SIMFONIČNI ORKESTER

 

GLASBENE ŠOLE KOPER

 

IN UMETNIŠKE

 

GIMNAZIJE KOPER

 

»VLADIMIR LOVEC«

dirigent  Dirigent: Žiga Cerar

 

Simfonični orkester »Vladimir Lovec« koprske glasbene šole z obema podružnicama v Izoli in Piranu in Gimnazije Koper v svojih vrstah združuje učence višje stopnje osnovnega glasbenega izobraževanja, dijake umetniške gimnazije – glasbene smeri in nenazadnje tudi učitelje vseh treh obalnih glasbenih šol. Ime nosi po prvemu dirigentu šolskega orkestra Vladimirju Lovcu, ki je prvič nastopil leta 1955. 50 let pozneje se je preimenoval v Komorni orkester Glasbene šole Koper in umetniške gimnazije »Vladimir Lovec«. Pod taktirko skladatelja Ambroža Čopija se je skupaj z Mladinskim pevskim zborom Glasbene šole Koper predstavil s simfoničnim programom v Slovenski Filharmoniji in sicer s Kumarjevo kantato Skok čez rob. Pozneje je dirigentsko paličico prevzel violončelist Igor Švarc, ki je orkester vodil na koncertu ob 60. obletnici Glasbene šole Koper v Avditoriju Portorož.

Do nedavnega se je orkester v simfonični zasedbi predstavljal le projektno. Njegova osnovna zasedba je bila sprva le godalna. Od 2013 dalje pa orkester deluje v simfonični obliki skozi vse leto. Do preteklega šolskega leta ga je vodil violinist in dirigent Igor Coretti Kuret iz Trsta, občasno violončelist Antonije Hajdin, prof., od septembra letos pa je za dirigentsko paličico poprijel violinist Žiga Cerar.

Orkester se iz leta v leto spreminja, kar pa, zanimivo, ne ovira njegovega nenehnega razvoja in zrelostne rasti. Vsako leto namreč člani orkestra medse sprejmejo nove in nadobudne mlade glasbenike, ki so svoje prve orkestrske izkušnje pridobivali v mlajšem godalnem orkestru ali v različnih komornih godalnih, pihalnih in trobilnih ansamblih. 

Orkester se v času svojega delovanja lahko pohvali s številnimi uspešnimi predstavitvami in nastopi v okviru regijskih in državnih srečanj, revij, mednarodnih sodelovanj ter jubilejnih koncertov doma in v tujini. 

"Iz glasbe prihaja čar, ob katerem se morajo upokojiti vse skrbi in vse bolečine srca."

William Shakespeare