Novice, članki in odmevi ...

IZBIRAMO NAJBOLJŠEGA MLADEGA (KLASIČNEGA) GLASBENIKA ALI GLASBENICO
Leto 2015/2016  |  15.01.2016  |  Videno: 361567  |  A+ | a-
RTV SLO, prvi interaktivni multimedijski portal
Foto: Željko Stevanić



Sinoči, 14. januarja 2016, je Uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani priredilo nacionalni polfinalni izbor za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbenik 2016. Med 20 polfinalisti je strokovna žirija izbrala osem finalistov, ki se bodo čez štirinajst dni pomerili v finalu, na katerem bomo dobili predstavnika, ki nas bo jeseni zastopal v Kölnu.

Mladi glasbeniki do 19 let, najstarejši so rojeni 1997. leta, najmlajši leta 2003, so se predstavili s po dvema glasbenima točkama. Žirija – Živa Ploj Peršuh, Mate Bekavac in Tomaž Lorenz – so ocenili, da v finale povabijo Izaka Hudnika (violončelo), Vilija Korošca (harmonika), Luka Miteva (fagot), Andreja Omejca (saksofon), Nikola Pajanovića (violina), Bilko Peršič (harfa), Doroteo Senica (flavta) in Zalo Vidic (violončelo).

Koga bomo 3. septembra na tekmovanje v Köln poslali po uspeh, bo žirija razkrila v četrtek, 28. januarja. V Nemčiji se bo za naziv Evrovizijski mladi glasbenik 2016 v dvodnevnem polfinalu sprva predstavilo vseh 14 nastopajočih, v finale pa bo vstopilo osem izstopajočih.

Gledalci Televizije Slovenija si boste finale nacionalnega izbora za našega predstavnika na tekmovanju za Evrovizijskega mladega glasbenika lahko ogledali predvidoma spomladi.

Tekmovanje za najboljšega mladega glasbenika, ki ga prireja EBU, poteka vsaki dve leti od 1982. dalje. Naši zelo uspešni glasbeniki, ki so se tekmovanja udeležili, so bili Urban Stanič (2. mesto), Blaž Šparovec, Eva Nina Kozmus (zmaga 2010), Jan Gričar, Karmen Pečar (3. mesto), Borut Zagoranski in Mate Bekavac, če jih naštejemo v obratnem vrstnem redu nastopov od 2014 proti 1994, odkar Slovenija pri tekmovanju sodeluje.

Urednica nacionalnega izbora Danica Dolinar spodbuja mlade glasbenike: »Nacionalni izbor in sodelovanje na Evrovizijskem tekmovanju zrcali pomembnost, ki jo javne televizijske hiše namenjamo promociji in podpori umetnosti in še posebej mladim glasbenikom. Želimo nagovoriti ljudi, ki jih zanima glasba v najširšem pomenu besede. Gledalcem želimo sporočiti, da je klasična glasba vse prej kot dolgočasna in da se ti mladi glasbeniki ne razlikujejo prav dosti od drugih najstnikov.

Dogodek je tako privlačen, da pritegne k prijavam na nacionalni izbor vse več mladih virtuozov, televizijski posnetek pa je privlačen za ljubitelje glasbe vseh starosti in okusov. Razburljivo tekmovanje in čudovita glasba, ki jo ustvarjajo mladi sodelujoči, poskrbita, da televizijski gledalci niso prikrajšani za noben užitek ali čustveni trenutek tega večera.
Zaradi velikanske pozornosti, ki jo pritegne to evrovizijsko tekmovanje, je postalo tudi pomembna odskočna deska za uspešno mednarodno kariero mnogih kandidatov.«