Novice, članki in odmevi ...

KONCERT SIMFONIČNEGA ORKESTRA
Leto 2016/2017  |  31.01.2017  |  Videno: 361281  |  A+ | a-
Tekst: VG
Foto: FPA


V sredo, 25. januarja, je v dvorani sv. Frančiška Asiškega ponovno zvenela simfonična glasba. Pod taktirko dirigenta Igorja Corettija Kureta je Simfonični orkester »Vladimir Lovec« Glasbene šole Koper in Gimnazije Koper predstavil koncertni program, ki so ga mladi glasbeniki začeli študirati v novem šolskem letu. Orkestrske vrste so se zelo pomladile, kar pa se v večji ali manjši meri zgodi vsako leto. Najmlajša članica orkestra je dopolnila komaj 10 let. Kljub temu se je dirigent odločil in mlade glasbenike izzval, saj le novi izzivi prinašajo napredek, in jih s pomočjo drugih profesorjev popeljal skozi Schubertove, Beethovnove, Mendelssohnove, Faurejeve in Straussove takte simfonične glasbe.

Velikopotezno je orkester do zadnjega kotička polni dvorani uvodoma zaigrali 1. stavek Schubertove Nedokončane simfonije, sledil je Beethovnov 1. klavirski koncert, kjer je za klavirjem svojo vlogo solistke odlično opravila Nastasja Češnjevar Ušumović, pianistka iz razreda profesorice Valentine Češnjevar. Po 2. stavku Mendelssohnove 1. simfonije je na oder pred orkester ponovno stopila solistka, tokrat violončelistka Ana Mittendorfer, dijakinja 2. letnika glasbene smeri umetniškega oddelka na Gimnaziji Koper iz razreda profesorja Antonija Hajdina in prepričljivo odigrala Elegijo op. 24 Gabriela Faureja. Za zaključek dobro uro trajajočega koncerta so glasbeniki zaigrali še Straussov Kraljevski valček op. 437. 

Tokrat je v vrstah primorskih glasbenikov zaigralo tudi nekaj vrstnikov iz Italije, natančneje iz Sacileja, ki sedaj že drugo leto sodelujejo z Glasbeno šolo Koper in umetniškim oddelkom Gimnazije Koper. Novost pa je vsekakor sodelovanje z glasbeno šolo iz Bialystoka. Na odru so zaigrali tudi trije odlični mladi glasbeniki iz Poljske.