Novice, članki in odmevi ...

Sodobna glasba v znamenju šestih čutov
Leto 2018/2019  |  03.12.2018  |  Videno: 360974  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Maja Pertič Gombač
 
 
Z odprtjem razstave Zven kamna in koncertom zasedbe Stop na izvirnih kamnitih glasbilih, ki mu bo sledil nastop Dekliškega pevskega zbora Glasbene šole Koper, se drevi ob 19.30 v Pokrajinskem muzeju začne 6. mednarodni bienale sodobne glasbe. Do petka bo na treh koncih nizal dogodke v znamenju čutov. 

“V vseh dosedanjih letih koprskega bienala smo se ob poslušanju sodobnih glasbenih govoric spraševali o sinesteziji umetnosti, o kreativnosti, o norosti ... Letos sem izbrala čutila. V virtualnem pomenu besede, seveda. Na vsakem koncertu bo izpostavljeno eno čutilo, razmišljanje o njem in o dojemanju življenja skozenj,” je o letošnjem konceptu zapisala Tatjana Jercog, ki se ji je pri umetniškem vodenju letos pridružil Michele Marelli. “V desetih letih delovanja je iz malega lokalnega festivala zrasel v dogodek mednarodne odmevnosti, ki privablja ljudi iz vse Evrope,” poudarja Marelli. V sredo ob 15.30 bo v dvorani Glasbene šole Koper predaval o znamenitem skladatelju Karlheinzu Stockhausnu, ki so mu v avli posvetili tudi razstavo. 

Na festivalu, ki ga prirejata koprska glasbena šola in Društvo prijateljev glasbe Koper, bo poleg dveh razstav in predavanja kajpada vsak dan kraljevala glasba.

Po današnjem koncertu v muzeju se jutri dogajanje seli v glasbeno šolo, kjer bodo v koncertni dvorani nastopili švicarska violinistka Helena Winkelman, italijanski violončelist Francesco Dillon in italijanski pianist Emanuele Torquati. 
V sredo bo v dvorani sv. Frančiška violino in elektroniko sprva združil švicarski violinist Georges-Emmanuel Schneider, za njim pa elektroniko s klarinetom že omenjeni Marelli. Večer bo sklenila elektronika v rokah Marca Accardija. 
V četrtek bo v glasbeni šoli nastopila francoska fagotistka Élise Jacoberger, za njo pa še domačin Luka Batista, ki bo kitarske zvoke cepil z elektroniko. 

Petkov program bo najbogatejši. Ob 16. uri bo v glasbeni šoli koncert, namenjen novim generacijam. Najprej se bodo predstavili študentje Studia za sodobno glasbo ljubljanske akademije, za njimi pa Nova Tergeste Contemporary Ensemble. Ob 19. uri bo v pokrajinskem muzeju festival sklenil koncert komorne zasedbe Neofonía pod vodstvom Stevena Loya.