Novice, članki in odmevi ...

Strunjančanu nagrada za glasbene življenjsko delo na področju pedagogike
Leto 2022/2023  |  05.06.2023  |  Videno: 1004  |  A+ | a-
Solni cvet, junij 2023
Tekst: Alekandra Češnjevar Glavina
Foto: Ljubo Vukelič


Zveza slovenskih glasbenih šol leta 1988 podeljuje nagrade in priznanja izjemnim posameznikom med učitelji in učiteljicami; nagrade so poimenovane po slovenskem skladatelju Franu Gerbiču. Gre za najvišja priznanja za delovanje v slovenskem šolstvu na področju glasbe, za izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja.

Letošnjo nagrado za življenjsko delo je prejel Bojan Glavina, klavirski pedagog, skladatelj, pianist, korepetitor, predavatelj,
publicist, pobudnik raznih glasbenih projektov in organizator.  

Delovanje Bojana Glavine na glas​​​benem področju je izredno široko: bil je ustanovitelj in urednik glasbene revije Zveze primorskih glasbenih šol Primorska sozvočja (1999-2005) ter dolgoletni vodja strokovnega klavirskega aktiva Zveze Primorskih glasbenih šol; je tudi ustanovni član EPTE — Društva klavirskih pedagogov Slovenije. Bojan je zbiratelj in odličen poznavalec notne literature slovenskih skladateljev, zlasti klavirske. S svojimi učenci in učenkami klavirja je v 37. letih pedagoškega dela na domačih in tujih tekmovanjih prejel 135 nagrad.

Glavinov izjemni skladateljski opus je bogat in raznovrsten; več kot polovica skladb je namenjena otrokom in mladini. Pri dvajsetih različnih založbah je izdal 62 samostojnih notnih zbirk ter 24 skupnih zbirk v soavtorstvu. 

Za svoje skladbe ali zbirke je prejel okrog 30 nagrad na slovenskih in tujih natečajih za kompozicijo, med njimi tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani, Tartinijevo nagrado Občine Piran ter 1. nagrado za klavirsko skladbo Štiri meditacije med 74 skladatelji iz celega sveta na tekmovanju v italijanski Albenghi leta 2021. Izdal je sedem zgoščenk s skladbami svojega opusa.