Novice, članki in odmevi ...

Podelili smo nagrade in priznanja Frana Gerbiča
Leto 2022/2023  |  07.04.2023  |  Videno: 788  |  A+ | a-
Zveza slovenskih glasbenih šol
7. aprila, 2023, Novice od Admin2

 
V sredo, 5. aprila 2023, je v Kulturnem domu Cerknica potekala svečana podelitev nagrad in priznanj Frana Gerbiča. Nagrade in priznanja Frana Gerbiča so najvišje stanovske nagrade, ki jih Zveza slovenskih glasbenih šol letos že 20. podeljuje najzaslužnejšim glasbenim pedagogom in organizatorjem za življenjsko delo ter za izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji. Zveza Slovenskih glasbenih šol je v dvajsetih letih podelila 37 nagrad in 62 priznanj Frana Gerbiča.
Za leto 2023 je sklep o javnem razpisu za podelitev nagrad in priznanj Frana Gerbiča v skladu z veljavnimi pravili sprejel izvršni odbor Zveze slovenskih glasbenih šol na svoji 12. seji dne, 21. novembra 2022. Javni razpis je bil objavljen 5. decembra 2022 v informativnem časniku Dnevnik in je bil odprt do 30. januarja 2023. Razpis je Zveza slovenskih glasbenih šol objavila tudi na svoji spletni strani, z njim pa so bile neposredno seznanjene tudi vse glasbenoizobraževalne ustanove v Republiki Sloveniji in zamejstvu.
Na podlagi Pravilnika o podeljevanju nagrad in priznanj Frana Gerbiča je Gerbičeva komisija v sestavu Radmila Bikić Magdić, Erna Lukač, Milivoj Matkovič, Ivo Bašič in Metka Podpečan na svoji 6. seji, 3. februarja letošnjega leta, obravnavala 12 pravočasno prispelih vlog in se v skladu s sprejetim pravilnikom soglasno odločila, da za leto 2023 podeli 2 nagradi in 6 priznanj.
Prejemnika nagrade Frana Gerbiča za življenjsko delo ter izjemne dosežke na pedagoškem in organizacijskem področju pri uveljavljanju glasbene vzgoje in izobraževanja sta Alojz Lipovnik, ki je s svojim delom v glasbenem šolstvu pustil izjemno sled, predvsem v razvoju glasbenega izobraževanja mladih v koroški regiji in zamejstvu, ter Bojan Glavina, ki svoje življenjsko poslanstvo v glasbi opravlja z odličnostjo, z njo nam podarja neprecenljivo bogastvo avtorske glasbenopedagoške literature.
Prejemniki priznanj Frana Gerbiča za izjemne dosežke na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja so Matea Brečko, Nataša Črnugelj, Elizabeta Demšar Zupan, Monika Krajnc Štih, Lidija Maletić in Borut Vatovec.
Komisija za podeljevanje nagrad in priznanj Frana Gerbiča in Zveza slovenskih glasbenih šol prejemnikom listin iskreno čestitata in izrekata globoko spoštovanje za vso predanost, s katero opravljajo svoj poklic. Ob tem se zahvaljujeta tudi vsem predlagateljem, ki so med svojimi kolegi prepoznali odličnost njihovega dela ter jih predlagali za prejemnike nagrad in priznanj Frana Gerbiča.
Vsi tudi vemo, da je odličnih glasbenih pedagogov v RS še veliko in prepričani smo, da bodo njihovi rezultati dela zagotovo opaženi in nagrajeni v prihodnjih letih. Zelo je namreč pomembno, da prepoznamo izjemne rezultate dela najboljših in jim naklonimo pozornost, ki si jo zaslužijo. To so namreč posamezniki, ki s svojimi izvrstnimi dosežki dvigujejo in ohranjajo glasbeno-izobraževanje v Sloveniji na zavidljivo visokem nivoju.
Letošnja podelitev je potekala 5. aprila v Kulturnem domu v Cerknici. S svojim obiskom in nagovorom nas je  počastil tudi minister, pristojen za področje vzgoje in izobraževanja, dr. Darjo Felda. Poleg njega so nagrajence in zbrane na slavnostni prireditvi nagovorili tudi Radmila Bikić Magdić, predsednica Zveze slovenskih glasbenih šol, župan Občine Cerknica Marko Rupar in Metka Podpečan, predsednica Komisije za podeljevanje nagrad in priznanj Frana Gerbiča. Prireditev je povezovala Karmen Cestnik.
Na svečani podelitvi nagrad in priznanj so nastopili prvonagrajenci 52. tekmovanja mladih glasbenikov Republike Slovenije TEMSIG, in sicer harmonikarka Špela Naglič iz Konservatorija za glasbo in balet Maribor, hornist Jernej Slak iz Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter pianista Oskar Šavs in Nejc Strnad Podlesnik iz Glasbene šole Tržič. Gerbičeve samospeve sta zapela učenca Glasbene šole Škofja Loka, Klara Koder in Tadej Marenk, ter Blaž Pridgar iz Glasbene šole Ljubljana Moste – Polje.
 
Podelitev nagrad in priznanj Frana Gerbiča za leto 2023, fotografija: Blaž Žnidaršič