Novice, članki in odmevi ...

JUNAKA S KLARINETOMA
Leto 2016/2017  |  06.04.2017  |  Videno: 361158  |  A+ | a-
Primorske novice
Tekst: Lea Hedžet, Radio Koper
Foto: Andraž Gombač


Čeprav je med njima skoraj dve leti razlike, sta (bila) člana istih komornih skupin ali orkestrov pa tudi na tekmovanjih se vselej znajdeta v isti kategoriji. In pred tremi leti sta oba na regijskem tekmovanju prejela zlato plaketo, na državnem pa srebrno. Potem sta tekmovala še s Kvintetom klarinetov, ki je bil v regijskem okviru zlat, na Temsigu pa bronast.

Lani sta se spet izkazala kot solista; oba sta z regijskega tekmovanja prinesla zlato priznanje in verjetno bi ga oba prinesla tudi z državnega, če si ne bi Jan na tekmovanju iz gimnastike poškodoval zob, tako da ves mesec ni mogel igrati klarineta. Kljub temu mu je le uspelo zaigrati ves tekmovalni spored in s svojimi izvedbami si je priigral srebrno plaketo. Rok pa je z vztrajnim in vestnim delom toliko napredoval, da si je tudi v državnem merilu prislužil zlato plaketo in, kot najboljši primorski predstavnik, v svoji 1. c kategoriji zasedel tretje mesto. Nagrada ga je spodbudila, da kljub drugačni izbiri srednje šole (obiskuje prvi letnik Srednje zdravstvene šole) nadaljuje s poukom klarineta. Izpopolnjuje ga še z igro v Orkestru klarinetov Zveze primorskih glasbenih šol in v Pihalnem orkestru Koper, s katerim se prav konec tega tedna odpravlja na tekmovanje v Italijo. Z njim potuje tudi Jan, ki letos končuje 9. razred Osnovne šole Koper, kar pomeni, da je pred njim težka odločitev. “Verjetno najtežja v mojem življenju,” pravi. Izbrati mora namreč srednjo šolo, ki pa zagotovo ne bo glasbena, saj je glavna odločitev že padla; rad bi študiral matematiko. Zato bi rad izbral tisto srednjo šolo, ki ga bo najbolje pripravila na ta študij. In zakaj matematiko? “Ker mi je bila že od nekdaj všeč, ker mi je všeč logika pri reševanju matematičnih nalog in ker ta način razmišljanja lahko prenesem tudi na druge plati življenja,” pojasnjuje. “Z matematičnim načinom razmišljanja laže rešujem tudi življenjske probleme. Pa tudi glasbene, seveda, saj si z matematiko pomagam pri razčlenitvi ritmičnih problemov, recimo.”

Matematika je tudi sicer precej prisotna v Janovem življenju, saj se poleg glasbenih zelo uspešno udeležuje vseh šolskih tekmovanj; lani je zmagal na državnem tekmovanju iz matematike. Od tedaj je matematika zanj nekaj več. Zato ji posveča zelo veliko časa, saj se stalno pripravlja na nova tekmovanja. Hkrati pa je tudi član skupine RoboSončki OŠ Koper za robotiko in raziskovanje, s katero že pet let tekmuje na državnih in mednarodnih tekmovanjih First Lego League. Ekipa, ki jo, mimogrede, vodi Janova mama, je dosegla nekaj pomembnih zmag na državnih prvenstvih pa na odprtem prvenstvu Afrike in celo tretje mesto na evropskem prvenstvu. Postopki dela pri raziskovanju v robotiki mu omogočajo lažje iskanje načinov reševanja problemov v življenju, pravi Jan Malej. Sočasno zagotavlja, da bo glasba vseeno ostala pomemben del njegovega življenja. Z njo lahko izraža svoja čustva, ob njej se lahko na prav poseben način druži s prijatelji, tako da igra v različnih komornih zasedbah in orkestrih - poleg pihalnega je trenutno član tria Vivace, kar mu veliko pomeni. Čeprav je iz glasbene družine - mama igra klavir in tolkala, oče flavto, s katero se zdaj ukvarja tudi njegova mlajša sestrica, bratec pa s klavirjem -, doma ne muzicirajo skupaj. Zato je igranje v triu ali orkestru njegova najljubša oblika družabnosti.

Tudi Roku Božiču glasba pomeni sprostitev in kvalitetno preživljanje prostega časa, zato se kljub drugačni poklicni poti od klarineta ne namerava posloviti.

S takim razmišljanjem, zrelostjo in preudarnostjo, ki jo premoreta kljub rosnim letom, bosta oba v življenju gotovo veliko dosegla, predvsem pa poskrbela, da jima bo vselej lepo.