Novice, članki in odmevi ...

V EVROVIZIJSKEM FINALU KAR ŠTIRJE PRIMORCI
Leto 2017/2018  |  26.04.2018  |  Videno: 361159  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Tamara Koren
Foto: Sašo Štih

Šest finalistov evrovizijskega tekmovanja se je predstavilo na koncertu v veliki dvorani Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani. 

Konec marca je uredništvo glasbenih in baletnih oddaj Televizije Slovenija v veliki dvorani Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani priredilo finale slovenskega izbora za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki 2018. Kar štirje od šestih finalistov, ki so se predstavili na koncertu, imajo primorske korenine.

Vseevropsko tekmovanje klasičnih glasbenikov poteka od leta 1982 in ga organizirajo članice EBU (Evropska radiodifuzna zveza).

Slovenija se v zgodovini tega tekmovanja že lahko pohvali z nekaj izvrstnimi uspehi. Leta 2010 je v finalu na Dunaju slavila flavtistka Eva Nina Kozmus, na drugem mestu je tekmovanje leta 2014 zaključil pianist Urban Stanič, leta 2002 pa je bila tretja violončelistka Karmen Pečar.

Letos marca se je v polfinalu najprej predstavilo 23 mladih glasbenikov. Šest se jih je nato uvrstilo v finalni izbor, ki je konec marca potekal v Ljubljani. Na koncertu so med šestimi finalisti bili kar štirje Primorci, pravzaprav glasbeniki s primorskimi koreninami. Pod dirigentskim vodstvom Simona Krečiča so ob Simfoničnem orkestru Radiotelevizije Slovenija zaigrali rogist Sebastjan Buda, harmonikarica Teja Udovič Kovačič, klarinetistka Samanta Škorja in harfistka Leto Križanič Žorž.

“Sploh nisem vedela, da to tekmovanje obstaja,” pravi Leto, mlada Gorenjka, ki po očetu izhaja iz Kanala. “Profesor mi je povedal, da bi bilo zelo dobro, če se prijavim, ker bo to odlična izkušnja.” Samanta pa ima nekoliko drugačno zgodbo, čeprav je tudi njej prijavo predlagal profesor: “Ker sem stara dvajset let, sem najprej mislila, da ne morem sodelovati, češ da je to tekmovanje samo do devetnajstega leta starosti.” A ker so organizatorji letos dvignili omejitev, se je priložnost ponudila tudi njej. Pravzaprav se moramo za uspehe mladih Primorcev zahvaliti najprej njihovim mentorjem - vsem so namreč prav oni predlagali sodelovanje na tekmovanju.

In kako so potekale priprave? “S profesorjem sva se dogovorila za program, takoj zatem pa se je začelo temeljito delo, ker sta bila med iztekom prijavnega roka in polfinalom le dva tedna,” pove Teja. “Najprej nisem mogla verjeti, ker sem si res želela samo, da bi se v polfinalu lepo predstavila. Res pa sem bila presrečna, ker so mi povedali, da bom lahko nastopila z dobrim, profesionalnim orkestrom.”

Kaj pa trema? Sebastjan pravi, da se jo je v vseh letih igranja uspešno naučil skriti, a je kljub temu še vedno njegova zvesta spremljevalka. In recept za uspešen nastop? “Na tremo je potrebno samo čim manj misliti,” pravi mladi rogist.
Ob štirih Primorcih sta se v finalu slovenskega izbora za tekmovanje predstavila še basovska pozavnistka Ana Knez in violinist Nikola Pajanović.

Nastope glasbenikov je ocenjevala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Dika Smajlović Bravničar, Hinko Haas in Franc Kosem. Odločili so, da na Škotsko, v Edinburg, odide violinist Nikola Pajanović. Finale tekmovanja Evrovizijski mladi glasbeniki 2018 bo 23. avgusta in spremljali ga bomo lahko tudi na Televiziji Slovenija.