Novice, članki in odmevi ...

V KOPRU DANES MLADI TALENTI IZ AJDOVŠČINE, klasično, mladostno in ... živo!
Leto 2017/2018  |  15.02.2018  |  Videno: 361573  |  A+ | a-

Primorske novice
Tekst: Tatjana Gregorič
Foto: Alan Radin, Radio Koper

V koprskem studiu Hendrix je bilo živahno že med prvo oddajo in bo spet drevi. 

V studiu Hendrix Radia Koper se bo drevi ob 20. uri v živo predstavila Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina. Njeno razvejano dejavnost bodo z glasbo in besedo širši javnosti razkrivali učenci različnih komornih zasedb, njihovi mentorji in ravnateljica Bernarda Paškvan. Ajdovska glasbena šola praznuje 70-letnico delovanja in morebiti jo bo končno obeležila tudi s selitvijo v novo, sodobno stavbo.

Glasbena šola Vinka Vodopivca Ajdovščina je bila ustanovljena v prostorih Marijinega doma v Šturjah pred 70 leti, 9. februarja 1949 pa se je preselila v prenovljen Šaplov hotel, kjer - v precej tesnih in neprimernih učilnicah - domuje še danes.

Ledino glasbenega izobraževanja je v Ajdovščini oral Angel Trojer, učitelj violine in teorije. Prva ravnateljica šole Ljudmila Kalin je poučevala klavir, solopetje in teorijo, kasneje je njeno vodstveno mesto za dve leti prevzel Angel Trojer. Pridružila se jima je Bojana Ferjančič, ki je opravljala administrativna dela ter poučevala klavir in harmoniko.

Šola je v naslednjih desetletjih bogatila tako kader kot program, le učilnice so bolj ali manj ohranjale prvo podobo. Danes šolo, ki je razpeta med tri lokacije v mestu in ima podružnico v Vipavi, obiskuje 373 učencev. Zaposlenih je 31 učiteljev, izvajajo vse programe, ki so predvideni za glasbeno šolo in tudi nadstandardni program nauka o glasbi. Projektno na šoli deluje mladinski pevski zbor, redno pa trije orkestri in devet komornih skupin. Poučujejo skoraj vse inštrumente iz programa glasbenih šol, razen oboe, citer in diatonične harmonike. Po priljubljenem primorskemu glasbeniku Vinku Vodopivcu je šola dobila ime leta 1972. Iz nje so izšli znani, uspešni in cenjeni glasbeniki, ki delujejo kot profesorji, dirigenti, inštrumentalni solisti in operni pevci.

Razvejano dejavnost šole bo nocoj predstavilo 21 učencev in učenk: Trio Amicus (Eva Faganelj, flavta, Katarina Lozar, flavta, Ema Gregorčič, klavir, mentor je Armando Mariutti), Kitarski kvartet (Ema Černe, Tina Skočaj, Patricija Bevk, Vita Lavrenčič, mentor je Ante Radnić), Godalni kvartet L'harmonia (Zala Červ in Anika Ploj, violini, Sebastijan Mitrić, viola, Luka Mužina, violončelo, mentorica je Kristina Markovič), Trio klarinet, saksofon, klavir (Meta Kržič, Maša Kržič, Gaja Zagorc, klavir, mentorji Branislav Trifković, Mojca Sirk, Miroslav Paškvan) in Ansambel harmonik (Matija Stibilj, Nejc Ušaj, Liza Perko, Sara Kavčič, Matic Tomažič, Teo Gaberšček, Simon Peljhan) pod vodstvom Nade Kovač. Za sproščene pogovore z mladimi ajdovskimi glasbeniki, njihovimi mentorji in ravnateljico bo poskrbela voditeljica Janja Lešnik.

Kakor dokazuje foto utrinek iz prve oddaje, je bilo že 25. januarja v koprskem studiu Hendrix živahno: Kvartet klarinetov (Lea Cerar, Taja Požru, Abel Brdakić in Teja Nussdorfer) na piranski podružnici GŠ Koper vodi prof. Robert Stanič. Medtem ko ga je Janja Lešnik povabila pred mikrofon, so se na nastop pripravljali člani tria Vivace (violinistka Nika Lucija Frank, klarinetist Jan Malej in pianistka Daša Sedmak v Kopru muzicirajo pod mentorstvom Nuše Gregorič). Za dodatno veselje sta poskrbeli “Modri zvezdi”, kitaristki Veronika Kopačin in Taša Troha, ki sta z dodatkom voščili svojemu profesorju Frideriku Kingu za rojstni dan, za pestre ritme pa pet malih harmonikarjev s svojo profesorico in štiri “Sončnice”, ki so prav na koncu zasijale s svojimi pozavnami.