Novice, članki in odmevi ...

VOKALNE FANTAZIJE ANDREJA MAKORJA
Leto 2014/2015  |  28.01.2015  |  Videno: 361210  |  A+ | a-
Istra, 28. 1. 2015
Vanja Gregorič

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem je v okviru koncertnega cikla vokalne in instrumentalne glasbe Simfonic voices priredil prav poseben večer. V koncertni dvorani Sv. Frančiška v Kopru je v soboto, 20. decembra 2014, ob izidu prve avtorske zgoščenke in zbirke zborovskih skladb zazvenela glasba mladega primorskega skladatelja Andreja Makorja. Prepredena s fantazijo, bi lahko rekli. Zato se je tudi odločil za sicer preprost vendar zelo zgovoren naslov.

Tudi njegova glasbena pot je zanimiva in včasih kar fantastična. S poukom klavirja je pričel v razredu profesorice klavirja Selme Chicco Hajdin, nekaj let kasneje pa v razredu profesorice Tanje Grlice nadaljeval s poukom petja. Po umetniški gimnaziji v Kopru, v okviru katere je spoznal svojega mentorja Ambroža Čopija, je vpisal in zaključil študij glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Trenutno je absolvent petja pri prof. Piji Brodnik ter študent 3. letnika kompozicije v razredu prof. Janija Goloba.

V času svojega glasbenega izobraževanja je kot pevec in skladatelj prejel številne nagrade in priznanja. Za svoje skladbe je na 4. in 5. mednarodnem natečaju za zborovske skladbe Ignacij Ota v Trstu prejel 1. nagradi in posebno priznanje za mladega skladatelja. 1. nagrado je prejel tudi na mednarodnem natečaju za zborovsko priredbo pesmi Puntarska ob 300. obletnici tolminskega punta. Strokovna komisija državnega tekmovanja otroških in mladinskih pevskih zborov v Zagorju 2014 mu je podelila nagrado za najboljšo noviteto tekmovanja. Avgusta istega leta pa je na prestižnem mednarodnem skladateljskem tekmovanju Guido d'Arezzo prejel 3. nagrado.

Na koncertu je v zanj tako značilnem sproščenem in prisrčnem nastopu povedal, da je komponist različnih zborovskih sestavov. Kot pevec je prepeval že v rosnih letih z otroškim in kasneje z mladinskim pevskim zborom Glasbene šole Koper, potem pa je kot baritonist in asistent dirigenta sodeloval v mnogih mešanih pevskih zborih in si tako pridobival izkušnje o tem, kaj je za pevca izvedljivo in kaj ne. Ob tej priložnosti je poudaril, da so skladbe nastajale v sodelovanju z APZ Tone Tomšič, APZ Univerze na Primorskem, MePZ Obala Koper, MPZ Glasbene šole Koper, Vokalno akademijo Ljubljana, Vokalno skupino Gallina, KZ AVE, ŠPZ Čarnice, OPZ Nazarje, Salt Lake Choral Artists in še bi lahko naštevali. Sama odmevna imena najpomembnejših vokalnih glasbenih sestavov v slovenskem prostoru vseh starosti in oblik.

Trem izmed njih smo lahko prisluhnili na koncertu, posvečenemu Makorjevi glasbi. Glasbi, ki je v dvorani z izjemno akustiko zazvenela v vsem svojem sijaju. Najprej je nastopil Mladinski pevski zbor Glasbene šole Koper z dirigentko Majo Cilenšek ob klavirski spremljavi Sindije Šiško. Zapeli so dve pesmi: Nekaj je v zraku na besedilo Toneta Pavčka in za to priložnost zelo primerno Za dva groša fantazije na besedilo Frana Milčinskega-Ježka. Sledil je nastop Mešanega pevskega zbora Obala pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika, ki je predstavil pet pesmi. Dve iz ciklusa Lahko noč otroci Marka Margona, Oba Edvarda Kocbeka in dve priredbi istrskih ljudskih. Po krajšem pogovoru z avtorjem večera je na oder prišel še Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, ki je sprva pod taktirko novega dirigenta Mirka Ferlana zapel priredbo istrske ljudske Le tre sorelle, nato pa pod vodstvom odhajajočega zborovodje Ambroža Čopija predstavil še tri Makorjeve sakralne skladbe.

Potrebno je poudariti, da je Koper lahko resnično ponosen na mlade ustvarjalce, ki so vzniknili iz klopi obalnih glasbenih šol in umetniške gimnazije. Poleg Makorja je tu tudi Matej Bonin, skladatelj modernejših tokov inštrumentalne glasbe. Morda si lahko v prihodnje obetamo njegov avtorski večer. Zanimivo pa bo spremljati tudi najmlajše generacije in bodoče ustvarjalce, ki se morda v tem trenutku še vedno sramežljivo skrivajo v vrstah mladinskega pevskega zbora ali v učilnicah glasbene šole in čakajo na svoj trenutek, ko nam bodo postregli s svojo merico fantazij. Do takrat pa si privoščimo Fantazije, ki nam jih je podaril Andrej Makor.