Novice, članki in odmevi ...

Glasbeni talent Staše Galvani
Leto 2018/2019  |  13.06.2019  |  Videno: 360753  |  A+ | a-
Mandrač, junij 2019
Tekst in foto: UR
 
V petek, 7. junija, je ob zaključku glasbenega izobraževanja v Glasbeni šoli Izola, ki domuje v Besenghijevi palači, nastopila mlada, perspektivna učenka, Staša Galvani, mentorice Brede Pečnik Božič.

S programom, ki ga je pripravila in zaigrala s svojo prefinjeno muzikalnostjo ter dovršeno pianistično igro, je navdušila in očarala občinstvo, ki jo je nagradilo z burnim aplavzom. Posebno nepozabna je bila izvedba Chopinove Fantaisie-Impromptu v cis-molu, op. 66, ki je ni prav pogosto slišati na tej stopnji. V njeni interpretaciji je bilo začutiti preplet otroške fantazije, igrivost, sramežljivost in tudi zrelost. Poigravala se je s skrbno izbranim občutkom za ton in zvok, izžarevala je z briljantno tehnično igro in s premišljenim fraziranjem. 

Pred kratkim se je vrnila iz gostovanja učencev in učiteljev glasbene šole na Poljskem, kjer je uspešno nastopila na koncertu v prepolni filharmonični dvorani. Svojo pianistično pot bo nadaljevala na umetniški gimnaziji v Kopru, pri priznanem pianistu, prof. Denysu Masliuku. Staša je prejemnica zlatega violinskega ključa, to je nagrada, ki jo Glasbena šola podeljuje najboljšim učencem. Za doseženo priznanje ji je, na koncertu, čestital tudi župan Danilo Markočič. 

Na koncertu je sodeloval tudi Trio učencev Sara Reja klarinet, Katja Filipčič flavta in Vid Božič klavir, mentorice mag. Alenke Zupan. Nato pa še Katja Filipčič ob klavirski spremljavi prof. Nefija Paliske.

Po koncertu se je občinstvo zadržalo v avli šole, ki so jo krasila umetniška dela priznane umetnice, kiparke Katje Smerdu, oblikovalke sodobnega nakita Sandre Kocjančič, slikarke Katje Burline in slikarja Parida De Stefana. Ob prijetnem druženju, kramljanju in skrbno pripravljeni pogostitvi, smo bili priča dogodku, ki je nagradil učenko in njeno mentorico, ter popestril kulturno dogajanje v mestu.