Novice, članki in odmevi ...

Mojstrsko muziciranje na vrhunski ravni
Leto 2018/2019  |  31.07.2019  |  Videno: 360879  |  A+ | a-
Istra
Tekst: SCH
Foto: iz osebnega arhiva


 
Akademija Izola, v soorganizaciji izolske Italijanske samoupravne skupnosti ter Glasbene šole Koper, je osmič zapored organizirala Poletno glasbeno akademijo v Izoli. Potekala je od 7. 7. do 14. 7. 2019 pod umetniškim vodstvom profesorjev Selme Chicco Hajdin - klavir ter Antonija Hajdina - violončelo. Kot predavateljica na harmoniki se jima je letos pridružila mag. Erika Udovič Kovačič. Vsi trije predavatelji so sicer zelo uspešni glasbeni pedagogi na Glasbeni šoli Koper ter Gimnaziji Koper.

Predavanja za violončelo in harmoniko, kakor tudi samostojne ter skupinske vaje, so potekale v Besenghijevi palači, kjer deluje podružnica Izola. Pouk klavirja se je odvijal v koncertni dvorani palače Manzioli, kjer je sedež izolske Italijanske samoupravne narodne skupnosti. Interes za udeležbo vsako leto opazno raste ter se radialno širi čez regijo na sosednje države. Letos se je namreč poletne glasbene akademije udeležilo petindvajset mladih glasbenikov iz petih držav (Slovenije, Italije, Hrvaške, Francije in Luksemburga).

Mladi nadarjeni glasbeniki so v obliki mojstrskega tečaja, t. i. »masterclassa«, bili deležni individualnega pouka na vrhunski ravni, ki je obogatil tako najmlajše, kakor tudi že bolj izkušene dijake in študente. Mojstrski tečaj je vsakodnevno vseboval tudi tematska predavanja, ki so zajela osnove dirigiranja, psihološke ter fizične priprave na nastop, spoprijemanje z različnimi tehničnimi prvinami pri vadbi, kot tudi s skupinske delavnice. Značilno za Poletno glasbeno akademijo v Izoli je tudi sodelovanje mladih glasbenikov v komorni igri, ki je prav tako potekalo vsakodnevno pod vodstvom vseh treh predavateljev. Pridobljeno znanje udeležencev v različnih oblikah in zasedbah je prišlo do izraza na dveh zaključnih koncertih, kjer so se s svojo točko na sporedu predstavili tudi predavatelji. Številčno mednarodno občinstvo je navdušeno prisluhnilo mladim umetnikom v Tartinijevi hiši v Piranu ter v Palači Manzioli v Izoli.

Ekskluzivnega, vendar cenovno popolnoma dostopnega mojstrskega tečaja, se je v osmih letih delovanja projekta udeležilo okoli dvesto mladih glasbenikov. Med počitnicami, ko se je za osem dni čas dobesedno ustavil in odprl vrata izključno glasbeni ustvarjalnosti, so spoznali intenziteto in način dela profesionalnega glasbenika, svet, ki jim bo morda nekega dneva pomenil poslanstvo in »vsakdanji kruh«.


 
         

Nekateri udeleženci so prišli prvič v stik in bolje spoznali delo predavateljev, ter na podlagi tega se odločili za učenje instrumenta na Umetniški gimnaziji v Kopru. Nenazadnje je kolegialno, ustvarjalno-umetniško vzdušje zanetilo med mladostniki nova prijateljstva, vezi in možnosti sodelovanja.

Poletna glasbena akademija v Izoli na ta način ponuja enkratno glasbeno izkušnjo ter znatno prispeva h kakovostnemu razvoju klasične glasbe na slovenski obali in širše.