Novice, članki in odmevi ...

GLASBENA ŠOLA MURSKA SOBOTA JE GOSTILA SKLADATELJA BOJANA GLAVINO
Leto 2016/2017  |  30.12.2016  |  Videno: 360944  |  A+ | a-
Solni cvet, december 2016
Tekst: Tjaša Cigut


Glasbena šola Murska Sobota je praznovanje 70. obletnice zaokrožila s posebnim dogodkom - večerom skladatelja Bojana Glavine. Skladatelj je za murskosoboško glasbeno šolo ob njenem jubileju napisal posebno skladbo, imenovano Prekmurska pravljica.

V sklopu dogodka so obiskovalci prisluhnili Glavinovim klavirskim miniaturam v izvedbi učencev šole. Sledil je pogovor s skladateljem, ki je odgovarjal na vprašanja učencev. Nato so prisluhnili še skladateljevi zbirki devetih skladb z naslovom Prekmurska pravljica, ki so jo prav tako izvedli učenci šole. Gre za komorne miniature s slikovitimi naslovi Bela štorklja, Mlinar, Klopotec, Vrabci in strašilo, Noč na reki, Večerne barve, Sončnice, Prekmurska gibanica in Veselica. Skladbe so namenjene violončelu, trobenti, flavti, klarinetu, violini in klavirju, Glasbena šola Murska Sobota pa namerava poskrbeti tudi za natis in izdajo zbirke.

Bojan Glavina je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomiral iz orgel in kompozicije. Opravil je tudi dveletno šolo za klavirske pedagoge v Gorici. S skladanjem se je začel ukvarjati iz hobija, ob poklicu - poučevanju klavirja, iz notranje potrebe po poglabljanju v zvočne domišljijske igre, velikokrat pa je inspiracija za nastajanje skladbe nastala iz želje, da svojim učencem napiše nekaj, kar bi jim bilo »pisano na kožo«, skladbo, s katero bi se hkrati zabavali, v njej uživali in napredovali pri klavirski igri. Tako so njegove skladbe, tudi in zlasti ko gre za otroški in mladinski opus, večinoma izrazito melodično-harmonsko privlačne ali igrive, lahkotne, vedno opisne in otrokom lahko razumljive.

Njegov skladateljski opus je izrazito bogat in raznovrsten - največ skladb je posvečenih klavirju in najrazličnejšim komornim skupinam, potem zborom, drugim solistom, orkestrom...

Med temi skoraj štiristotimi skladbami oziroma zbirkami jih je veliko nagrajenih na slovenskih in mednarodnih natečajih za kompozicijo (Italija, Hrvaška, Bolgarija, ZDA), pri raznih založbah pa je izšlo približno 50 njegovih samostojnih zbirk. Več kot polovico svojega opusa je posvetil otrokom in mladini. Zaradi neposrednosti glasbenega jezika, iskrenosti in zanimivosti glasbenih idej, subtilnosti in občutljivosti za otrokov svet domišljije in čustev so Glavinove skladbe izredno dobro sprejete med mladostniki, saj je trenutno eden izmed najbolj izvajanih slovenskih skladateljev, čigar kompozicije so se na ugledna tekmovanja uvrstile kot obvezne (TEMSIG, Chopinov zlati prstan, Tartinijevo tekmovanje).