Novice, članki in odmevi ...

V koprski glasbeni šoli opozarjajo na prostorsko stisko
Leto 2023/2024  |  21.11.2023  |  Videno: 382  |  A+ | a-
Slovenska tiskovna agencija STA
Tekst: Eva Jakomin

Glasbena šola Koper se sooča s prostorsko stisko, zato pozivajo občino, naj zagotovi sredstva za izdelavo projekta širitve šole. Zdaj so raztreseni po Kopru, tudi v neprimernih prostorih, je za STA pojasnil ravnatelj Glasbene šole Koper Iztok Babnik. Prepričan je, da mora glasbena šola ostati v mestnem jedru.

Od občine pričakujejo, da se začne urgentno ukvarjati z iskanjem rešitve. Kot so zapisali v vabilu na novinarsko konferenco, ki bo danes v Kopru, na prostorske težave ustanovitelja opozarjajo že več let in pri njem iščejo rešitve, a ustreznega odziva predolgo ni bilo. Odločili so se, da županu in občinskemu svetu podajo konkreten predlog rešitve prostorskih težav.

Kot je povedal Babnik, so učilnice glasbene šole raztresene po Kopru in zajemajo tudi neprimerne prostore. "Naši orkestri in glasbene skupine imajo težave pri vadbi in koncertih. Baletne predstave uprizarjamo v portoroškem Avditoriju, ker v Kopru ni ustreznih pogojev," je izpostavil.

Babnik je prepričan, da mora glasbena šola ostati v mestnem jedru, saj tako ohranja mesto bolj živahno in pripomore k prijetnemu utripu. Potencial za vzpostavitev dodatnih prostorov za glasbeno dejavnost vidi v palači Vissich-Nardi na trgu Brolo, ki je od glasbene šole oddaljena dobrih 100 metrov in zajema 1300 kvadratnih metrov površine.

Palača bi bila po Babnikovi oceni primerna po velikosti in bi lahko ponudila večje število učilnic individualnega pouka, orkestrsko vadnico, sodobno knjižnico, vadnice za balet, prostor za hrambo glasbil ter arhiv. Prostori morajo biti pri tem v skladu z normativi in standardi za glasbene šole, je še opozoril.

Na občini so medtem za STA pojasnili, da nameravajo v prihodnjem letu zagotoviti sredstva za pripravo projektne dokumentacije za reševanje prostorske stiske glasbene šole, s katero bodo sodelovali pri zasnovi projektne naloge. "Mestna občina Koper se zaveda prostorske stiske njenih javnih zavodov, tudi Glasbene šole Koper", so navedli.

Tako so leta 2004 pripravili projekte za umestitev dela glasbene šole na Osnovno šolo Koper, kamor je bila kasneje glasbena šola deloma tudi preseljena. Redno uporabo dodatnih prostorov so glasbeni šoli omogočili tudi ob dograditvi osnovne šole v Marezigah, so še zapisali na koprski občini.

Spomnili so še, da se občina zaradi večje natalitete in povečanih migracij v preteklih letih sooča z izredno povečanim številom otrok v izobraževalnih ustanovah, zato so morali zagotoviti dodatne prostore za izvajanje obveznega izobraževanja. Del prostorov, ki jih je uporabljala glasbena šola, so tako morali dati v začasno uporabo osnovni šoli.

"Se pa glede načina in obsega uporabe prostorov na Osnovni šoli Koper usklajujemo z obema zavodoma," so še pojasnili na občini.