Novice, članki in odmevi ...

ZLATA GIMNAZIJA KOPER
Leto 2015/2016  |  25.05.2016  |  Videno: 362697  |  A+ | a-
Istra
Tekst: NA
Foto: Franko Barut



Z enim zlatim priznanjem so se dijaki vrnili z državnega tekmovanja iz angleščine (Paulina Mia Tomljenović), s po dvema pa iz biologije (Ana Marija Kodra in Eva Cerkvenik) in kemije (Asja Jakopič in Marko Kusić). Tri zlata državna priznanja iz slovenščine (Eris Šker, Tisa Bajec in Gaja Grižon) dokazujejo, da na šoli dijaki skrbno gojijo ljubezen do materinščine, medtem ko kar štiri osvojena državna zlata priznanja iz matematike (Timotej Stibilj, Gaja Jamnik, Ana Trebše in Aurora Makovac) pričajo o tem, da je tudi ta že pregovorno najtežji šolski predmet obvladljivo področje.

Poleg priznanj z različnih predmetnih področij se koprski gimnazijci redno uvrščajo med najboljše v državi tudi na številnih glasbenih, likovnih, športnih in drugih tekmovanjih.

Tako so dijaki glasbene smeri umetniških oddelkov, in sicer Samanta Škorja (klarinet), Kim Babič (kitara) in Bilka Peršič (harfa), na državnih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov osvojili več prvih nagrad, zlatih priznanj in zlatih plaket. mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Koper pa je na 25. reviji Zagorje ob Savi 2016, državnem tekmovanju otroških in mladinskih zborov, dosegel zlato priznanje.

Gimnazija Koper je v slovenskem prostoru že znana po svojih športnih dosežkih. V začetku meseca maja so dijakinje Robin Žorž, Iva Loborec, Anja Lakoseljac in Ela Sabadin postale ekipne državne prvakinje v športni gimnastiki, Ela Sabadin pa še posamično.

Koprski gimnazijci so že drugo leto zapored najboljši tudi med slovenskimi dijaškimi filmarji. Film dijaka Bora Sitarja z naslovom Julija ali Nova Heloiza, posnet po istoimenski literarni predlogi pisatelja Jean-Jacquesa Rousseauja, je na državnem tekmovanju Slovenščina ima dolg jezik, Književnost na filmu 4 (2016), osvojil prvo mesto v kategoriji 1. in 2. letnik programa Gimnazija, Bor in njegovi sodelavci pri filmu, to so Mak Tepšić, Domen Lušin in Jan Krevatin, pa so prejeli zlato priznanje.

Na šoli se lahko pohvalijo s svojim šolskim literarnim glasilom Maestral, ki letos praznuje častitljivih 50 let. Tradicijo kakovosti potrjuje letošnji prejem priznanja za najboljše literarno glasilo med srednjimi šolami in gimnazijami, ki ga podeljuje Javni sklad RS za kulturo.

Najodmevnejše so sicer najžlahtnejše nagrade, seveda pa de lahko na Gimnaziji Koper pohvalijo tudi s številnimi srebrnimi in bronastimi priznanji ter plaketami.

K uspehu gotovo pripomorejo prizadevni učitelji oz. mentorji, ki dijake pripravljajo na tekmovanja, podpora vodstva šole in ne nazadnje tudi starši. Vsi so na »zlate« dijake Gimnazije Koper izredno ponosni, saj so to naši mladi ambasadorji, ki ime Primorske zastopajo tako na državni ravni kot v tujini.