Novice, članki in odmevi ...

KO ŽENSKE PODARIJO ODO ŽENSKAM
Leto 2016/2017  |  29.03.2017  |  Videno: 362787  |  A+ | a-
Istra
Tekst: GV
Foto: Polona Krevatin
 
»Pozdravljam te, moje drago dekle. Ustvarila si vzdušje pomladi; vse okoli mene lahko vidim zlato cvetje kukati na plan. Z drugimi besedami, tvoja pisma so me navdahnila k skladanju in počutim se, kot da nikoli ne bom odnehal,« je pred 180-imi leti napisal Robert Schumann v pismu svoji izbranki Clari. In prav ljubezenska pisma velikih skladateljev Mozarta, Beethovna in Schumanna v interpretaciji primorskega igralca Danijela Malalana so povezala koncertni program posvečen ženskam. S pomladno milino in ustvarjalno energijo so primorske flavtistke Erika Dujc, Tadeja Kozlovič, Jelena Pešić, Lea Sirk, in Alenka Zupan z gostom flavtistom Gašperjem Dolganom za vse navzoče pripravile glasbeno in vizualno do zadnje podrobnosti premišljen večer.

9. marca so se med enim in drugim ljubezenskim pismom zvrstila dela Reicha, Mozarta, Schumanna, Gounoda in drugih. Ker je originalnih skladb za tovrstno zasedbo malo, je priredbe nekaterih skladb napisal Grozdan Rener. Tako smo lahko v zadnjem delu prisluhnili dvema sicer zborovskima skladbama primorskega skladatelja Ambroža Čopija, Angel za bolne in Moj prvi angel, ki sta tudi v instrumentalni izvedbi ansambla zazveneli preprosto čudovito. 

Pet primorskih flavtistk že več kot leto dni združuje ljubezen do glasbe in flavte. Nekdanje učenke Glasbene šole Koper, ki so svojo življenjsko pot namenile flavti in so danes profesionalne flavtistke in glasbenice, so se na pobudo njihove dolgoletne mentorice Alenke Zupan nekega dne odločile, da svoje znanje, izkušnje in ljubezen do tega inštrumenta združijo v skupno muziciranje in slovenskemu obalnemu občinstvu z nekaj koncerti na leto pripravijo prijetna glasbena doživetja. Repertoar, za katerega se odločajo, je sestavljen tako iz klasičnih ali sodobnih kot tudi povsem zabavnih skladb in tako poskrbijo, da se na njihovih koncertih najde za vsakogar nekaj.

Določa pa jih prav posebno poslanstvo. Na svoje celovečerne koncerte k sodelovanju vabijo mlade glasbenike, take že izkušene in tudi take, ki se v koncertiranju šele kalijo. Nalogo, ki so si jo naložile, opravljajo z veliko razumevanja do mladih umetnikov, saj iz lastnih izkušenj vedo, kako težko se je prebiti na koncertne odre. V gosteh sta bili na dosedanjih koncertih harmonikarka Teja Udovič Kovačič in pevka Lara Podreka Kadić, v ansamblu pa je sodelovala flavtistka Tea Koželj. Tokrat je na odru z njimi nastopila dijakinja umetniške gimnazije Koper harfistka Bilka Peršič.

Posebna gostja večera pa je bila tokrat izjemna sopranistka Anemarija Štefančič, nekdaj prav tako koprska dijakinja umetniške gimnazije, danes pa diplomantka Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Trenutno na Dunaju obiskuje magistrski študij operne smeri pod budnim očesom režiserja Reta Nicklerja in dirigenta Christopha Meierja. Že dobro leto pa je tudi članica opernega studia SNG Opere in baleta Ljubljana.

Začeli smo s pismom, zato tudi zaključimo z nekaj utrinki iz Beethovnovega pisma, ki morda ob tej priložnosti največ povedo o dogodku posvečenemu ženskam: »Moj angel, moje vse, moja lastna bit -  samo nekaj besed ti namenjam danes, in sicer s tvojim svinčnikom… Moje srce je polno vsega, kar bi ti rad povedal - ah - so trenutki, ko čutim, da besede niso vse…« Zato pa jih glasba dopolni.