Novice, članki in odmevi ...

BOGATO GLASBENO DOŽIVETJE V BARKOVLJAH
Leto 2016/2017  |  30.12.2016  |  Videno: 360968  |  A+ | a-
Solni cvet, december 2016
Tekst: B. G.


Profesorica klavirja na piranski glasbeni šoli (in obenem na Umetniški gimnaziji v Kopru) Aleksandra Češnjevar Glavina skupaj s pianistko Tamaro Ražem Locatelli iz Bazovice pri Trstu že deset let deluje in koncertira v klavirskem duu Excentury. Njuno umetniško povezovanje je nastalo iz pristnega glasbenega užitka v skupnem muziciranju in v želji po spoznavanju, študiranju ter izvajanju klavirskih mojstrovin predvsem preteklega 20. stoletja. Zato sta za njun duo izbrali ime iz skovanke »ex - century«, izraz pa namiguje na ekscentričnost, ki je značilna za več ustvarjalcev in skladateljev, čigar skladbe izvajata.

Prvič sta pred prepolno dvorano Konservatorija Verdi v Milanu nastopili aprila 2006. Sledili so odmevni koncerti v Kopru, Sežani, na Komorni noči slovenskih skladateljev v Ljubljani, na dvorcu Zemono pri Ajdovščini, na Slovenskih klavirskih dnevih v Laškem in drugje. Duo se je izpopolnjeval v Bergamu (Italija) pri slovitem ruskem profesorju Konstantinu Boginoju.

Pred kratkim sta na povabilo Kulturnega društva v Barkovljah pri Trstu pripravili koncert z zanimivim in nevsakdanjim programom. Za prvi del koncerta sta pianistki iz slovenske zakladnice del za klavir štiriročno in za dva klavirja izbrali štiri skladbe. Z vso pretanjenostjo v liričnih občutjih, strastjo in opojnostjo te glasbe je duo Excentury navdušil poslušalce in poskrbel za nepozaben dogodek.