SIMFONIČNI ORKESTER

 

GLASBENE ŠOLE KOPER

 

IN UMETNIŠKE

 

GIMNAZIJE KOPER

 

»VLADIMIR LOVEC«

dirigent  Dirigentka: Ana Erčulj

 

Simfonični orkester »Vladimir Lovec« koprske glasbene šole z obema podružnicama v Izoli in Piranu ter Gimnazije Koper v svojih vrstah združuje učence višje stopnje osnovnega glasbenega izobraževanja, dijake umetniške gimnazije – glasbene smeri in nenazadnje tudi učitelje vseh treh obalnih glasbenih šol. Ime nosi po prvemu dirigentu šolskega orkestra Vladimirju Lovcu, ki je prvič nastopil leta 1955. 50 let pozneje se je preimenoval v Komorni orkester Glasbene šole Koper in umetniške gimnazije »Vladimir Lovec«. 

Do nedavnega se je orkester v simfonični zasedbi predstavljal le projektno. Njegova osnovna zasedba je bila sprva le godalna. Od 2013 dalje pa orkester deluje v simfonični obliki skozi vse leto. Za seboj ima že veliko pomembnih projektov in zanimivih sodelovanj, ki so pripomogla k zorenju njegovih članov. Le-teh se je v zadnjih letih zbralo že lepo število, saj se orkester vsako leto znova pomlajuje z novimi, mlajšimi glasbeniki, ki so svoje prve orkestrske izkušnje pridobivali v mlajšem godalnem orkestru ali v različnih komornih godalnih, pihalnih in trobilnih ansamblih. Tisti bolj izkušeni pa po zaključenem šolanju pri nas odhajajo novim izzivom naproti. Včasih se pri pomembnejših dogodkih z veseljem odzovejo povabilu in s svojimi novimi znanji vsekakor pripomorejo k hitrejšemu učenju mlajših kolegov. 

Orkester se v času svojega delovanja lahko pohvali tudi s številnimi uspešnimi predstavitvami in nastopi v okviru regijskih in državnih srečanj, revij, mednarodnih sodelovanj ter jubilejnih koncertov doma in v tujini.

Glasba je višje razodetje kot vsa modrost in filozofija.
(Ludwig van Beethoven)