Novice, članki in odmevi ...

SIMFONIČNI ZAKLJUČEK LETA
Leto 2013/2014  |  18.06.2014  |  Videno: 361119  |  A+ | a-
Primorske novice, 18. junija 2014
Piše: NR



Ansambel violončel, godalni orkester in simfonični orkester Glasbene šole Koper so svoje moči letos že drugič združili na koncertu v Avditoriju v Portorožu, kjer so konec maja številnim poslušalcem ponudili pester program s koncertnih odrov in izjemen glasbeni dogodek.Koncert v Avditoriju je bil drugi v sklopu treh koncertov, na katerih so se mladi glasbeniki predstavili ne le primorskemu slovenskemu občinstvu ampak tudi našim sosedom v Umagu ter Coneglianu. Tako na Hrvaškem kot tudi v Italiji so bili učenci treh obalnih občin toplo sprejeti, predvsem pa deležni številnih pohval.

Prvi so se na odru predstavili, sedaj že stalni gostje številnih prireditev, člani ansambla violončel »Violoncello Principale«. Tokrat so nam v osemčlanski zasedbi skupaj s svojim mentorjem profesorjem Antonijem Hajdinom in pianistko Divno Jandrić zaigrali mentorjevo priredbo vsem dobro znanega Hačaturjanovega Plesa sabelj. Wagnerjev Walkire, ravno tako v profesorjevi priredbi, pa je z žametnimi zvoki violončel, vendar z izjemno intenzivnostjo zanj značilne dramatike, še enkrat obeležil 200. obletnico skladateljevega rojstva, ki jo je glasbeni svet praznoval preteklo leto.

Člani ansambla violončel so se v nadaljevanju večera pridružili Godalnemu orkestru »Vladimir Lovec«, ki ga sestavljajo tako učenci Glasbene šole Koper z obema podružnicama kot tudi dijaki Umetniške gimnazije Koper. Pod taktirko dirigenta Antonija Hajdina so se občinstvu sprva predstavili z enim od pogosteje izvajanih Pachelbelovih del, s Kanonom v D-duru. V svoj program pa so vključili tudi romantično Suito za godalni orkester Norvežana Edvarda Griega ter priredbo Simfoničnega intermezza iz 2. dejanja opere Cavalleria rusticana italijanskega opernega skladatelja Pietra Mascagnia.

V zadnjem delu koncerta sta se na odru godalnim kolegom in harfistki sprva pridružili oboistki, kasneje pa še ostali učenci pihal, trobil in tolkal ter skupaj sestavili Simfonični orkester. Sedaj ga leto dni vodi priznani violinist in dirigent Igor Coretti Kuret  iz Trsta, ki se že vrsto let aktivno ukvarja z mladinskimi orkestri v okviru mednarodnih projektov. V prednovoletnem času smo bili priča izvedbi zahtevnejše filmske glasbe, tokrat se je odločil za simfonični program s pridihom plesa. Izvedli so izbrane dele iz baletne suite Don Juan klasicističnega nemškega skladatelja Christopha Willibalda Glucka. Iz klasicizma so preskočili v obdobje romantike z danes že kar zimzeleno glasbo iz Suite Carmen Georga Bizeta. Za zaključek pa so postregli še z Brahmsovima Madžarskima plesoma št. 1 in 5.