Novice, članki in odmevi ...

IZOLA - KJER RIBIČ LOVI OB MOZARTOVIH TONIH
Leto 2015/2016  |  25.02.2016  |  Videno: 361427  |  A+ | a-
Bobnič, februar 2016


Kako poteka vaš dan? Kakšno je življenje vrhunskega glasbenika?
Življenje glasbenika je v primerjavi z ostalimi poklici nekaj posebnega. Predstavljajte si, da se po končanem delovniku pravo delo šele začne. Po jutranji kavi se odpravim na univerzo, kakšno uro odvadim pred začetkom predavanj, nato sledi delo s študenti do večera. Vmes je časa za kratko kosilo ali večerjo in potem spet nazaj na delo. Domov se navadno vrnem pozno ponoči.

Dejavni ste na več glasbenih področjih, kot pianist in kot pedagog, trenutno predavate na univerzi na Floridi (College of Arts), kjer ste tudi študirali. Organizirate pa tudi kulturne dogodke.
V tem trenutku svoje moči usmerjam na vsa možna področja. Poleg pedagogike in koncertne kariere veliko pozornosti posvečam tudi organizaciji kulturno-izobraževalnih prireditev. Letošnje poletje bo še posebej pestro. Junija začnem s pianističnim festivalom, ki na floridski univerzi poteka že 17 let; na njem bom prevzel vlogo soorganizatorja in predavatelja. Konec julija bodo v slovenski Istri na sporedu že 6. Mojstrski tečaji Masterclasses Haliaeti, avgusta pa, ponovno na Floridi, odpiram festival komorne glasbe (University of Florida Chamber Music Festiva).

Katero področje glasbenega ustvarjanja vam je najbližje? Kaj vam glasba pomeni?
Sreča je bila vedno na moji strani. Rodil sem se v državi, ki daje glasbenemu izobraževanju velik pomen in ga omogoči skorajda vsakomur. Straši so me na vsakem koraku podpirali in mi omogočili vrhunsko izobraževanje, tako pri nas kot v tujini. Prek organizacije raznih dogodkov sem navezal veliko profesionalnih stikov, ki so me popeljali do delovnega mesta, ki je za mladega profesorja enostavno sanjsko, saj mi poleg prijetnega delovnega okolja z nadarjenimi mladimi glasbeniki omogoča nadaljevanje koncertne dejavnosti.

Glasba mi pomeni vse! Od 5. leta starosti sedim za klavirjem, torej dejstvo, da si tega še naprej želim, pomeni, da sem izbral pravo pot, kar je psihično izjemno zadovoljujoče. Dnevno se poglabljam v mojstrovine velikih umetnikov in počasi odkrivam bogastva naše kulturne dediščine, ki jo delim s svojimi študenti, kolegi in prijatelji, ki so izbrali enako življenjsko pot, ter tistimi, ki so zgolj navdušeni in radovedni. Predvsem pa mi glasba vedno znova predstavlja izziv: hrepenenje po perfekciji, ki je morda ne bom nikoli dosegel, a bom vsekakor vedno znova poskušal!

Ste tudi prejemnik različnih nagrad s področja glasbe. Katera vam največ pomeni in zakaj?
Prve nagrade seveda nihče ne pozabi. Zame je bila to 1. Nagrada z državnega tekmovanja leta 1998. Vsaka naslednja nagrada je bila vsekakor dobrodošla, čeprav mi ni nikoli dala občutka dokončnega dosežka. Po nobenem tekmovanju ni bilo odmora, treba je bilo pripraviti program za naslednje. Ironično, a veliko več so mi pomenili neuspehi, saj so me postavili na trdna tla in mi dali zagon za napredovanje.

Poletni glasbeni tečaj Masterclasses Haliaeti počasi postaja del Izole. Koliko časa je potrebnega za organizacijo takega dogodka? Na podlagi česa izbirate gostujoče predavatelje? Načrtujete tečaje tudi v poletju 2016?
Tečaji bodo tudi letos. Podpore in zanimanja zanje se izjemno veselim! Organizacija za prihodnjo izvedbo se prične že dan po zaključku tečajev in traja vse leto. Izbira profesorjev je delo, predpogoj je seveda vrhunski nivo. Vsi predavatelji so bodisi mednarodno priznani glasbeniki z bogato kariero ali pa se jim ta zaradi nadpovprečnega talenta še obeta. Poleg tega morajo biti prijetni ljudje. Tako mi kot udeleženci se moramo počutiti dobro in delovati v sproščenem okolju, da dosežemo želene rezultate.

Izola ni želimo, da bi se del delavnic izvajal tudi na prostem, da bi ob zvokih klasične glasbe uživali tudi občani in obiskovalci…
Lansko poletje smo na Manziolijevem trgu izvedli dve krajši nenapovedani predstavitvi in mimoidoči so bili izredno navdušeni, zato bomo to letos brez dvoma ponovili. Klasična glasba je idealna za naše okolje in tako turisti kot domačini bodo ob skodelici kave ali kozarcu vina lahko uživali tudi ob glasbi naših mladih glasbenikov.

Ali se društvo Ars Haliaeti ukvarja še s čim?
Poleg omenjenih tečajev organiziramo tudi mednarodno tekmovanje, ki poteka bienalno. Leta 2013 smo kot testni projekt v Londonu organizirali pianistični simpozij, ki ga je stroka dobro sprejela, tako da obstaja verjetnost, da bomo v bližnji prihodnosti s to zamislijo nadaljevali tudi pri nas.

Izoli večkrat pravimo tudi glasbeno mesto, saj združuje veliko število glasbenih talentov z različnih področij. Ste tudi vi mnenja, da je tako in kje vidite vzrok?
V brošurah za naše tečaje vedno izpostavimo prijetnost okolja, tudi zaradi tega so naše prireditve tako uspešne. Izola ponuja edinstvene pogoje za glasbeno ustvarjanje. Že sama dvorana Besenghijeve palače velja za mnoge vrhunske glasbenike, ki so v njej nastopili in se zaradi tega radi vračajo, za akustični biser. Sicer pa Izola ni primerna zgolj za klasično glasbo; obožujem džezovsko glasbo in tu in tam se pojavijo izolirani projekti, ki bi s pravo organizacijo lahko obogatili ponudbo tako mestnega jedra kot podeželja.

Bi se lahko Izola promovirala tudi prek glasbe?
Absolutno. Izola – kjer ribič lovi ob Mozartovih tonih. Ne me preveč resno vzet, ampak mislim, da imamo vse predpogoje, da oživimo vse tradicije našega mesta in to delamo tako z našimi občani kot tudi z našimi gosti.