Novice, članki in odmevi ...

VESELI DECEMBER V GLASBENI PREOBLEKI
Leto 2017/2018  |  27.12.2017  |  Videno: 361438  |  A+ | a-
Istra
Tekst: GV
Foto: Zdravko Primožič - FPA


Na veseli december so se tudi učenci in učitelji Glasbene šole Koper temeljito pripravili. Zvrstili so se številni nastopi in koncerti, s katerimi so nastopajoči želeli obdarovati svoje najbližje.


Kljub temu, da je december eden najdaljših mesecev v letu, je glasbena šola praznično sezono otvorila že 29. novembra, ker bi za vse predvidene nastope in koncerte sicer zmanjkalo časa. V avli Osnovne šole Koper so pod vodstvom violončelista Antonija Hajdina svoje moči združili najmlajši učenci godal in v ansamblu violončel Žiga žaga ter v godalnemu orkestru priredili prisrčen večer.

Na podoben način so se priložnostno združili tudi učenci trobil in tolkal in njihovi učitelji. Tako so, recimo, pred polno dvorano kulturnega doma v Hrvatinih za domačine in svoje starše priredili Miklavžev nastop, na katerem so nastopili kar trije trobilni ansambli Brass band Kuža Pazi, Brass Band Junior in Brass Band KIP ter druge komorne skupine. Med slednjimi je zaradi zasedbe razveseljivo izstopal kvartet mladih pozavnistk.

 

Praznično veselje se je nadaljevalo v Avditoriju Portorož, v katerem sedaj že vrsto let baletke z učiteljico Manjano Milostnik za otroke obalnih osnovnih šol pripravljajo baletno pravljico. Tokrat je bila to Pravljica o dveh pepelkah, ki je dvorano avditorija kar dvakrat napolnila do zadnjega kotička, zato je še ena ponovitev predvidena v začetku januarja.
V nadaljevanju decembra so se v dvorani sv. Frančiška Asiškega združili Godalni orkester GŠ Koper pod vodstvom Žige Cerarja, v okviru katerega so zaigrali tudi učenci violine Glasbene matice iz Trsta, in Otroški ter Mladinski pevski zbor GŠ Koper z zborovodkinjama Danijelo Terbižan in Majo Cilenšek. Z zabavnimi melodijami so se jim pridružili mladi kitaristi v dveh kitarskih orkestrih pod mentorstvom Svetlina Markova ter orkester harf s Svetlano Lučko Joksić.

 

Sodelovanje in združevanje moči se je v drugi polovici decembra razširilo tudi izven šolskih zidov. Tokrat se je vzpostavilo sodelovanje med šolskim Simfoničnim orkestrom Vladimir Lovec in Obalnim simfoničnim orkestrom. Želja po sodelovanju je tlela že kar nekaj let in bolj primernega časa za njeno uresničitev, kot je predbožični, si ne moremo zamisliti. Tako so si v okviru novoletnega koncerta različne generacije izkušenih ljubiteljskih glasbenikov, profesionalnih lokalnih glasbenikov in dijakov ter učencev podale roko. Pod taktirkama Žige Cerarja in Patrika Grebla so kar dvakrat v razprodani dvorani Gledališča Koper priredili izjemen glasbeni dogodek. Nobenega dvoma ni, da je bil program osredotočen na praznična glasbena dela. Gosta večera sta bila pevca, bivša učenca glasbene šole, Štefica Stipančević in Gregor Ravnik. Dirigenta pa sta program zasnovala tudi tako, da bi v večini skladb nastopilo kar največ glasbenikov. Na odru se je zbralo okoli 70 nastopajočih. Tako je bila za občinstvo in nastopajoče zagotovljena bogata simfonična izkušnja, ki je razveselila tako stalne člane Obalnega komornega orkestra kot tudi učence in dijake Glasbene šole Koper. Kulturno društvo in šola sta lahko ponosna, da sta v Kopru priredila pravi simfonični dogodek in poslušalcem ter učencem približala lepoto simfonične glasbe. Pravo bistvo tega dogodka pa se skriva v želji, da bi mladim glasbenikom pokazali, da v glasbi ne obstaja samo profesionalna pot. V Kopru imajo v okviru lokalnega godalnega in sedaj vedno pogosteje tudi simfoničnega orkestra odlično priložnost, da lahko z igranjem nadaljujejo tudi po zaključenem šolanju. Projekt je zasnovan dolgoročno. Poleg zelo razvite dejavnosti zborovskega petja in pihalnih orkestrov na slovenski obali sta društvo in šola sedaj pokazala in dokazala, da se lahko amaterski entuziazem razširi tudi na druge glasbene zasedbe in da simfonična glasba nikakor ni rezervirana zgolj za profesionalne glasbenike. Namen je seveda širjenje kulturne dejavnosti med ljudmi in kvalitetno ter ustvarjalno medgeneracijsko preživljanje prostega časa.

Tako so se veseli in osvetljeni decembrski dnevi na glasbeni šoli odvrteli v zaslužene božične in novoletne počitnice.