Novice, članki in odmevi ...

Ptice na krilih prinašajo skladbe za harmoniko
Leto 2019/2020  |  17.12.2019  |  Videno: 361798  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: NR



Prvič v zgodovini Glasbene šole Koper je izšla zbirka skladb za harmoniko. Posebnost trijezične knjižne izdaje Ptice, ki jo je pri založbi Avrora izdala profesorica harmonike Mirjana Gvozdenac, so tudi spremne fotografije Vinke Kastelic.

Mirjana Gvozdenac, profesorica harmonike, ki poučuje na izolski in piranski podružnici Glasbene šole Koper, je v notni zbirki Ptice / Ucelli / Birds zbrala enajst skladb za klavirsko ali kromatično harmoniko z melodičnimi in standard basi, ki sodijo v repertoar klasične harmonike. "V zbirki najdemo velikega skovika, bobnarico, velikega detla, polojnika, malo belo čapljo, galebe in čigre, kanjo, vodomca, pava in štorklje. Vsaka ptica je na kratko opisana in predstavljena z barvno fotografijo avtorice Vinke Kastelic iz Kopra," pravi avtorica. Po pticah je poimenovala tudi skladbe različnih težavnostnih stopenj.

Želi si, da bi bila zbirka zanimiva učencem in učiteljem harmonike prav vseh glasbenih šol, tako pri nas kakor v tujini. S še sveže izdaje so nedavno učenci in dijaki Glasbene šole Koper in Umetniške gimnazije Koper v galeriji samostana sv. Ane v Kopru odigrali in predstavili kar deset "lebdeče-plesnih skladb za harmoniko", kot jih je v podnaslovu izdaje poimenovala avtorica. Predstavitveni koncert, na katerem je zaigralo 12 mladih glasbenikov, so pripravile vse tri učiteljice harmonike GŠ Koper - poleg avtorica še Sonja Mezgec in Erika Udovič Kovačič.

"Melodije gredo hitro v uho, nekatere so zelo ritmične, s ponavljajočimi se motivi, vse pa so primerne dolžine in z dovolj izzivi za mlade in malo manj mlade glasbenike. Tudi ljubiteljski godci bi lahko rahlo premaknili svoje meje navzgor in se poglobili v kakšen lebdeče-plesni valček," pravi avtorica, ki je zadovoljna, da se pesmi družijo s privlačnimi fotografijami in opisi ptic.