Novice, članki in odmevi ...

Podpis za nov prostore Glasbene šole Koper
Leto 2023/2024  |  17.11.2023  |  Videno: 390  |  A+ | a-
Megafon.si
Tekst: Ana Lešnik


V Glasbeni šoli Koper se že več let soočajo s prostorsko stisko, kar jim otežuje delo in kakovostno poučevanje. Ravnatelj glasbene šole Iztok Babnik je sestavil pismo podpore, s katerim koprsko občino poziva k urgentnemu reševanjih prostorskih težav. “S pismom podpore želimo opozoriti na našo prostorsko stisko in na težave, ki nam jo ta povzroča – da se ne moremo optimalno razvijati in biti prisotni v lokalnem okolju,” je povedal ravnatelj Glasbene šole Koper Iztok Babnik. Glasbena šole kot najprimernejšo lokacijo vidi izpraznjene prostore nekdanje upravne enote na trgu Brolo. Koprska občina se na njihov predlog zaenkrat še ni odzvala.

Glasbeno šolstvo v Glasbeni šoli Koper se je od njenih začetkov do danes zelo razvejalo – obiskuje jo bistveno več otrok, izvaja se tudi več glasbenega programa, več je orkestrske in komorne igre, zato pa so potrebni novi in večji prostori. “Nekatere učilnice so zelo majhne, zato je težko izvajati pouk, predvsem za glasnejše instrumente, ki proizvedejo veliko zvoka. To pa sčasoma slabo vpliva tudi na zdravje učiteljev,” je razložil Babnik. Poleg tega imajo težave tudi zaradi (pre)majhne dvorane za nastope.

Zaradi tega so se velikokrat primorani seliti se v druge prostore in nastope organizirati zunaj. To pa pomeni, poleg finančnega, tudi velik logistični zalogaj – v najete prostore je namreč treba znositi veliko stvari, od inštrumentov do stojal in stolov ter podobnega, po koncu nastopa pa še vse to tudi pospraviti. To nam vzame veliko energije in časa,” je razložil ravnatelj Babnik. Ob tem upa na posluh vodstva Mestne občine Koper, da bi Glasbena šola Koper čim prej dobila nove prostore. Svoj podpis lahko še danes oddate ali v tajništvu Glasbene šole Koper ali elektronsko, z digitalnim podpisom, na spletni strani Glasbene šole Koper.