Zapustil nas je naš nekdanji sodelavec, izjemen pedagog ter glasbenik Albert Kolbl.
 
V Sloveniji in tudi v času nekdanje Jugoslavije je bil izredno cenjen in spoštovan profesor pozavne. Od leta 1977 do 1996 je delal kot profesor pozavne na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru, kjer je s svojimi dijaki posegal po najvišjih priznanjih na Republiških in Zveznih tekmovanjih nekdanje Jugoslavije ter kasneje Državnih tekmovanjih mladih glasbenikov Slovenije TEMSIG. Od leta 1996 do leta 1999 je svoje pedagoško znanje delil na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer je s svojo brezkompromisnostjo poskrbel za dvig kvalitete igranja pozavne. V letu 1999 se je preselil v Koper. Ustanovitev takrat še povsem nove glasbene smeri na Umetniški gimnaziji Koper mu je predstavljala velik izziv. Dela se je lotil v zanj tako značilnem slogu: predano, brezpogojno, strogo pa vendar z razumevanjem mladostniških stisk in z obilico ljubezni do glasbe, umetnosti, kulture in mladih ljudi, ki so se željni profesionalnih izkušenj nanj obračali kot na glasbenega očeta. Njegovi koprski učenci in dijaki so ravno tako, kot njihovi predhodniki iz drugih delov Slovenije, blesteli po kvaliteti igranja pozavne in na Državnih tekmovanjih posegali po najvišjih nagradah. Izjemno uspešen je bil tudi kot mentor številnim kvartetom pozavn, s katerimi je v slovenskem in evropskem glasbenem svetu dosegal zavidljive rezultate. Komorno igro trobil je v ožjem in širšem prostoru dvignil na prepoznaven in izjemen nivo.
 
Leta 1987 je prejel Gerbičevo priznanje za izredne pedagoške dosežke, leta 2007 pa je prejel nagrado Frana Gerbiča za življenjsko delo. Več kot zasluženo, saj je iz njegovih vrst učencev vzniknilo resnično veliko odličnih in prepoznavnih glasbenikov, pozavnistov, ki danes delujejo v največjih orkestrih in izobraževalnih ustanovah, nenazadnje pa tudi na glasbenih scenah drugih žanrov po vsej Evropi in tudi drugod po svetu ter tako njegovo znanje prenašajo na mlajše rodove. Njegovo življenjsko filozofijo širijo tudi vsi tisti, ki so se odločili za drugačne profesionalne poti, saj je s svojo izjemno karizmo pomagal marsikateremu mladostniku, da je našel pravo pot zase.

Profesorju Albertu Kolblu smo hvaležni za njegovo zagnanost pri delu, zavzetost in visoko strokovnost, vseprisotnost, duhovitost ter iskrenost. Pri svojem delu je bil dosleden, strog in pošten, pa ne le do učencev in dijakov, ampak tudi do kolegov in sodelavcev. V spominu ga bomo ohranili po vedno nasmejanem obrazu ponosnega človeka, ki je ljubil življenje.

Dragi Albert, počivaj v miru.