Novice, članki in odmevi ...

ZAKLJUČEK ALI NOV ZAČETEK
Leto 2016/2017  |  28.06.2017  |  Videno: 362082  |  A+ | a-
Istra
Tekst: GV
Foto: Zdravko Primožič – FPA, Branko Furlanič
 
 
Zborovski živ-žav
V koncertni dvorani sv. Frančiška so se v začetku maja zbrali mladi pevci zborov Glasbene šole Koper. Okoli 70 otrok je vsem navzočim, in teh ni bilo malo, saj je bila dvorana polna do zadnjega kotička, pripravilo zanimiv in zelo pester program. Slišali smo kar nekaj novejših zborovskih del, ki v zadnjem času nastajajo izpod pridnih ustvarjalnih peres mlajše generacije skladateljev ali pa takih mlajših po srcu. Med njimi velja izpostaviti zborovsko novost Sindije Šiško Osebno izpovedna, v kateri se  skriva za avtorico značilna iskriva in z dobršno mero duhovitosti začinjena glasbena vsebina, v kateri se jasno zrcali avtoričino odlično poznavanje sodobnejše zborovske literature.
 
Prvi je na oder pritekel Otroški pevski zbor Glasbene šole Koper, ki ga sedaj že peto leto zelo uspešno vodi Danijela Terbižan. Z nastopom so ponovno dokazali, da si resnično zaslužijo zadnjo osvojeno nagrado, zlato priznanje z odliko in posebno priznanje za najboljšo izvedbo sodobne slovenske zborovske skladbe s 7. regijskega tekmovanja otroških in mladinskih pevskih zborov v Novi Gorici. Navdušenja in sproščenosti pevcev ter izjemne muzikalnosti celotnega sestava pa ni mogla spregledati nobena strokovna komisija niti pri Otroškem pevskem zboru Glasbene šole Koper - podružnice Izola, ki sedaj deluje neprekinjeno že 12. leto. Nekaj pevcev se je s koncertom tudi poslovilo, ker »zaključujejo pevsko kariero v otroškem pevskem zboru,« kot je dejala zborovodkinja Kristina Babič. Njihova tako imenovana pevska kariera se bo sedaj nadaljevala v mladinskem pevskem zboru. In res je, največja nagrada za pridne pevce je vsekakor vstop v najstarejši zbor. Le-ta pod vodstvom Maje Cilenšek zaokrožuje svoje 13 leto delovanja v mladinski postavi in kar 17 let skupnega prepevanja, če prištejemo še začetke v otroški kategoriji. V svojem kurikulumu imajo številne plakete, prva in druga mesta, posebna priznanja in nagrade z državnih in mednarodnih tekmovanj. Njihov zadnji pomembnejši nastop pa je bil 4. maja v okviru 12. mednarodnega zborovskega festivala Koper 2017.

Na baletnem odru
Zanimanje za baletni oddelek Glasbene šole Koper iz leta v leto narašča, kar pa niti ne preseneča, če upoštevamo dejstvo, da Milostnikova z izjemnim čutom za prefinjeno kombinacijo glasbe, giba in svetlobe ustvari baletno kompozicijo, ki kljub osnovnemu učnemu nivoju, ki ga izvaja Glasbena šola Koper, na predstavah ves čas presega vsa pričakovanja.
 
 
Tokrat je 108 učenk baleta odplesalo pravljico o dveh Pepelkah. Zgodbo, ki jo sicer vsi dobro poznamo, je učiteljica baleta Manjana Milostnik po besedah Alenke Tomc, slovenske strokovnjakinje na področju baleta, zelo spretno zaokrožila v celovit baletni spektakel. Preplet solističnih in skupinskih plesnih točk, ki so kljub osnovnim plesnim korakom delovale zelo kompleksno, je ustvarila urejeno vendar dinamično odrsko dogajanje. Solistične vloge je tokrat odplesalo nekoliko več deklet, ki so se izkazale tako v tehničnem kakor tudi v umetniškem izrazu. Zapletene prehode in zahtevne plesne slike je podkrepila z zelo dobrim izborom predvsem Prokofjeve glasbe. Spremljali smo lahko rezultate dela celega leta tistih najmlajših iz plesnih pripravnic pa vse do tistih deklet, ki so svoje šolanje na glasbeni šoli že zaključile, vendar jih ljubezen do baleta še kar vabi na ure plesa.

