Novice, članki in odmevi ...

PRISRČNO OSEBNO IZPOVEDNO
Leto 2016/2017  |  12.05.2017  |  Videno: 361331  |  A+ | a-
Tekst: VG
Foto: FPA Tomaž Primožič

Otroški pevski zbor Glasbene šole Koper je recimo v svoj izbor skladb vključil skladatelje Patricka Quaggiata, Tadejo Vulc in dva obalna skladatelja Andreja Makorja in Bojana Glavino. Vsi štirje so med zborovodji in pevci zelo priljubljeni, kar je bilo slišati tudi na koncertu. Zborovodkinja Danijela Terbižan zbor zelo uspešno vodi sedaj že peto leto. V tem kratkem obdobju je zbor na tekmovanju v zamejstvu »Zlata grla« prejel dve zlati priznanji ter posebno priznanje za najboljši otroški zbor, priznanje za najboljšo izvedbo umetne pesmi slovenskega skladatelja ter priznanje za najboljši izbor in izvedbo programa. Tudi letos načrtujejo udeležbo na zborovskem tekmovanju. Tokrat se bodo udeležili 7. regijskega tekmovanja otroških in mladinskih pevskih zborov v Novi Gorici, ki bo predvidoma konec maja. Kakšen bo letošnji izkupiček niti ni pomembno. Najpomembneje je, da otroci na odru izžarevajo zadovoljstvo ob prepevanju pesmic, ki so jim očitno zelo pri srcu, česar pa ne more spregledati še tako stroga strokovna žirija.

Navdušenja in sproščenosti pevcev ter izjemne muzikalnosti celotnega sestava pa ni mogla spregledati nobena strokovna komisija niti pri Otroškem pevskem zboru Glasbene šole Koper - podružnice Izola. V dvanajstih letih svojega delovanja se lahko zbor pohvali z izjemnimi uspehi na regijskih tekmovanjih. Eden pomembnejših dosežkov pa je gotovo zlato priznanje z odliko, ki so si ga prislužili na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi leta 2014.
 

Tokrat so pevci v nekoliko manj številni zasedbi, na odru je stalo le 14 pevcev, pripravili program, ki je vključeval dela starejših skladateljev, kot so Vinko Vodopivec, Petr Eben in Robert ter Richard Sherman. Skladba zadnjih dveh Cam camini iz slovitega muzikla Mary Poppins je lepo zaokrožila celoten nastop, ki je vključeval tudi dela slovenskih mojstrov zborovske glasbe, kot so Tomaž Habe, Bojan Glavina in Uroš Rojko. Program in izvedba sta ves čas gradili in stopnjevali napetost, čeprav so se v zadnjih skladbah predstavili posamezni pevci in je moralo občinstvo bolj pozorno prisluhniti solistom. Slednji se namreč z letošnjim šolskim letom poslavljajo, ker »zaključujejo pevsko kariero v otroškem pevskem zboru,« kot je dejala zborovodkinja Kristina Babič. Njihova tako imenovana pevska kariera se bo sedaj nadaljevala v mladinskem pevskem zboru.

Največja nagrada za pridne pevce otroških zborov naše šole je namreč vstop v najstarejši zbor, tako po povprečni starosti pevcev kot tudi po letih delovanja. Mladinski pevski zbor Glasbene šole Koper, pod vodstvom Maje Cilenšek, zaokrožuje svoje 13 leto delovanja v mladinski postavi in kar 17 let skupnega prepevanja, če prištejemo še začetke v otroškem pevskem zboru. V svojem kurikulumu imajo številne plakete, prva in druga mesta, posebna priznanja in nagrade z državnih in mednarodnih tekmovanj. Zadnja nagrada za vložen trud tako pevcev kot zborovodkinje je osvojeno 2. mesto na 5. mednarodnem tekmovanju »Il Garda in coro« ob Gardskem jezeru v Italiji. Trenutno se pripravljajo na nastop, ki bo 14. maja v okviru 12. mednarodnega zborovskega festivala Koper 2017, kjer bodo nastopili na koncertu skupaj z dekliškim zborom Glasbene šole Koper pod vodstvom Maje Cilenšek.
 
 
Poslušali smo zelo raznolik program. Vključeval je tudi dela primorskih skladateljev, kot je Ambrož Čopi ter skladbo debitantke v skladateljskih vodah Sindije Šiško, sicer izkušene zborovodkinje, zadnja leta pa zveste spremljevalke naših zborov na klavirju. Pod naslovom Osebno izpovedna se skriva za avtorico značilna iskriva in z dobršno mero duhovitosti začinjena glasbena vsebina, v kateri se jasno zrcali avtoričino odlično poznavanje sodobnejše zborovske literature. Iznajdljivo in učinkovito uporabljena lastna glasbila – zvočni telesni gibi pa so prav vsem v dvorani izvabili nasmehe na obrazih. Krstna izvedba je sicer predvidena na zborovskem festivalu. Prav pa je, da  smo na zaključnem koncertu zborov Glasbene šole Koper imeli vsi navzoči privilegij slišati predpremierno izvedbo najnovejše zborovske stvaritve.