Novice, članki in odmevi ...

PRIMORCI VSE USPEŠNEJŠI
Leto 2013/2014  |  31.03.2014  |  Videno: 361250  |  A+ | a-
Primorske novice, ponedeljek, 31. marec 2014
Lea Hedžet, Radio Koper

Mladi primorski glasbeniki so se v okviru Zveze primorskih glasbenih šol prejšnji mesec pomerili najprej na regijskih tekmovanjih v disciplinah kitarski in klavirski duo, trobila, tolkala, harmonika ter komorne skupine z godali in klavirjem. Od Ilirske Bistrice do Nove Gorice se je v štirih dneh zvrstilo šest tekmovanj, na katerih je tekmovalo enaindevetdeset solistov, duov in komornih skupin, ki so skupaj šteli 117 učencev z devetih primorskih ter treh pridruženih glasbenih šol, trije udeleženci pa so tekmovali kot zasebniki. Sedem strokovnih žirij je podelilo vsega šestdeset zlatih priznanj in razen treh, so vsa ostala na Primorskem. To pomeni, da se je sedeminpetdeset udeležencev regijskih tekmovanj, starih od devet do petnajst let, uvrstilo tudi na državno tekmovanje, ki je potekalo med 10. in 20. marcem, letos prvič na primorskih glasbenih šolah (Postojna, Idrija, Koper, Tolmin, Nova Gorica, Ajdovščina, Ilirska Bistrica in Cerknica kot pridružena članica ZPGŠ).

Prvič tudi jazz in tamburica
Na državnem tekmovanju, ki ga prireja Zveza slovenskih glasbenih šol ob podpori Komisije Temsig in vseh lokalnih organizatoric, so se kategorijam 1.a, b in c pridružile še kategorije srednješolcev (2.a in b) ter študentov akademij (3.a in b). Te so regijska tekmovanja opravljale isti dan kot državna, v smislu nekakšnega predtekmovanja. In tudi s teh so se vsi primorski udeleženci (trije trobilci s koprske Umetniške gimnazije in mlada jazzistka iz Ilirske Bistrice) uvrstili na državno tekmovanje. Na njem so letos prvič uvedli disciplino jazz - solo in tamburica; slednja na Primorskem še ni imela tekmovalcev. So pa po besedah vodje regijskega in koordinatorja državnega tekmovanja, profesorja Iztoka Babnika v vseh disciplinah zaznali občuten dvig ravni igranja mladih glasbenikov. Še posebej je bil ponosen na svoje kolege, učitelje koprske glasbene šole, saj je - vključno z bivšimi učenci, ki so zdaj na Konservatoriju za glasbo in balet ali na Akademiji za glasbo v Ljubljani - šlo kar dvanajst zlatih plaket v Koper (na Glasbeno šolo Koper in njeno izolsko podružnico), štiri so šle v Sežano, dve v Tolmin, po ena pa v Ajdovščino in Postojno.
 

Med prvonagrajence so se letos vpisali GR.AN. DUO, ki ga sestavljata mladi pianistki Andreja Gregorič in Ana Grzetič, učenki profesorice Selme Chicco Hajdin na Glasbeni šoli Koper (nagrajeni sta bili še s posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe), hornist Sebastijan Buda, učenec Simona Perčiča na sežanski Glasbeni šoli in Erik Jurjevčič, dijak glasbene Gimnazije v Kopru, ki se evfonij uči pri profesorju Roku Vilharju.
 

Sicer pa bi med prvonagrajence lahko šteli še dva drugonagrajenca, ki sta na drugem mestu pristala zgolj naključno: tako Gregor Rogelja, ki si magično stotico deli z Živo Žohar iz Celja, kot mlada mojstrica harmonike Julijana Peroša, učenka profesorice Erike Udovič Kovačič na koprski glasbeni šoli, ki se je po številu točk izenačila z Žanom Šlibarjem iz Tržiča, sta drugouvrščena zgolj zato, ker sta pač starejša od svojih sotekmovalcev. Pravilnik namreč predvideva, da se na prvo mesto uvrsti mlajši od obeh izenačenih tekmovalcev. Poleg omenjenih sta drugo nagrado prejela še tolkalistka Anja Lavrenčič iz Vipave, učenka Matije Tavčarja in bas-pozavnist Aljaž Markežič z Gimnazije Koper, učenec Andraža Cenčiča.
Sicer pa velja na tem mestu omeniti še prvonagrajenega tolkalista Janija Lebna s Konservatorija za glasbo in Balet ter drugonagrajeni klavirski duo Sanje Šehić in Ane Žunič z Akademije za glasbo v Ljubljani. Prvi je bil še pred nedavnim učenec glasbene šole Sežana, pianistki pa koprske Umetniške gimnazije. Od preostalih dobitnikov zlate plakete je še sedem tretjenagrajenih in pet uvrščenih od četrtega do šestega mesta. Posebej velja omeniti edino primorsko udeleženko tekmovanja v jazzu - solo, Gajo Udovič, učenko Andrejke Možina na Glasbeni šoli Ilirska Bistrica, ki je bila na regijskem tekmovanju zlata, na državnem pa s četrtim mestom srebrna.

Odpovedovanje in rast
Kar petnajst primorskih glasbenih pedagogov se letos lahko pohvali z zlatimi plaketami svojih učencev na državnem tekmovanju, le trije od njih pa so ta uspeh okusili dvakrat: Andrej Kobal (poleg sežanskega učenca Gregorja Rogelje, ki je prejel še posebno priznanje za osvojenih sto točk, je zlato prejel tudi njegov mladi pozavnist Anej Babič iz Ajdovščine), Selma Chicco Hajdin, ki je poleg GR.AN. DUA za zlato plaketo pripravila še Klavirski duo Šlibar, in Rok Vilhar, ki ima v svojem razredu poleg zmagovalca v 2. a kategoriji evfonija še “zlatega” četrtouvrščenega Gregorja Babiča v 1. b kategoriji. Ob teh pa imata več nagrajenih učencev še tolkalec Tomislav Hmeljak (Glasbena matica Trst) in pozavnist Andraž Cenčič (Glasbena šola Koper).
S posebnim priznanjem je bila letos nagrajena tudi korepetitorka Ingrid Tavčar z Glasbene šole Sežana za zgledno sodelovanje s tekmovalcem in umetniško podporo. Za konec velja poudariti, da si čestitke zaslužijo tudi vsi tisti, ki se niso okitili z zlatom. Z gotovostjo lahko trdimo, da si jih zaslužijo prav vsi, ki so se uvrstili na državno tekmovanje, saj kakor denimo meni Iztok Babnik, tekmovanja prinesejo veliko trdega dela in odrekanja, ki navsezadnje gradi osebnost mladega človeka, hkrati pa so priložnost, da učenci naredijo velik preskok v znanju in se primerjajo z drugimi. Predvsem pa rastejo.