Novice, članki in odmevi ...

KREATIVNO KLAVIRSKO POLETJE
Leto 2016/2017  |  31.08.2017  |  Videno: 361697  |  A+ | a-
Istra
Tekst: KB
Foto: iz arhiva KREATIVKLAVIR
 
Razlog za poletno šolo je bila želja, da se bi otrokom ponudilo nekaj več vsebine, tesno povezane z ustvarjalnostjo nasploh in z glasbeno ustvarjalnostjo pri klavirju, ter s tem obogatilo "standardno" obliko poučevanja pri poletnih šolah med dolgim poletjem – izdelovanje solističnega repertoarja.

Kakšna je vsebina takšne šole? V čem se razlikuje od podobnih poletnih šol?

Gre za edinstveno poletno šolo, ki udeležencem ponuja nabor različnih, vsebinsko zelo pestrih dejavnosti (učne ure klavirja, delavnice komponiranja in izdelovanja inštrumentov, likovne delavnice, muzikološka predavanja in dr.), prilagojene starosti otrok.
Organizatorka šole je staršem petnajstih otrok (največ iz Primorske regije, nato iz Ljubljane, Maribora ter hrvaške Istre), prvega dne osemdnevne šole KREATIVKLAVIR postregla z vsebinsko zelo bogatim urnikom. Pri vsakdanjem jutranjem prebujanju so se otroci ob 8:30 zbrali v dvorani GŠ Koper in prek psihofizičnih vaj za razgibavanje in koncentracijo začeli bogat dan. Sledile so individualne lekcije, malica, vaje po učilnicah. Ob 12:30 so se udeleženci ponovno zbrali v dvorani in na velikem platnu pogledali risanko ali lutkovno predstavo z določeno tematiko, oziroma na glasbo skladatelja, ki so ga na popoldanskem predavanju spoznali "bolj od blizu". Na izredno premišljeni in z občutkom za starostno dobo poslušalcev izpeljani delavnici spoznavanja glasbene literature so otroci najprej neposredno "zaužili" glasbo določenega skladatelja prek njim najbližjega medija in ga nato dodatno spoznali skozi polurno predavanje o zanimivih utrinkih iz skladateljevega življenja. Izbrane risanke in gledališke predstave so imele še en tematski namen: odpreti domišljijo in otrokom ponuditi ideje za lastne skladateljske začetke. Na drugi skupinski delavnici improvizacije in skladanja, katero je vodil znan primorski skladatelj Bojan Glavina, so otroci izmed številnih ponujenih izžrebali po eno žival in jo s pomočjo skladateljevih napotkov in zlasti s svojo domišljijo poskušali spraviti v zvočno obliko. Lastna skladba, improviziranje na klavirju… To nikakor ni bila lahka naloga. V pomoč so jim bili dragoceni napotki o tem, kako na primer na klavirju lahko "zacvili miška" ali "zarjovi lev" ali kako "z zvokom predstavimo vodo na klavirju" (s katerimi sredstvi, intervali, v katerem registru, tempu…) in pot do prve skladbe se je naravno odprla. Skladatelj pravi, da nikakor ni želel vsiljevati svojih idej, temveč s svojimi nasveti in izkušnjami le odpreti pot otrokovi domišljiji. Zato je npr. pri skladbici "Lev", ki je bila tiha in nič kaj grozečega karakterja, poudaril, da je tudi to ena izmed izbir ustvarjalca – skladatelja samega, saj je tudi tisti lev lahko kdaj pa kdaj žalosten, ali zamišljen in ne le mogočen in strašljiv. Tovrstni napotki in razumevanje so otrokom dali občutek večje svobode in samozavesti, začimbi, kateri sta nujno potrebni pri prvih korakih komponiranja. Na zaključnem nastopu udeležencev smo vsi poslušalci imeli možnost slišati te zanimive, kratke improvizacije izpod prstov najmlajših ustvarjalcev.
 
Praznik zvočnih, barvnih, izraznih idej
Zaključni koncert je predstavil še preostale izmed šestih skupinskih delavnic in starše prepričal, da so se pravilno odločili, ko so otroke zaupali sestram Češnjevar na poletni šoli KREATIVKLAVIR. Kratki video utrinki delavnic so poslušalcem dali vpogled v osemdnevno dogajanje. To je bil pravi festival barv, zvokov in idej!

 

Rezultat delavnice domiselnega imena MUZICIKLIRANJE (recikliranje "odpadkov" v glasbene instrumente in muziciranje) so bili prekrasni pisani instrumenti: šejkerji, ropotuljice, kastanjete, bobenčki, deževne palice, marakaši, ki so jih otroci izdelali iz praznih pločevink, pokrovov, lončkov, različnih semen…, ter jih s pisanimi papirji okrasili po lastni domišljiji. Da izdelki niso samo lepi, temveč tudi uporabni, so dokazali, ko so nam na te instrumente, uporabljajoč občutek za ritem in bogato domišljijo, zaigrali tri "tolkalske" skladbice. Njihov ponos in veselje ob svobodnem ustvarjanju sta pri bila skoraj otipljiva! Raznovrstnost kreativne šole je pokazala tudi delavnica SLIKANJA. Video utrinki so nam predstavili zanimive tehnike (slikanje z alkoholom, mešanje barv s tehniko "mečkanja najlonskih vrečk"…) s pomočjo katerih so otroci ustvarili izjemno lepe in barvite kreacije na slikarskih platnih. Nekateri od teh že krasijo otroške sobice.
Jedro zaključnega nastopa so seveda bile solistične izvedbe skladb, ki so jih udeleženci šole izpopolnjevali na individualnih lekcijah klavirja. V publiki so bile dočakane z bučnim aplavzom, saj so vsi mladi pianisti med izvajanjem pred polno dvorano pokazali veliko srčnosti in predanosti glasbi. To pa je za vse poslušalce bilo prekrasno, osvežujoče poletno darilo!

In kaj na vse to pravijo udeleženci?
Enotni so v mnenju, da je krasno bilo druženje in spoznavanje novih prijateljev, mlajši so imeli pripombo na "preveč časa za vadenje", starejši pa so pohvalili vse – od lekcij in napotkov, ki so jih dobili od klavirskih mentoric, do popoldanskih skupinskih delavnic, ki so jim bile najbolj zanimive, veseli da so vse izdelke lahko odnesli tudi domov. Ostalo je časa, da po vročem in delovnem dnevu skočijo v morje… z odličnim občutkom, da je razhladitev sledila dnevu v katerem so "nekaj naredili zase, bili pridni…", kot pravijo. Kot posebnost lahko dodamo, da sta se kar dve učenki iz hrvaške Istre odločili, da bosta naredili velik življenjski korak v novo smer – klavirsko izobraževanje bosta nadaljevali na oddelku umetniške gimnazije v Kopru in v ta namen bosta zamenjali jezik, mesto, državo bivanja in vse to, ker jim je tukaj "toliko stvari všeč".
Po vsem slišanem in videnem lahko le še enkrat zaploskamo in čestitamo še eni poletni šoli KREATIVKLAVIR in prav tako Glasbeni šoli Koper, ki podpira tovrstne dejavnosti. Zaželimo jim še mnogo novih, ustvarjalno bogatih glasbenih poletij.