Novice, članki in odmevi ...

Prihajajo mojstri strun
Leto 2018/2019  |  13.05.2019  |  Videno: 360784  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Vesna Humar
Foto: Strudzinski Kamil
 
 
Konec tedna bo v Kopru v znamenju festivala Kitarika, ki ga istoimensko društvo prireja v sodelovanju z Glasbeno šolo Koper. Festival poleg predavanj in mojstrskih delavnic za kitariste prinaša vrsto koncertov. Letošnja zvezda bo poljski mojster Lukasz Kuropaczewski. 

V sklopu koncertnega ciklusa Kitarski večeri v starem mestnem jedru Kopra bo v soboto ob 19. uri v čudovitem ambientu dvorane sv. Frančiška v Kopru zazvenel koncert - recital klasične kitare. V goste so povabili vrhunskega umetnika, Lukasza Kuropaczewskega iz Poljske, ki “trenutno sodi v sam svetovni vrh”, so sporočili organizatorji. Kuropaczewski s svojim temperamentom ter tehnično dovršeno igro navdušuje občinstvo svetovnih koncertnih dvoran in je zaradi prevzema katedre na graški akademiji trenutno eden najbolj iskanih klasičnih kitaristov na svetu. 

V Sloveniji bo nastopil prvič. Recital je edini plačljiv na festivalu. Ker organizatorji pričakujejo precejšnje zanimanje, zainteresiranim svetujejo, naj si vstopnico, naprodaj po sedem evrov, prej priskrbijo s sporočilom na elektronski naslov kitarika.vstopnice@gmail.com. 

Vstop na druge koncerte bo brezplačen. V petek se bodo v galeriji samostana sv. Ane v Kopru predstavili dijaki Umetniške gimnazije Koper, ki, kot pravijo v društvu Kitarika, “s svojim talentom, vztrajnostjo, navdušenim igranjem v različnih komornih zasedbah in orkestrih ter iskreno željo po koncertnem poustvarjanju že vrsto let bogatijo številne nastope na šolah in dogodkih v širšem prostoru”. 

Festivalsko dogajanje bo v nedeljo v dvorani glasbene šole zaključil koncert italijanskega kitarskega sestava iz Pordenona EnArmonia Guitar Ensemble, ki ima dolgoletno tradicijo in je na področju orkestrske igre nekaj izjemnega. Njegovi številni koncerti vedno navdušujejo z izborom repertoarja, ki ga glasbeniki izvajajo na visoki ravni. 

Pomemben del festivala so predavanja in mojstrski tečaji, namenjeni učiteljem kitare glasbenih šol Slovenije. Del predavanj bo tokrat posvečen orkestrski igri. Delo so zaupali kitaristu in izvrstnemu pedagogu s številnimi izkušnjami prav na tem področju Josuéju Gutiérrezu iz Mehike in priznani italijanski pedagoginji Angeli Tagliarioli.