Novice, članki in odmevi ...

DRUGI TIR SI JE ZGRADIL KAR SAM
Leto 2015/2016  |  25.02.2016  |  Videno: 361463  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet, Radio Koper


Bilo mu je devet let, ko se ga je začel učiti ob profesorju Alojzu Lopiču. V naslednjih letih so ga poučevali Tomaž Škamperle, Sandi Vrabec, Nikola Bursać in nazadnje še Tomaž Nedoh, ki je Vida poučeval najprej na Glasbeni šoli Sežana, potem pa še na srednji stopnji, na koprski Glasbeni šoli, kjer sodelujeta še danes. Vid se je namreč odločil za vzporedno izobraževanje; tako je na Gimnaziji Koper obiskoval program splošne gimnazije, ob tej pa še srednješolski program glasbenih predmetov.

Poleg glasbe ga je namreč posebej privlačila matematika. Ne prvi ne drugi se ni hotel odpovedati. Kljub vzporednemu ali, kot smo ga imenovali v naslovu, dvotirnemu šolanju Vid nima težav. Vedno je bil med najboljšimi učenci v razredu, navsezadnje je pristal med nagrajenimi odličnimi maturanti občine Koper, in prav tako med boljšimi mladimi glasbeniki. Udeležil se je tudi nekaterih tekmovanj, kot so regijsko tekmovanje Primorskih glasbenikov, Svirel ali cela plejada tekmovanj, ki jih je obiskal kot član številnih ansamblov in orkestrov: Brkinska godba 2000, Pihalni orkester Izola, Pihalni orkester Prosek, Kvartet Saxtet in Pihalni orkester Komen. Tako je bil že večkrat nagrajen, bodisi kot solist bodisi kot član enega od orkestrov, ki so uspehe želi tudi na mednarodnih tekmovanjih v Schladmingu, Rivi del Garda in Bratislavi, kjer je Pihalni orkester Komen osvojil tudi Grand Prix za najboljši glasbeni sestav vseh kategorij. A ne le uspehi, k orkestrom ga privablja tudi druženje.

“V orkestru srečaš veliko novih, tudi boljših glasbenikov, od katerih se lahko neprestano učiš, poseben čar pa ima v njem druženje,” pravi Vid Starc, ki pri svoji matični (brkinski) godbi igra že vse od leta 2004, zato je prejel medaljo Bojana Adamiča, ki jo podeljuje Zveza slovenskih godb, in srebrno Gallusovo značko Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Na drugem tiru pa je kot gimnazijec dosegel tudi srebrno priznanje na tekmovanju Kenguru in bronasto na državnem tekmovanju iz logike. Svoje glasbeno znanje je izpolnjeval na različnih seminarjih in poletnih šolah pri uveljavljenih saksofonistih, kot so Oto Vrhovnik, Lev Pupis, Joel Versavaud, Bence Szepesi in drugi, kar šestkrat se je udeležil tudi Mednarodnega glasbenega laboratorija Intercampus. Ob tem pa po potrebi sodeluje še v drugih sestavih, kot je priložnostni Big band Kras na festivalu otroške popevke Brinjevka, predvsem pa Trio Umetniške gimnazije Koper, ki se mu pod mentorstvom prof. Luce Ferrinija obeta še zanimiva koncertna pot. V njem poleg Vida muzicirata še saksofonistka Žana Morel in pianistka Meta Červ. Konec januarja so zaigrali na Opčinah, v koncertnem nizu Openska glasbena srečanja, še prej pa na prvem koncertu jubilejne sezone Umetniške gimnazije, ob sedemdesetletnici Gimnazije Koper.

Vid Starc si je torej svoj drugi tir zgradil kar sam in njegovo življenje še vedno teče po obeh. Ali ju bo nekega dne združil ali bosta za vedno ostala vsaksebi ali se bo navsezadnje odločil samo za enega? Tega sicer še ne ve ... Ve pa, da mora letos končati glasbeno gimnazijo, potem bo pa videl. A tudi če se ne bo odločil za nadaljevanje glasbenega šolanja, bo kot magister poslovne matematike še naprej muziciral v tem ali onem orkestru, ansamblu, triu ...