OTROŠKI PEVSKI ZBOR GŠ IZOLA

Zborovodja: Kristina Babič         

 
 

10 let neprekinjenega delovanja Otroškega pevskega zbora Glasbene šole Izola


V letu 2015 praznuje Otroški pevski zbor Glasbene šole Izola 10 let neprekinjenega delovanja, čeprav je prvi otroški pevski zbor v na glasbeni šoli v Izoli pel že pred 22 leti.

Kako se je ta lepa zborovska zgodba začela odvijati v Izoli? Od nekdaj sem si želela voditi zborček. Pa si tega seveda nisem upala. Prva je izziv sprejela Mirjana Gvozdenac. To je bil prvi uradni pevski zbor izolske glasbene šole in deloval je dve leti. Naslednje leto sem vodstvo prosila, da bi vodila Mladinski pevski zbor, ki je nato prepeval kar 11 let in pomladi 2005 na Radiu Ljubljana odpel svoj zadnji nastop.

Maja Cilenšek je svoje zborovske sanje začela uresničevati z učenci oddelka glasbene šole v Kortah. Skupaj so ustvarili čudovit zborček. Otroci so zrasli in nekateri so se pridružili mladinskemu zboru. Zaradi premajhnega števila otrok smo bili primorani oddelek v Kortah zapreti.

Zato je Maja začela znova v Izoli. Že prvo leto je v otroški zbor priključila tudi koprske učence in nastal je Otroški pevski zbor Centra za glasbeno vzgojo Koper. Ko so zrasli še ti, ni več začela od začetka, ampak nadaljevala z Mladinskim pevskim zborom Glasbene šole Koper. Že desetletje in več ga sedaj poznamo kot izjemno odličnega.

V šolskem letu 1994/95 je imela Glasbena šola Izola kar 3 zbore! Dva mladinska in enega otroškega. Končno smo se odločili, da bo na koprski in izolski šoli deloval en otroški zbor. Ko pa bodo otroci prerasli otroškega, bodo vsi skupaj nadaljevali v Mladinskem pevskem zboru Glasbene šole Koper.

V izolskem otroškem zboru pojejo učenci glasbene šole, ki si tega želijo, stari od sedem do enajst let.

Pot do lepega petja je trdo delo in hkrati užitek. Za nepozabna doživetja se je treba temeljito pripravljati. In prav zaradi truda so dosežki toliko slajši. Vsako leto imamo več nastopov, sodelujemo na revijah »Naša pomlad«, sooblikujemo glasbene pravljice, vsako šolsko leto pa zaključimo s samostojnim koncertom ali letnim koncertom skupaj z ostalimi šolskimi zbori iz Kopra.
 

Zadnja leta od 60. obletnice Glasbene šole Izola dalje redno sodelujemo s tremi člani skupine Vruja, Marinom Kranjacem, Rokom Klevo Ivančičem in Petrom Kaligaričem, od katerih sta Rok in Peter naša bivša učenca. Ob njihovi spremljavi smo na tekmovanju v Novi Gorici zapeli dve istrski ljudski, za kar smo dobili posebno priznanje za najboljšo izvedbo ljudske pesmi.

Na odru regijskega tekmovanja v Novi Gorici smo nastopili petkrat, na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi pa smo leta 2014 nastopili prvič.

Leta 2007, v naši drugi sezoni, smo na našem prvem tekmovanju med najboljšimi primorskimi zbori prejeli zlato priznanje z odliko in zasedli prvo mesto med otroškimi zbori. Leta 2009 smo prejeli zlato priznanje in zasedli drugo mesto, leta 2011 pa ponovno zlato priznanje z odliko in prvo mesto. Nagrado Radia Koper, arhivsko snemanje v studiu, smo temeljito izkoristili in posneli ciklus »Za en gobček pesmic« Uroša Rojka. Leta 2013 in 2015 smo si pripeli 90 točk, zlato priznanje z odliko ter drugo in tretje mesto. Na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi smo leta 2014 nastopili prvič in se izjemno razveselili zlatega priznanja z odliko ter priznanja za najboljši izbor programa. Na tekmovanjih smo prejeli več posebnih nagrad. Tudi naša pianistka Sindija Šiško je leta 2013 prejela priznanje za najboljšega korepetitorja na tekmovanju. Predvsem pa – vseh teh dogodkov ter vseh pesmi se z užitkom spominjamo in jih radi obujamo.

V vsakem otroškem zboru je klavirska spremljava nepogrešljiva. V teh letih so vadili in nastopali z nami pianisti: Nelfi Paliska, Aleksandra Alavanja Drucker, Sindija Šiško in – do sedaj najdlje – Nina Molina.

Vsakokrat, ko stojimo na odru, imamo eno samo veliko željo: zapeti čim lepše, poslušalcem in sebi v užitek.

Hvala pevskemu zboru, korepetitorjem, vsem, ki ste bili z nami vsa ta leta, staršem, ki svojim otrokom vse to omogočate, sodelavkam in sodelavcem ter vodstvu šole in vsem, ki ste prihajali in nas poslušali, podpirali in bodrili ter nas naredili velike kot ocean...

Kristina Babič,
zborovodkinja

 
10 let neprekinjenega delovanja Otroškega pevskega zbora Glasbene šole Izola

 

 

   Izjava o zasebnosti

Vse pravice pridržane / Glasbena šola Koper

Studio Intera