Novice, članki in odmevi ...

Rad bi postal glasbenik, o kakršnem je vedno sanjal
Leto 2021/2022  |  03.12.2021  |  Videno: 2127  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Petra Vidrih
Foto: Jaka Ivančič


Čeprav ima 16-letni Matia Šramel iz Šmarij nadvse rad tudi matematiko in ostale naravoslovne predmete, je glasba tista, ki je osvojila njegovo srce. Že od malih nog je kazal obilo talenta, od vseh inštrumentov pa ga je najbolj očarala trobenta. Letos je bil kot prvi Slovenec povabljen na srednješolsko izobraževanje na prestižno šolo Wells Cathedral School v Angliji. “Sedaj imam izvrstno priložnost, da postanem glasbenik, o kakršnem sem vedno sanjal,” pravi Matia. Kljub bolezni, ki ga spremlja že od malega, si ne pusti vzeti svojih sanj. Žal pa si brez finančne pomoči njegova družina ne bo mogla privoščiti nadaljevanja sinovega šolanja na Otoku.

“Sem 16-letni dijak 2. letnika umetniške gimnazije Koper. Zelo rad igram trobento in obožujem matematiko. Trenutno zaključujem prvi semester na Wells Cathedral School v Angliji, ker sem v tem videl priložnost stopiti korak bližje svojim sanjam - ustvarjati kot solist in skladatelj z evropskimi orkestri ter z znanjem navdihniti tudi mlajšo generacijo glasbenikov tako v Sloveniji kot tudi v Evropi. Za nadaljevanje pa bi potreboval pomoč tistih, ki me želijo iskreno podpreti pri doseganju ciljev, s katerimi, verjamem, bi lahko kot zgled ogromno doprinesel mladim glasbenikom.”

Tako Matia Šramel na spletni platformi gogetfunding.com začenja prošnjo za finančno pomoč. Brez donatorjev mu namreč ne bo uspelo nadaljevati izobraževanja na eni od petih specializiranih glasbenih šol za šoloobvezne otroke v Združenem kraljestvu - Wells Cathedral School, smer glasba in matematika ter studijska glasba, kjer se šola kot prvi slovenski učenec. Njegova starša Barbara in Andy Šramel sta morala vzeti kredit, da je Matia lahko šel v Anglijo, in čeprav se je v prvem semestru zelo izkazal in se mu menda obeta celo štipendija, bo treba najti denar za doplačilo razlike za drago šolnino.
Kako lahko pomagamo?

Nadarjenemu glasbeniku lahko pomagamo tudi z nakazilom na TRR: IBAN SI56 2900 0003 5828 068Matia Šramel, Šmarje 141 a, Kopernamen: ŠOLNINA

Matia je kot nadarjen dijak iz drugega “preskočil” kar v 3. letnik in trenutno čaka na avdicije za nadstandardni program Specialist Musician. Nad čemer je sicer njegova družina več kot navdušena, hkrati pa tudi zaskrbljena, saj bo šolanje zaradi zahtevnejšega programa še dražje kot sicer. Do zaključka šolanja bi potreboval še 60.000 funtov, kar znese približno 70.000 evrov. “Za naju je to prevelik zalogaj, zato skupaj z Matio iščemo načine, kako sinu omogočiti nadaljevanje šolanja v Angliji,” pojasnjuje Barbara Šramel.

Zlati violinski ključ za izjemne dosežke v glasbi
Matia si želi čim več denarja tudi sam prispevati za drago šolnino. Od maja do konca avgusta si je nekaj denarja zaslužil v kavarni Kapitanija v Kopru, kjer je pomival posodo, poslal je “vse možne prošnje po Sloveniji za štipendije”, pred kratkim pa se je domislil, da bi svojo zgodbo objavil na internetu na posebni platformi za zbiranje finančne pomoči.

“Glasba in moja trobenta mi vedno znova dajeta moč in voljo ne glede na ovire. In tako je tudi tokrat, ne glede na ovire, ki so pred mano, se ne bom vdal. Imam izvrstno priložnost, da postanem glasbenik, o kakršnem sem vedno sanjal. In bom nekega dne v ponos vsem svojim profesorjem in dirigentom, ki so mi vedno stali ob strani.”

“Že od malih nog sem kazal obilo talenta za glasbo. Igral sem različne inštrumente, predvsem pa trobento,” pojasnjuje obiskovalcem te spletne strani in morebitnim bodočim podpornikom. Trobento je začel igrati pri rosnih petih letih (2010) v razredu profesorja Mitje Bobiča. Že zelo mlad se je pridružil različnim zasedbam. Sodeloval je v šolskem pihalnem orkestru pod vodstvom Andraža Cenciča, kjer je igral trobento in saksofon. Slednjega se je učil pri Mitji Žerjalu. Šolo petja je obiskoval pri Manci Špik, pel je v šolskem pevskem zboru pod vodstvom Suzane Čopi, v mladinskem pevskem zboru Glasbene šole (GŠ) Koper pod vodstvom Maje Cilenšek, igral v jazz ansamblu GŠ Koper pod vodstvom Aljoše Jeriča, v Brass Band KIP pod vodstvom Borisa Benčiča, v En Big Bandu pod vodstvom Sandija Štora ter v Pihalnem orkestru Koper, prav tako pod vodstvom Borisa Benčiča, kjer je bil pri 14 letih izbran za godbenika leta.

