Novice, članki in odmevi ...

5. mednarodno združevanje mladih flavtistov
Leto 2018/2019  |  13.12.2018  |  Videno: 360988  |  A+ | a-
Istra
Tekst in foto: Alenka Zupan


Vsaki dve leti se v organizaciji Glasbene šole Koper in Modriart v Kopru odvija vse bolj odmeven mednarodni dogodek, ki je namenjen mladim flavtistom, njihovim učiteljem, staršem in ljubiteljem flavte na sploh.


V soboto, 24. in nedeljo, 25. novembra 2018 je na Glasbeni šoli Koper potekalo 5. mednarodno združevanje mladih flavtistov – FlavtIstra 2018, v okviru katerega so potekali najrazličnejši dogodki, kot so festival mladih flavtistov, izobraževalne delavnice in predavanja, koncerti slavnih flavtistov in razstave flavt, notne literature ter pripomočkov.

Na festivalu mladih flavtistov je mednarodna komisija, ki so jo sestavljali izvrstni koncertanti in pedagogi Jasmine Choi iz Koreje, Mario Caroli iz Italije, Etni Molletones iz Venezuele in Matej Zupan iz Slovenije, pisno podala svoja mnenja o nastopu mladih flavtistov ter s tem na učinkovit in stimulativen način pripomogla k pozitivni povratni informaciji, brez ocenjevanja in tekmovalnega rivalstva. Prav vsi člani mednarodne žirije so bili nad nivojem in tehnično pripravljenostjo nastopajočih starih od 9 do 23 let zelo navdušeni. Jasmine Choi je bila vidno presenečena tako nad mladimi glasbeniki kot tudi nad festivalom samim: »Bistvo in poseben koncept FlavtIstre, da se vsak udeleženec predstavi s krajšim koncertom in pridobi pisno mnenje strokovnjakov, sta me pozitivno presenetila in navdušila, ker onemogočata primerjanje med udeleženci. Izognemo se tudi nepotrebnemu občutku premaganosti oz. poraza. Glasbeniki se ne učimo in igramo zato, da bi zmagovali kot atleti – športniki na olimpijskih igrah, temveč igramo preprosto zato, ker ljubimo glasbo, ljubimo igranje flavte in smo srečni, če lahko vse to delimo z drugimi. Hvala Alenki Zupan za njeno filozofijo, kajti bili smo srečni pred, med in po festivalu, kar služi namenu glasbe.« 

V štirih kategorijah solistov in kategoriji komornih skupin s flavto se je predstavilo 70 flavtistov iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Srbije ter Črne Gore. Festivala se je udeležilo tudi lepo število pasivnih udeležencev iz slovenskih glasbenih šol in drugih obiskovalcev. Skupaj je FlavtIstro obiskalo več kot 300 ljudi. Festivala so se aktivno udeležile tudi učenke glasbene šole Koper ter dijakinje koprske gimnazije. Pod mentorstvom Erike Arko se je predstavila Ema Purgar, pod mentorstvom Alenke Zupan pa učenka Katja Filipič ter dijakinje umetniške gimnazije Koper Nika Može, Maruša Gjerek, Alja Boštjančič in Katja Leben. Dragocena mnenja izvrstnih flavtistov-žirantov so bogata popotnica in odlična motivacija za nadaljnjo glasbeno pot mladih flavtistov. Tako je komaj 13 letna Katja povedala: »FlavtIstra je bila zame čudovita izkušnja. V teh dveh dnevih sem spoznala veliko novega, zanimivega in koristnega. Imeli smo priložnost spoznati štiri vrhunske flavtiste, od katerih smo se veliko naučili in uživali na njihovih koncertih. Vzdušje je bilo pozitivno in sproščeno.« Dijakinje, ki imajo za seboj že kar nekaj  festivalov in tekmovanj, so si bile vse enotne, da je festival enkratna izkušnja za vsakega mladega flavtista in izjemno ponosne, da so lahko spoznale tako velika svetovna imena na področju flavtizma. Poudarile so, da je trema sicer bila prisotna, vendar je netekmovalen koncept festivala ustvaril povsem drugačno atmosfero, ki je zahtevala predvsem poglobljeno delo na sebi in notranjo nadgradnjo. 

Bogat dvodnevni festival je vsem udeležencem ponudil zanimiva in nova znanja ter bogate izkušnje. Pod vodstvom izvrstnih predavateljev je bila predstavljena navdihujoča vsebina: glasbena zabava s Flutemotion (Annemieke de Bruijn), kako se pripraviti na recital, koncert ali avdicijo (Etni Molletones), ravni človeškega sistema in vpliv glasbe na otrokov razvoj (Neike Dapiran), življenjska zgodba Jasmine Choi (Helena Filipčič Gardina), artikulacija malo drugače (Matej Zupan) ter zgodovina flavtističnega repertoarja skozi razvoj estetike (Mario Caroli).

Vrhunski koncerti gostujočih flavtistov so bili za mlade udeležence prava paša za ušesa. Koncertna dvorana Glasbene šole Koper je pokala po šivih in marsikateri poslušalec je stal pred odprtimi vrati, da bi lahko prisluhnil Mateju Zupanu in harfistki Nicoletti Sanzin, Mariu Caroliju in pianistu Denysu Masliuku, Etniju Molletonesu in pianistu Luci Ferriniju ter Jasmine Choi in pianistu Tadeju Horvatu.

Sproščeno vzdušje, enkratno doživetje, delitev izkušenj, nepozabni koncerti, nasmejani obrazi flavtistov, sladka torta in odlična izvedba so zaznamovali 5. FlavtIstro 2018. S pomočjo homogenega in izkušenega tima je FlavtIstra pustila globok pečat v srcih vseh udeležencev in obiskovalcev. Projekt, kjer sta muziciranje in igranje brez primerjanja glavno vodilo, udejanja premike v svetu glasbe in vnaša upanje med flavtiste. Tak pristop omogoča mladim svobodno glasbeno izražanje in pristnost lastnega doživljanja glasbe. V mladostniškem stilu izraženo navdušenje koprskih učenk in dijakinj flavte: »Skratka, top festival!«, pove vse.