Novice, članki in odmevi ...

ORKESTRSKI KAMP MALI FILHARMONIK PRVIČ NA SLOVENSKI OBALI
Leto 2016/2017  |  26.07.2017  |  Videno: 362057  |  A+ | a-
Istra
Tekst: Žiga Cerar


Organizatorja sta bila Glasbena šola Koper in Društvo prijateljev glasbe Koper. Namen kampa je bil razvijanje muzikalnosti, sproščene igre v skupini, vzbuditi zanimanje za ansambelsko igro, ozaveščanje pomembnosti posameznika znotraj skupine in razvijanje občutka odgovornosti posameznika do skupine. Glede na to, da je kamp potekal v času počitnic pa ni manjkalo tudi zabave, sproščenih trenutkov na plaži in veselega druženja.

Delo je potekalo v celotni zasedbi in v manjših skupinah, ki so jih vodili učitelji Glasbene šole Koper Bogomir Petrač, Igor Švarc, Ina Lorbek in Tinkara Marinac. Kamp je s koncertom otvoril godalni sekstet dijakov umetniške gimnazije Koper, ki ga sestavljajo Tara Grilj, Mihaela Peca Bajec, Ana Trebše in Nina Vrabec ter Ana Mittendorfer in Vitan Košpenda. Potek kampa pa je popestril obisk posebnih gostov, in sicer Janeza Podleska, koncertnega mojstra Slovenske filharmonije, Pavla Skaze, priznanega slovenskega goslarja ter kineziologa Mateja Plevnika.

Dokaz, da se z intenzivnim delom in dobro mero zabave da narediti veliko, so bili trije uspešni koncerti, ki so se zvrstili od 5. do 7. julija na treh različnih lokacijah: na Debelem rtiču, v Valdoltri in v samostanu sv. Ane v Kopru. Najmlajši udeleženci so se predstavili v ansamblu “Mini Mali filharmoniki” s priredbami ljudskih skladbic, kot so Barčica, Mornarska, Gusarska idr. ob klavirski spremljavi Sonje Bajc. Starejši orkester “Mali filharmonik” je ubrano in suvereno odigral skladbe, ki so del repertoarja šolskih godalnih orkestrov in vsebujejo tehtnejše muzikalne in tehnične prvine. Obema zasedbama je dirigiral umetniški vodja kampa Žiga Cerar, ki je poskrbel tudi za priredbe nekaterih skladb. Na koncertih se je kot solistka predstavila mlada obetavna trobentačica Špela Babnik s Porrejevim Concertinom za klavir in trobento, ki ga je za to priložnost priredila za godalni orkester in trobento Tatjana Jercog. Prav posebno doživetje, tako za izvajalce kot tudi za poslušalce, je bil koncert v Valdoltri z gostom kantavtorjem in istrskim trubadurjem Rudijem Bučarjem.

Iskrena zahvala za pomoč pri organizaciji in izpeljavi projekta Mali filharmonik gre vodstvu in ekipi vzgojiteljev Mladinskega zdravilišča Debeli rtič, Mestni občini Koper in Občini Ankaran, Luki Koper,  Marjetici Koper, Avtobusnim prevozom Rižana in frančiškanom Samostana sv. Ane.

Zaradi velikega uspeha projekta in predvsem navdušenja otrok se je organizator odločil, da bo kamp ponovil tudi v prihodnjih letih in malim filharmonikom omogočil, da nekoč postanejo veliki filharmoniki.