Lani je prejel posebno priznanje Glasbene šole Koper za izjemne dosežke in predanost - Zlati violinski ključ. “Sodeloval sem tudi na številnih naravoslovnih in glasbenih tekmovanjih v Sloveniji in tujini, kjer sem se vedno izvrstno izkazal,” je ponosen Matia, ki je vsa leta osnovne šole zaključil z odličnim uspehom.
“Moja želja je predvsem ta, da uspem kot jaz! Da me ljudje ne gledajo skozi mojo bolezen. Kajti jaz nisem noben revček, sem nasmejan in vesel fant in ni mi težko delati.”

“Vedno poskušam obiskovati čim več različnih mojstrskih tečajev, seminarjev ter taborov, da bi svoje znanje še izpopolnil,” pojasni. Tako se je udeležil seminarjev ter poletnih taborov pri priznanem profesorju na ljubljanski Akademiji za glasbo Juretu Gradišniku, svoje znanje je širil na Orkester Kampu v Bovcu ter na Musici Creativi v Izoli, obiskoval je različne mojstrske tečaje z izvrstnimi glasbeniki, kot so B&S artist Philip Cobb, Yamaha masterclass z Jasonom Evansom, Rossom Brownom ...

Prejšnje poletje ga je ljubezen do glasbe ponesla v Anglijo. “Obiskal sem posebno poletno šolo na priznani šoli Wells Cathedral v Veliki Britaniji, kjer sem naredil zelo dober vtis.” In mladega nadarjenega trobentača so povabili, naj se jim septembra pridruži v šolskih klopeh ... In je šel. “Septembra sem tako začel prvi semester in pokazal sem velik talent in napredek, tako na glasbenem kot na matematičnem področju. Tako sem preskočil letnik in trenutno obiskujem 3. letnik,” ponosno pove Matia.

“Toda šolnine so zelo drage. Moji starši so vzeli posojilo za plačilo prvega semestra, vendar si ne morejo privoščiti, da bi mi plačali nadaljnje šolanja. Zato res potrebujem vašo pomoč. Bil bi večno hvaležen, če bi mi pomagali uresničiti moje sanje in zaključiti šolanje v Angliji.”

Ko je ljubezen do glasbe močnejša od bolezni
Čeprav se že polovico svojega mladega življenja bori z zdravstvenimi težavami - pri osmih letih je zbolel za tumorsko boleznijo, zaradi katere je prestal več operacij na desni roki -, gre pogumno naprej. Pravzaprav ni o svoji bolezni rad nikoli naglas govoril.

“To je pač del mene. Veliko ljudi ne ve, da sem imel težko otroštvo, niti nisem v Angliji povedal tega, vse do nedavnega ... Moja želja je predvsem, da uspem kot jaz! Da me ljudje ne gledajo skozi mojo bolezen. Kajti nisem noben revček, sem nasmejan in vesel fant in ni mi težko delati. Je pa res, da mi je bilo zaradi moje bolezni veliko težje kot nekomu, ki je v osnovni šoli lahko vadil inštrumente sproti in redno, brez težav. Jaz sem se pač dosti šolal tudi doma, iz bolniške postelje, s pomočjo mame.” Kot še dodaja, se je odločil o tem delu svoje preteklosti spregovoriti, “da bi me glasbeniki, ki me ne poznajo, bolje razumeli. Da sem to, kar sem, dosegel v zelo kratkem času.”

Kot je v utemeljitvi priznanja za Zlati violinski ključ zapisal njegov profesor za trobento Mitja Bobič, je Matia “skozi težka obdobja ohranjal nasmeh na licih, saj je bila ljubezen do glasbe močnejša od dolgih, zmagovalnih bitk. Vedno je med zdravljenjem govoril, da ga doma čaka trobenta, h kateri se želi čimprej vrniti. Moč, voljo in velikokrat tolažbo še vedno najraje poišče v glasbi. Njegova želja pa je bila vedno, da tako starši in prijatelji kot tudi njegovi učitelji, mentorji in dirigenti ne gledamo nanj kot na bolnika, ampak na običajnega nasmejanega dečka, ki ima rad glasbo in nove izzive.”

Mama Barbara, oče Andy ter sestrica Lara in bratec Jakob so nadvse ponosni na svojega Matio. “Glasba in moja trobenta mi vedno znova dajeta moč in voljo ne glede na ovire. In tako je tudi tokrat, ne glede na ovire, ki so pred mano, se ne bom vdal,” je odločen Matia Šramel. “Imam izvrstno priložnost, da postanem glasbenik, o katerem sem vedno sanjal. In bom nekega dne v ponos vsem svojim profesorjem in dirigentom, ki so mi vedno stali ob strani.”

Matia se konec meseca vrača v Slovenijo. S Pihalnim orkestrom Koper bo 26. decembra ob 19. uri nastopil na tradicionalnem božičnem koncertu, ki ga gosti Osnovna šola Koper. “Vsem, ki mi bodo pomagali, se bom nekega dne oddolžil, ne vem še, kako, ampak ne bom pozabil nanje, obljubim. Zaenkrat pa jih lahko samo povabim na naš božični koncert na Bonifiko ... Pridite, lepo bo.”