Zlati violinski ključki
Na vseh treh obalnih glasbenih šolah pa so se nazadnje svojim zvestim poslušalcem predstavili tudi nekateri najuspešnejši učenci Glasbene šole Koper, podružnice v Izoli in v Piranu. Seveda za vse, ki bi si zaslužili nastop ob zaključku šolskega leta, ni bilo dovolj razpoložljivega časa, zato so imeli organizatorji zaključnih koncertov kar težko odločitev, kdo bo nastopil, kdo pa počakal na naslednje leto. Da bi na oder stopilo kar največ učencev, so se na seznamu nastopajočih znašli tudi orkestri ali zbori oz. kakšna manjša komorna skupina.
 
Najprej so nastopili učenci glasbene šole v Piranu in priredili izjemno prijeten glasbeni večer. Med nastopajočimi je na oder stopil tudi trobentač Jurij Štule iz razreda Valterja Čondiča, ki mu je letos predstavnica Občine Piran iz urada za družbene dejavnosti Lada Tancer izročila najvišje priznanje Glasbene šole Koper Zlati violinski ključ. Prislužil pa si ga je s svojo predanostjo glasbeni šoli in lepimi uspehi na regijskih in državnih tekmovanjih. Z ljubeznijo do glasbe ter izredno marljivim delom je, po besedah njegovega učitelja, lahko le vzor svojim vrstnikom.
 
V izolski glasbeni šoli je zaključni koncert otvoril Otroški pevski zbor, nato pa so nastopili solisti in številne večje in manjše komorne skupine. S tem so v Izoli gotovo dokazali, kako pomembno in hkrati prijetno je lahko skupinsko muziciranje in druženje ob glasbi. Nastopila sta tudi letošnja slavljenca, dobitnika zlatega violinskega ključa Glasbene šole Koper podružnice Izola. Najprej je izolski podžupan Gregor Perič priznanje izročil violinistki in mladi skladateljici Niki Gačnik iz razreda Sonje Horvat. Drugi dobitnik zlatega violinskega ključa pa je bil na izolskem odru evfonist Emanuel Mikac iz razreda Mirka Orlača. Oba nagrajenca se lahko pohvalita s številnimi nagradami z regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj ter seveda z izjemno predanim odnosom do glasbe.
 
V Kopru so bili prejemniki zlatega ključka kar trije učenci. Tokrat so to bili člani zelo uspešne in prisrčne komorne skupine "Trio Vivace", ki pod mentorstvom Nuše Gregorič zadnja leta navdušuje s svojimi živahnimi nastopi. Nika Lucija Frank, violinistka v razredu Tinkare Marinac, Daša Sedmak, pianistka iz razreda Nuše Gregorič in Jan Malej, klarinetist v razredu Boruta Vatovca, so sicer zelo uspešni tudi kot solisti, saj so v času izobraževanja na koprski glasbeni šoli osvojili številna priznanja in plakete na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov.
 
Gostje večera, člani  rotarijskega kluba, so Glasbeni šoli Koper izročili nekaj sredstev za pomoč pri nakupu novih inštrumentov. Ker pa redno namenjajo finančna sredstva otrokom iz šibkejših družin ali pa takim, ki jim želijo pomagati do odličnosti na njihovi nadaljnji izobraževalni poti, so tokrat izročili tudi dve štipendiji letošnjima maturantoma umetniške gimnazije trobentaču Tadeju Vujaniću in kitaristu Kimu Babiču.