Novice, članki in odmevi ...

ŠE DANES OD REŠPEKTA IN ZADREGE SE ZATRESEJO NAM PRSTI
Leto 2017/2018  |  08.11.2017  |  Videno: 361255  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekt: Lea Hedžet
Foto: Rado Lipovec


Borut Logar, glasbeni pedagog, dirigent in ustanovitelj Obalnega komornega orkestra ter dolga desetletja eden glavnih akterjev glasbenega življenja v slovenski Istri, je v nedeljo dopolnil osemdeset let. Na predvečer rojstnega dne so mu člani Obalnega komornega orkestra in nekdanji učenci v koprski glasbeni šoli pripravili koncert, ki je bil za slavljenca presenečenje.

KOPER > Borut Logar je štiri desetletja življenja predal glasbeni vzgoji in razvoju glasbenega življenja v svojem, pa tudi širšem slovenskem okolju. Kot glasbeni urednik je soustvarjal programe Radia Koper, kot učitelj violine in dirigent šolskega orkestra je vzgojil številne generacije mladih orkestrašev, iz katerih je celo zrasel prvi odrasli, čeprav ljubiteljski, godalni orkester na Primorskem, kot ravnatelj Centra za glasbeno vzgojo Koper in predsednik Zveze primorskih glasbenih šol pa je znatno prispeval k razvoju glasbenega šolstva v slovenski Istri ter v širši primorski regiji. Ob tem je v vlogi predsednika Društva prijateljev glasbe ves ta čas skrbel za koncertno življenje v Kopru. S svojimi učenci in orkestri je žel uspehe na vseh slovenskih in tedaj jugoslovanskih tekmovanjih ter celo na tujih odrih. Z Obalnim komornim orkestrom je zapolnil veliko vrzel v glasbenem življenju Kopra in drugih obalnih mest, z Društvom prijateljev glasbe, ki je resda delovalo na ljubiteljski pogon, pa je bil edini strokovno usposobljen organizator koncertov na visoki umetniški ravni v vsej drugi polovici 20. stoletja in prvih letih tega tisočletja.

Tako je Borut Logar kot pedagog, ravnatelj, dirigent in organizator s svojim plemenitim poslanstvom skozi leta postal ena najvidnejših osebnosti, če ne celo sinonim za glasbeno življenje v Kopru, na Primorskem in tudi Slovenskem.

Predvsem pa se je trajno in globoko zapisal v srca vseh, ki jih je učil igrati ali jim dirigiral v orkestru. Zato so mu člani Obalnega komornega orkestra na predvečer rojstnega dne pripravili prav posebno presenečenje: v dvorani koprske glasbene šole so ga pričakali v polni postavi in mu pod taktirko sedanjega dirigenta Patrika Grebla zaigrali koncert, na katerega so prišli tudi njegovi nekdanji sodelavci iz Glasbene šole Koper in Društva prijateljev glasbe, pa tudi nekdanji člani orkestra z vseh vetrov. V Bachovem dvojnem koncertu sta mu kot solistki zaigrali violinistka Sidonija Lebar in oboistka Maja Kojc, v Souvenirju Franza Drdle pa nekdanji sošolec, danes v svetu uveljavljen violinist in profesor Primož Novšak.

Posebej so presenetili z izvedbo Variacij Happy Birthday Petra Heidricha, ki jim je sledila obsežna raperska točka, napisana in izvedena kar v orkestrskih vrstah (Maja Šavle, Jure Pahor): “… duš, Ančka, kar nekaj let je mimo, ko smo pri tebi vsi, se učili violino,” so refren recitirali vsi v zboru. In potem Jure solo: “Še danes na koncertih - ko te uzremo v zadnji vrsti - od rešpekta in zadrege se zatresejo nam prsti. Ti vendar bil si prvi, ki nas učil je violino, zato nam ni vseeno, če ti dobro ne zvenimo.” In za konec spet skupaj: “Zdaj ko si življenja let nabral že za oktavo, želimo ti vse dobro; predvsem pa srečno - zdravo! ... Naj vsak tvoj dan bo vedno znova nasmejan in pester, ti od srca želi Obalni komorni orkester.”