Novice, članki in odmevi ...

MAVRICA FLAVT
Leto 2014/2015  |  18.04.2015  |  Videno: 361087  |  A+ | a-
Piše: Alenka Zupan


Orkester flavt Zveze primorskih glasbenih šol (ZPGŠ) je nastal na pobudo učiteljev flavte, ki so začutili željo in potrebo po skupnem muziciranju mladih flavtistov. Prvi nastop je orkester zabeležil 21. aprila 2012 na Glasbeni šoli Postojna, kjer so se zbrali učenci flavte iz sedmih primorskih glasbenih šol. Že prvi nastop je pokazal, da je ideja nadvse zanimiva in da je želja po skupnem muziciranju v taki zasedbi neprecenljiva izkušnja za vse udeležene. Sledili so nastopi v Tolminu, Novi Gorici, Gorjanskem, Vrhniki, Delavskem domu Zagorje in Kulturnem domu Hrpelje (Festival Svirel).

V šolskem letu 2014/2015 v Orkestru flavt ZPGŠ sodeluje preko trideset mladih flavtistov in učiteljev flavte iz osmih primorskih glasbenih šol ter Umetniške gimnazije Koper.

V soboto, 18. aprila 2015, je na Glasbeni šoli Idrija 30 flavtistov oo štirih urah intenzivnih vaj občinstvu predstavilo bogat in pester program. V prvem, klasičnem delu, štiri nove skladbe: Mrmrajoči zbor iz Puccinijeve opere Madame Buterfly, priredbo Napitnice iz Verdijeve opere Traviata, Sibeliusov Žalostni valček in Kumarjevo Istrsko suito, nad katero je bilo občinstvo najbolj navdušeno.

V drugem, zabavnejšem delu programa, se je na odru flavtistom pridružila spremljevalna sekcija z električno in bas kitaro, baterijo in klavirjem ter predstavila dve skladbi lanskoletnega programa: Mancinijev Baby Elephant walk in Arlenovo Somewhere over the rainbow. Posebni gostji, mladi nadobudni pevki Tea Jakac in Kristina Čok sta pod mentorstvom Lee Sirk s svojo interpretacijo obogatili program z novo skladbo Memory (iz muzikala Mačke), Kristina pa še s čarobno skladbo A whole new world (iz muzikala Aladin) in Hruševarjevo priljubljeno skladbo Dan ljubezni.

S sprotnimi opisi vsebine in predstavitvami posameznih skladb je nastop povezovala dirigentka Alenka Zupan, ki je tako občinstvu še bolj približala zvočno vsebino. Navdušenje in prijetno presenečenje občinstva je s spodbudnim aplavzom priklicalo še dodatno skladbo Mancinija It had better be tonight.

Orkester flavt ZPGŠ je tako z intenzivnim in hkrati flavtistično prijetnim popoldnevom zaključil prvi koncert v sklopu treh koncertov projektnega dela v tem šolskem letu. Z bogato izkušnjo, ki so jo pridobili vsi udeleženi flavtisti se podajajo naslednjim koncertom naproti: 8. maja v Sv. Frančišku v Kopru ter 19. maja v Kulturnem domu Slovenske Konjice.