Novice, članki in odmevi ...

MINIATURE OD LINHARTA VSE DO GLAVINE
Leto 2017/2018  |  08.01.2018  |  Videno: 361037  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Andraž Gombač
Foto: Zdravko Primožič/FPA


Bojan Glavina je pianist, pedagog in skladatelj, avtor približno 400 del. 

Antona Tomaža Linharta poznamo kot našega prvega komediografa, jutri pa bo v piranskem kulturnem centru Mediadom Pyrhani zazvenela tudi njegova skladba Mazurka. Pa ne samo ta, primorski pianist in skladatelj Bojan Glavina bo na komentiranem koncertu nanizal še dolgo vrsto domačih klavirskih miniatur.

PIRAN > Na koncertu Slovenske klavirske miniature bo Bojan Glavina, leta 1961 rojen v Postojni, zaigral skladbe tako že pokojnih kakor še živih skladateljev. “Program je nekakšna osebna antologija slovenske klavirske glasbe, saj obsega 30 izbranih miniatur 24 slovenskih skladateljev, od Linhartove Mazurke iz leta 1790 do skladb iz današnjega časa,” pojasnjuje pianist, skladatelj in pedagog. Zazvenela bodo dela Benjamina Ipavca, Rista Savina, Gojmirja Kreka, Stanka Premrla, Marija Kogoja, Slavka Osterca, Karola Pahorja, Lucijana Marije Škerjanca, Marjana Kozine, Vladimirja Lovca, Pavleta Merkuja, Alojza Srebotnjaka, Alojza Ajdiča in drugih. Glavina bo zaigral tudi svoj Nokturno.

“S temi skladbami se bom v naslednjih treh mesecih predstavil v Slovenj Gradcu, Trstu, Umagu in Ilirski Bistrici, dogovarjam pa se še za koncerte v Mariboru, Novi Gorici, Domžalah, Celju in Zagrebu,” napoveduje.

Bojan Glavina je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomiral iz orgel in kompozicije, opravil pa je tudi dveletno šolo za klavirske pedagoge v Gorici. Njegov skladateljski opus obsega približno 400 del, povečini za klavir in komorne skupine. Več kot polovico del je posvetil otrokom in mladini, izdal sedem CD-jev, predlani pa tudi poseben literarni prvenec Žvižgi.

Koncert v Piranu se bo pričel ob 19. uri, vstop bo brezplačen.