Novice, članki in odmevi ...

Prijetna glasbena lekcija
Leto 2018/2019  |  20.02.2019  |  Videno: 360901  |  A+ | a-
Primorski dnevnik
Tekst. rop
Foto: FOTODAMJ@N
 
 
Kot pred televizijskim zaslonom, ko so dokumentarno-didaktične oddaje predvsem v preteklosti predstavljale posamezne družine glasbil ali glasbene stile: tako se je zdela prijetna koncertna lekcija, ki jo je SKD tabor v nedeljo ponudilo občinstvu Openskih glasbenih srečanj.
Tokrat si je umetniška vodja niza Olga Sosič (Tavčar) zamislila drugačen koncert v izvedbi Koprskega kvinteta klarinetov, ki je bil pravi »vodnik« za manj veščo ali mlajšo publiko. To je bil idealen koncert za začetnike ali za tiste, ki imajo krajšo koncentracijo, saj so ga sestavljali posamezni stavki daljših del ali krajše skladbe v širokem žanrskem razponu. Bolj izkušeni poslušalci pa se niso dolgočasili, saj so spoznali nove priredbe ali so v vsaki točki prepoznali specifično tehnično zahtevo, ki so jo glasbeniki prikazali. 
»Nismo koncertanti, smo predvsem pedagogi,« je poudaril glasnik skupine Robert Stanič, ki je uvedel vsako posamezno skladbo, včasih s predstavitvijo različnih vrst klarineta, včasih z informacijami o slogu in avtorju. Mozaik je bil res raznolik, sestavljen pretežno iz priredb del, ki so izvirno nastala za orkester ali za večje komorne skupine, s samimi zelo zanimivimi in dopadljivimi, tudi plesnimi skladbami, s katerimi se učenci na glasbenih šolah lahko učijo kratkih in dolgih zvokov, legata, fraziranja.
Mozart, Beethoven, Schumann in Strauss so tvorili klasični sklop, kateremu je sledil splet operne, swing, tango in etno izrazov, vse do spevne suite štirih letnih časov Američana Everetta Gatesa. Tico tico in Bizetova Carmen, obdelava ljudskega melosa na meji s klezmerjem Joszefa Balogha, kultna Moonlight Serenada Glena Millerja in še domiselna priredba Radetzkyjeve koračnice so preizkusile tehnično spretnost petih glasbenikov in dokazale, kot je poudaril predstavnik skupine, da »ležerno ne pomeni lažje«. Kot ni niti enostavno odigrati tovrstni juke-box program, v katerem se barve, pristop, značaj, v hipu spreminjajo od točke do točke. 
Ob že omenjenem Staniču so zaigrali Borut Vatovec, Aleš Grosek, Karl Glavina in Dušan Kitič, vsi profesorji na Glasbeni šoli Koper in bivši člani poklicnih orkestrskih zasedb. Poučna ura bi bila vredna večjega odziva, predvsem z večjo prisotnostjo mladih in najmlajših, ki bi zagotovo odnesli veliko spodbudnih vtisov. Ko ne bi očarljiv žamet klarineta bil dovolj, bi tovrstna predstavitev zagotovo lahko privabila k študiju ega glasbila.