Novice, članki in odmevi ...

VSAKDO V SEBI NOSI BREZMEJNO DOBROTO
Leto 2017/2018  |  14.06.2018  |  Videno: 361349  |  A+ | a-
Istra
Tekst: GV
Foto: Zdravko Primožič/FPA
 


Vsi smo v otroških letih hrepeneli po pravljicah s srečnim koncem, kjer je dobro vedno premagalo zlo. In še danes otrokom radi prebiramo te iste pravljice, ki se skozi desetletja niso prav veliko spremenile. Sneguljčica, Rdeča Kapica, Pepelka, Trnuljčica … v vseh se junakinje že dve stoletji uspešno borijo proti zlobi, ki je navadno posledica pohlepa požrešnih posameznikov. Pa naj bo to kraljica, zver, mačeha ali zlobna vila. Tema, ki je vedno aktualna tudi v resničnem življenju.

Za letošnjo baletno pravljico v izvedbi učenk baleta Glasbene šole Koper se je avtorica predstave Manjana Milostnik odločila, da bo ostala zvesta fabuli Trnuljčice le do neke mere. Zaradi uroka nagajivih vil so tokrat poleg vsega kraljestva zaspale kar tri osrednje junakinje. Vile, ki so zagrešile zločin, pa tega niso naredile zaradi zlobe, ampak zaradi nesporazuma, ki je bil posledica nedolžnega naravnega pojava – vetra. Le-ta je njihova vabila za zabavo ob rojstnem dnevu treh Trnuljčic nehote odpihnil. Milostnikova je s spretno prirejeno zgodbo svojim varovankam in zvestemu občinstvu, ki je 22. maja dvakrat do zadnjega rezervnega stola napolnilo koprsko gledališče, želela položiti v zibelko spoznanje, da je slaba volja premnogokrat posledica zgolj pomanjkljive komunikacije in dogodkov, na katere nimamo direktnega vpliva. S tem je izpostavila negativno človeško lastnost prehitrega zaključevanja in prenagljenih reakcij, ki so škodljive za druge in ne nazadnje za nas same. Predvsem pa je želela poudariti, da se prav v vsakemu od nas, v našem bistvu, skriva brezmejna dobrota. Tudi v razočaranih in jeznih vilah. 
 
 

Baletna koreografija, ki jo je Milostnikova spretno podprla z odličnim izborom glasbe ruskega skladatelja Petra Iljiča Čajkovskega in obogatila s preprostimi plesnimi dresi ter minimalističnimi, zato pa toliko bolj nazornimi, plesnimi rekviziti, je mladim baletkam omogočila, da so pokazale tehnično znanje osnovnih baletnih elementov in dinamično obvladovanje odra. Še posebej izrazita je bila letos medsebojna komunikacija plesalk ter komunikacija z občinstvom. Kljub temu, da se je na odru zvrstilo 105 baletk od 6 pa do 18 leta starosti, smo v dveh predstavah spremljali odlično prepletanje solističnih in skupinskih plesnih slik, ki so s svojo pripovednostjo in umetniškim izrazom ustvarile enkraten baletni dogodek. 
 
Še vedno pa ostaja neizpolnjena želja, da bi si predstavo lahko ogledalo več ljudi, zato Glasbena šola Koper išče rešitev, ki bi omogočila ogled baletne predstave tudi zunanjim obiskovalcem in ne le staršem nastopajočih ter njihovim bližnjim sorodnikom. Kdo ve, morda pa bomo v prihodnjih letih tudi v Kopru deležni baletnega spektakla.