Novice, članki in odmevi ...

TRIJE GLASBENI VEČERI POSVEČENI ZAKLJUČKU ŠOLSKEGA LETA
Leto 2016/2017  |  02.06.2017  |  Videno: 361496  |  A+ | a-
Tekst: GV
Foto: Zdravko Primožič, FPA


Najprej so se svoji zvesti publiki predstavili učenci glasbene šole v Piranu. Na začetku koncerta je nastopil Šolski pihalni orkester GŠ Piran, sledile so raznovrstne solistične točke, predstavile pa so se tudi nekatere komorne skupine, kot je kvartet klarinetov in Jazz band ter pevska zborčka, ki združujeta učence nauka o glasbi 2. in 3. razreda ter učence 4. in 5. razreda. Med nastopajočimi je na oder stopil tudi trobentač Jurij Štule iz razreda Valterja Čondiča, letošnji dobitnik zlatega violinskega ključka, najvišjega priznanja Glasbene šole Koper podružnice Piran. Juriju je priznanje izročila predstavnica Občine Piran z urada za družbene dejavnosti Lada Tancer. Prislužil pa si ga je s svojo predanostjo glasbeni šoli in lepimi uspehi na regijskih in državnih tekmovanjih. Z ljubeznijo do glasbe ter izredno marljivim delom je, po besedah njegovega učitelja, lahko le vzor svojim vrstnikom.

V izolski glasbeni šoli je zaključni koncert otvoril Otroški pevski zbor, nato pa so nastopili solisti in številne večje in manjše komorne skupine. S tem so v Izoli gotovo dokazali, kako pomembno in hkrati prijetno je lahko skupinsko muziciranje in druženje ob glasbi. Med številnimi mladimi nadobudneži pa sta nastopila tudi letošnja slavljenca, dobitnika zlatega violinskega ključa Glasbene šole Koper podružnice Izola. Najprej je podžupan Občine Izola Gregor Perič priznanje izročil violinistki in mladi skladateljici Niki Gačnik iz razreda Sonje Horvat, ki je kljub mladosti zbrala že zelo veliko število zlatih priznanj in plaket ter 1. in 2. nagrad na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih. Drugi dobitnik zlatega violinskega ključa pa je bil na izolskem odru evfonist Emanuel Mikac iz razreda Mirka Orlača, ki je letos svoj zaključek šolanja na osnovni stopnji okronal z izjemnim uspehom, z zlato plaketo in drugo nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG. Kot perspektiven mlad glasbenik bo svoje glasbeno izobraževanje nadaljeval na umetniški gimnaziji v Kopru.

V dvorani sv. Frančiška v Kopru so zaključni koncert otvorile učenke baleta z Dvornim plesom na Prokofjevo glasbo iz baleta Romeo in Julija. Za njimi so nastopili učenci trobil, tolkal in pihal v združenem otroškem pihalnem orkestru iz GŠ Koper in GŠ Izola. Sledilo je nekaj solističnih in komornih točk in nato je napočil slavnostni trenutek, ko je ravnatelj Iztok Babnik podelil tri violinske ključke. Tokrat so priznanja prejeli člani zelo uspešne in prisrčne komorne skupine Trio Vivace, ki pod mentorstvom Nuše Gregorič zadnja leta navdušuje s svojimi suverenimi nastopi. Nika Lucija Frank, violinistka v razredu Tinkare Marinac, Daša Sedmak, pianistka iz razreda Nuše Gregorič in Jan Malej, klarinetist v razredu Boruta Vatovca, so sicer zelo uspešni tudi kot solisti, saj so v času izobraževanja na koprski glasbeni šoli osvojili številna priznanja in plakete na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih mladih glasbenikov.
 


 

Presenečenj pa še ni bilo konec. Gostje večera, člani  Rotary kluba, so Glasbeni šoli Koper izročili nekaj sredstev za pomoč pri nakupu novih inštrumentov. Ker pa redno namenjajo finančna sredstva otrokom iz šibkejših družin ali pa takim, ki jim želijo pomagati do odličnosti na njihovi nadaljnji izobraževalni poti, so tokrat izročili tudi dve štipendiji letošnjima maturantoma umetniške gimnazije trobentaču Tadeju Vujaniću in kitaristu Kimu Babiču. V zahvalo sta se na koncertu predstavila v zanimivem duu trobente in kitare in kljub obilici dela zaradi mature pripravila navdušujoč nastop.
 

Koncert so v sproščenem duhu zaključili člani kitarskega orkestra s priredbo Brownove pesmi "I feel good". Preplavljeni z dobrim počutjem so se vsi nastopajoči s svojimi starši odpravili še na zaslužen košček slavnostne torte v avlo glasbene šole.