Novice, članki in odmevi ...

Sečoveljski glasbeni večeri
Leto 2018/2019  |  31.01.2019  |  Videno: 361181  |  A+ | a-
Istra, 30. januarja 2019
Tekst: BG
 
V prazničnem decembrskem vzdušju med številnimi prireditvami v obalnih krajih velja posebej omeniti tri glasbene dogodke v Sečovljah. Verjetno smo prvič v zgodovini tega kraja lahko prisostvovali koncertu, nastopu jazz ansambla, ter predstavitvi glasbenih instrumentov.

namen organizatorja (Kulturno društvo Ars Magna v sodelovanju z Glasbeno šolo Koper in Krajevno skupnostjo Sečovlje) je bil popestriti kulturno dogajanje v zaledju, ter prebivalcem Sečovelj omogočiti, da bi brez skrbi za prevoze in drugo logistiko prisluhnili umetniškim dogodkom v svojem kraju, tokrat v svečanem, hkrati pa tudi sproščenem novoletnem vzdušju. 

V dvorani Doma krajanov so najprej učenci Glasbene šole Piran in njihovi mentorji 5. decembra pripravili Miklavžev nastop, na katerem so zazvenele izbrane skladbe za violino, klarinet, rog, trobento, harmoniko in klavir, za konec pa se je s krajšim programom predstavil tudi 12-članski jazz ansambel GŠ Piran. Raznovrsten program, v katerem je sodelovalo čez 20 učencev, so pripravili prizadevni učitelji Ina Lorbek, Mirjana Gvozdenac, Valter Čondič, Robert Stanič, Aleksandra Češnjevar Glavina in Bojan Glavina, z velikim interesom pa ga je spremljalo številno občinstvo.

Naslednji glasbeni večer 12. decembra bo zapisan v krajevno zgodovino kot prvi znani Klavirski recital v Sečovljah. Pripravila ga je pianistka Nives Pavlič, sicer profesorica na Umetniški gimnaziji in glasbeni šoli v Kopru. program, ki ga je izbrala in izvedla z veliko občutka in zagnanosti, je vseboval skladbe treh velikanov klasične glasbe – Bacha, Mozarta in Chopina, ter treh slovenskih skladateljev – Tine Mauko, Črta Sojarja Voglarja in Emila Adamiča.


Zadnji v nizu sečoveljskih glasbenih večerov je bil Božično – novoletni koncert učiteljev glasbene šole Piran, 19. decembra. V pestrem sporedu s programom izbranim za širše občinstvo se je predstavilo pet profesorjev – koncertantov. flavtistka Olga Sosič, kitaristka Martina Kocjančič, klarinetist in saksofonist Robert Stanič, ter pianista Aleksandra Češnjevar Glavina in Bojan Glavina. Izvedbe skladb Ipavca, Telemanna, Ravela, Mokranjca, Machade, Antoninija, Beethovna, Faureja in drugih je občinstvo nagradilo z velikim aplavzom in priklicalo tudi dodatek – Gruberjevo »Sveto noč« - ki so ga izvedli vsi nastopajoči. 

Izjemno pozitiven odziv poslušalcev na vseh treh koncertih (med katerimi smo vseeno pogrešali več domačinov) je organizatorjem dal dodatno spodbudo za nadaljevanje tovrstnih prireditev, ki krepijo kulturno zavest krajanov in v zimske večere vnašajo plemeniti občutek prazničnega in svečanega.