Novice, članki in odmevi ...

Glasbena šola Koper s pismom podpore opozarja na prostorsko stisko
Leto 2023/2024  |  14.11.2023  |  Videno: 440  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Alenka Penjak
Foto: Tomaž Primožič/FPA


Prostorska stiska Glasbene šole Koper je že tako velika, da je njen ravnatelj Iztok Babnik sestavil pismo podpore, s katerim prosi za urgentno reševanje prostorskih težav. Mestna občina Koper zaenkrat nima konkretnega odgovora na stisko, ki jo čutijo profesorji in dobrih tisoč mladih glasbenikov in plesalcev. Podpisovanje pisma bo potekalo do konca tedna.

“Glasbena šola Koper že več let išče rešitev, kako pritegniti širšo pozornost lokalne skupnosti, saj je našim učencem potrebno zagotoviti boljše pogoje za nadaljnji razvoj glasbenega izobraževanja na osnovni in srednji stopnji,” je za začetek pojasnil Iztok Babnik, ravnatelj Glasbene šole Koper.

 
Iztok Babnik, ravnatelj Glasbene šole Koper

Mar mu je, pravi, ker ima vizijo razvoja in si ne želi, da bi šola zaradi prostorske stiske nazadovala. “Potrebovali bi večje dvorane za nastope, orkestrske vadnice, sodobno knjižnico, prostor za shranjevanje inštrumentov, ustrezne arhivske prostore, predvsem pa primerne učilnice za izvajanje naše osnovne dejavnosti in našega poslanstva,” javnost in Mestno občino Koper, ustanoviteljico glasbene šole, h pozornosti kliče Iztok Babnik.
Ima tudi predlog, kam bi se lahko šola širila - v prazno stavbo, ki je bila še nedavno dom Upravni enoti Koper.

“Naj bo glasba srce Kopra”
Starše, katerih otroci obiskujejo šolske glasbene in plesne programe, in tudi skrbnike otrok Glasbena šola Koper nagovarja, naj s podpisom podprejo prizadevanja za rešitev prostorske problematike. Podpise zbirajo v avli Glasbene šole Koper na Gallusovi 2 ter na oddelku glasbene šole na Osnovni šoli Koper ter bodo to počeli vse do petka, 17. novembra.
Pismo nosi naslov Naj bo glasba srce Kopra, za vodilo pa so si izposodili besede skladatelja Ludwiga van Beethovna: “Glasba je višje razodetje kot vsa modrost in filozofija.”
Glasbena šola Koper svoji ustanoviteljici Mestni občini Koper predlaga, da se začne urgentno ukvarjati z iskanjem prostorskih rešitev, kot najprimernejšo lokacijo pa vidi izpraznjene prostore nekdanje upravne enote na Trgu Brolo.

 
Prostori nekdanje upravne enote na Trgu Brolo so prazni, resda tudi statično neprimerni, a v Glasbeni šoli Koper upajo, da bi lahko svojo vizijo razvoja izpeljali prav v njih.

“V proračun in načrt razvojnih programov za leto 2024 naj umesti izdelavo projektne naloge oziroma Dokumenta identifikacije investicijskega projekta (DIIP) za nujno prostorsko širitev Glasbene šole Koper v višini približno 25.000 evrov. V nadaljevanju pa naj v letu 2025 pristopi k realizaciji te prepotrebne investicije,” občino nagovarja ravnatelj Glasbene šole Koper.
 
Prostori Glasbene šole Koper v Gallusovi ulici in tudi dodatne učilnice v OŠ Koper za kakovostno izvajanje pouka niso več dovolj.

Prvi korak do rešitve
Videti je, da Mestna občina Koper namerava izpeljati Dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) za nujno prostorsko širitev Glasbene šole Koper, vendar ni razumeti, da ji bo namenila prav prostore nekdanje upravne enote na Trgu Brolo.

“V letu 2024 bo Mestna občina Koper zagotovila sredstva za pripravo projektne dokumentacije za reševanje prostorske stiske Glasbene šole Koper. Pri zasnovi projektne naloge, ki bo opredeljevala obseg potrebnih prostorov in možno lokacijo, bomo sodelovali z Glasbeno šolo Koper, ki bo tudi obveščena o vseh nadaljnjih postopkih,” napovedujejo v kabinetu župana Aleša Bržana.
Kam bi umestili program glasbene šole, pa v občini niti ne nakažejo in pravijo zgolj, da je treba glede na obseg potrebnih prostorov pretehtati vse variante in izbrati najprimernejšo.

70 let zgodovine
Iztok Babnik spomni na 70 let zgodovine, skromne začetke in razvoj, ki ga krepi 860 učencev pouka glasbe in različnih instrumentov, 85 učenk baleta in plesne pripravnice, 90 učencev v predšolski glasbeni vzgoji in pripravnici ter 60 dijakov Umetniške gimnazije glasbene smeri, ki v prostorih Glasbene šole Koper opravljajo svoje praktično izobraževanje.

V prid širjenju govori kakovostno vzgojno-izobraževalno delo, za njim pa stojijo podatki o doseženih nagradah na raznih tekmovanjih in opravljenih sprejemnih preizkusih za akademski študij glasbe doma in v tujini (na Hrvaškem, Češkem, Madžarskem, v Avstriji, Italiji, na Nizozemskem, v Nemčiji in na Poljskem). Ponašajo se s skladateljskimi dosežki Vladimirja Lovca in Ivana Ščeka, v zadnjih letih pa tudi Mateja Bonina, Ambroža Čopija, Bojana Glavine, Tatjane Jercog in Andreja Makorja.