Novice, članki in odmevi ...

TRIJE KONCERTI, OBARVANI Z GLASBO ROMANTIKE
Leto 2014/2015  |  07.08.2015  |  Videno: 360975  |  A+ | a-
Primorske novice
Piše MI
Fotografija Zdravko Primožič - Fpa



Mednarodni festival komorne glasbe, najdaljša tovrstna prireditev z neprekinjeno tradicijo v slovenskem prostoru - pripravlja jo portoroški Avditorij -, bo letos nekoliko okrnjen. Namesto s petimi bo postregel s tremi koncerti. Razlog tiči v denarju, a na veliko veselje tako ljubiteljev komorne glasbe kot tudi organizatorja bodo festival izpeljali.

Vsi koncerti bodo v Piranu; koncert harfistke Mojce Zlobko Vajgl bo prihodnji petek v cerkvi sv. Frančiška Asiškega, violinist Karol Daniš in pianistka Magdalena Ondičeva pa bosta 21. avgusta nastopila v Križnem hodniku Minoritskega samostana.

Čeprav je program tokrat skromnejši, je umetniški vodja Ervin Berce pri oblikovanju koncertnega cikla poskušal upoštevati vse programske smernice festivala: “Veseli smo, da bomo lahko na festivalu predstavili enega najbolj izstopajočih talentov našega prostora, koprsko violinistko Niko Toškan. Prav tako ohranjamo tradicijo, da se na festivalu predstavijo najvidnejši že uveljavljeni slovenski poustvarjalci - ob Komornem orkestru Slovenske filharmonije bomo prisluhnili recitalu Mojce Zlobko Vajgl.” Težišče letošnjega programa je postavil v obdobje romantike, slišati pa bo mogoče še dela baročnih in klasicističnih skladateljev ter nekaj skladb iz minulega stoletja. Tudi letošnji Piranski glasbeni večeri bodo, tako kot dosedanji, prinesli izvedbe skladb Giuseppeja Tartinija.

Berce je zadovoljen, da so festival kljub pomanjkanju denarja uspeli ohraniti in obdržati. Upa, da gre zgolj za prehodno obdobje in da bodo 38. Piranski glasbeni večeri ponudili niz petih koncertov.