Novice, članki in odmevi ...

TU TEKMOVANJE JEMLJEJO ZARES
Leto 2016/2017  |  10.04.2017  |  Videno: 361966  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Metka Sulič
Foto: Ana Rojc
 
Svirél je med 23. marcem in 9. aprilom obiskal tri prizorišča. V disciplini orgle, čembalo, harmonika je 65 glasbenikov solistično ali v komornih zasedbah tekmovalo v Konkatedrali Kristusa Odrešenika v Novi Gorici. V finale najboljših, ki jih med zlatimi nagrajenci izbere žirija kot najvidnejše v disciplini, sta se s Primorskega uvrstili Tadeja Udovič Kovačič iz Kopra s harmoniko in čembalistka Eva Dolinšek iz Orehovelj. Svirél se je nato preselil v Goriška brda v vilo Vipolže in na grad Dobrovo. V Vipolžah sta zazvenela dva finalna koncerta.

Odlično pripravljeni
Najmočnejša disciplina v tem letu je bila disciplina godal in brenkal s približno 325 glasbeniki. V ta finale se je uvrstila violinistka Veronika Brecelj iz Šempetra pri Gorici. Disciplina pihala, trobila, tolkala pa je dosegla 300 udeležencev. Finalista te discipline sta postala rogist Sebastijan Buda iz Komna in pozavnist Matjaž Kafol iz Volčjega Gradu. V komorni igri pa se je v finale uvrstil ansambel saksofonov Saxplode, s Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, v katerem igra Sandra Rijavec iz Kopra.
 
Mednarodna, 18-članska, žirija, ki se je delila na posamezne discipline, je nad tekmovalci navdušena. Ameriški trobentač Bill Williams, ki ga je tako veliko talentiranih glasbenikov osupnilo, pravi: “Večina tekmovalcev je prišla sem izjemno dobro pripravljena. Slišati toliko naravnih talentov pri tako mladih letih, v začetni fazi šolanja, je vznemirljivo.” Avstrijski saksofonist Gerald Preinfalk, tudi žirant, poudarja, da so bili najpogumnejši, najbolj stimulirani in resni tekmovalci med 10. in 15. letom starosti: “Ne vem, zakaj. Mogoče zaradi vizije in visoke stopnje osredotočenosti. To se stopnjuje do 17. leta. Nikjer drugje še nisem videl, da bi tekmovanje vzeli tako resno kot tukaj.”
 
Svirél daje mladim priložnost, da pridejo na prizorišče, se primerjajo z drugimi in se predstavijo v zdravem tekmovalnem okolju. Skupaj pritegne mlade glasbenike in profesionalce z različnih področij, nagradni sklad s koncertnimi nastopi na festivalih in v abonmajih pritegne pozornost zaposlenih v menedžmentu kulturnih inštitucij, nagrajenci pa dobijo možnost uveljavljanja. Razvija glasbeno kulturo v Sloveniji.
 
Ne bi smeli kar oditi
Žirantko, tolkalko Tatiano Kolevo iz Bolgarije, je presenetil skromen obisk občinstva: “Ko so otroci odigrali, so skupaj s starši zapustili dvorano. Pričakovala bi, da bodo poslušali še druge tekmovalce. Samo tako lahko narediš primerjavo in razumeš tudi svojo oceno. Profesorji, ki ne poslušajo drugih tekmovalcev, so morda prepričani, da igrajo njihovi učenci najbolje, vendar to preprosto ni res.”
 
Svirél je zagotovo glasbena manifestacija mednarodnih razsežnosti in pomembnega nacionalnega pomena. Dodatno vrednost ji daje geografska lega. Ameriški žirant Bill Williams napoveduje, da se bo v Slovenijo vrnil, ker da je prečudovita, poleg tega pa: “Zdi se mi, da sem odkril kraje, kjer imam veliko dragih prijateljev, ki jih do zdaj še nisem poznal. Gotovo bom imel domotožje, ko bom zapustil Slovenijo.”