Novice, članki in odmevi ...

Še vedno posebna poletna šola KREATIVKLAVIR
Leto 2018/2019  |  28.08.2019  |  Videno: 360893  |  A+ | a-
Istra
Tekst: AČG



Poletne počitnice so priložnost za mlade, še zlasti na umetniškem in športnem področju, za strokovno izpopolnjevanje v novem okolju, sodelovanje z novimi mentorji pod drugačnimi "prijemi". Ustaljena oblika tega načina dela na glasbenem področju so poletni kampi in poletne šole.

Poletna šola KREATIVKLAVIR, ki jo je leta 2012 kot spodbudo kreativnosti mladih pianistov ustanovila koprska pedagoginja prof. Valentina Češnjevar, je ena izmed poletnih šol, ki se vsako leto trudi nadgraditi in izpopolniti tudi svojo obliko, ter udeležencem ponuditi vedno bogat nabor strokovnih vsebin. Vsako leto se za udeležbo na KREATIVKLAVIRJU odloča vedno več mladih pianistov. Prijavljeni otroci prihajajo tako iz matične šole kot tudi iz cele Slovenije (Ljubljana, Nova Gorica, Murska Sobota, Ajdovščina) oziroma tujine (Italija, Hrvaška). Razen ustaljene oblike individualnega pouka, ki ima za cilj izpopolnjevanje perfektnosti izvajalske prakse, ter pripravo za tekmovanja in različne odre, ki čakajo mlade pianiste na profesionalni poti, KREATIVKLAVIR ponuja širšo paleto oblik umetniškega izražanja, ki je izredno dobrodošla obogatitvena izkušnja vsakemu mlademu umetniku. Udeleženci te osemdnevne poletne šole so v dopoldanskem času svoje pripravljene skladbe izpopolnjevali na lekcijah pod mentorstvom profesoric, sester Valentine in Aleksandre Češnjevar (slednja tudi Glavina), v popoldanskem času pa so urili druge spretnosti: mlajši so izdelovali instrumente iz recikliranega materiala medtem, ko so se starejši učili "bližnjic vaj" skozi predavanja o učinkovitih načinih vadbe, se strokovno izpopolnjevali spoznavajoč življenje in ustvarjanje izbranih skladateljev ter se celo preizkušali v komponiranju, v tridnevni delavnici skladatelja Bojana Glavine. Po besedah primorskega skladatelja, je najzahtevnejši del v procesu "postati skladatelj", oz. napisati skladbo, sam začetek -pogum, zaupanje vase in svojo invencijo, prepuščanje intuiciji ob dejstvu, da glasbo ljubiš, jo rad spoznavaš, v njej uživaš ... Sodeč po končnih "izdelkih", ki smo jih slišali na zaključnem koncertu, je to uspelo kar nekaj mladim pianistom, mogoče bodočim skladateljem /skladateljicam ...!

Obe mentorici sta pohvalili pripravljenost otrok na resno delo ter napredek, ki so ga z zbrano vajo in dobro voljo dosegli v tem času. Poslušalci zaključnega koncerta so bili navdušeni nad pestrim programom in vsebino prilagojeno različnim starostnim obdobjem. To je zato, ker organizatorka vsako izmed dodatnih delavnic skrbno pripravlja nekaj mesecev prej, dokončno obliko in vsebinsko zasnovo pa šola dobi šele po prijavi vseh udeležencev, ko se glede na starost prijavljenih, dokončno oblikujejo skupine in vsebine, kar je hvale vredna izjema v pristopu priprav poletnih šol. Kljub vsemu naštetemu, pa ostaja poletna šola KREATIVKLAVIR cenovno ena najugodnejših v Sloveniji in nasploh. Nedvomno gre zasluga za lepe pogoje dela tudi glasbeni šoli Koper, ki s ponujanjem prostorov kaže na razumevanje in podporo tovrstnih delavnic in poletne vsebine. Zahvala gre letos tudi Rotary klubu Portorož, ter organizatorju KD Ars Magna, ki so prispevali del sredstev, oz. omogočili brezplačno udeležbo dvema udeležencema.

Namesto zaključka bi citirali pohvalo staršev ene udeleženke, ki jo je predavateljem poslala na mail: "Spoštovani učitelji, posebna zahvala gre predvsem vam, da ponudite in realizirate takšno 'KREATIVKLAVIRSKO' poletno šolo. Vsak dan znova je moj otrok zaradi zadovoljstva prihajal domov z nasmehom od ušesa do ušesa. Vsak dan znova mi je povedala: 'Mama, danes pa je res bilo najboljše.' Zato vse pohvale vam za organizacijo in izpeljavo bogatega programa. Moja hči je prejela glasbeno in pianistično popotnico za nadaljnje delo."