Novice, članki in odmevi ...

POEZIJA IN GLASBA NA SLOVENSKIH KLAVIRSKIH DNEVIH V NOVI GORICI
Leto 2016/2017  |  30.12.2016  |  Videno: 360918  |  A+ | a-
Solni cvet, december 2016
Tekst: B. G.


Društvo klavirskih pedagogov Slovenije - EPTA je pred mesecem dni priredilo vsakoletne Slovenske klavirske dneve, ki jih je tokrat gostila Glasbena šola Nova Gorica. Gre za v strokovnih krogih pomembno in zelo odmevno tridnevno prireditev, v sklopu katere se je zvrstilo več kot dvajset dogodkov - predavanj, projektov šol, koncertov, predstavitev notnih zbirk, okroglih miz, pogovorov, glasbenih delavnic... Tema letošnje konference, ki se je je udeležilo več kot dvesto glasbenikov, je bila povezava besede in (klavirske) glasbe, njen naslov pa je »Tišina. Besedo ima glasba.«
Med zanimivimi predstavitvami novih zbirk je izstopal piranski skladatelj, pianist in učitelj klavirja Bojan Glavina, ki je izvedel novi cikel klavirskih miniatur z naslovom Malenkosti in obenem predstavil svoj literarni prvenec Žvižgi. Predstavitev je vzbudila velik interes, avtor pa je svojim številnim skladbam dodal še eno zbirko, ki potrjuje neusahljivo invencijo v  njegovem ustvarjanju.


lz brošure Klavirskih dnevov: Malenkosti in Žvižgi

Cikel devetnajstih klavirskih miniatur z naslovom Malenkosti je nastal decembra 2015 in januarja 2016, kratki literarni utrinki Žvižgi pa že deset let prej.
Pri obeh zbirkah gre za vrsto bežnih vtisov, refleksij, misli in fantazijskih utrinkov, ki so se porajali večinoma nepričakovano - ob branju knjige, poslušanju glasbe, opazovanju narave, igri z mojima otrokoma, srečanju z nekom... Tako je na videz nepomemben dogodek velikokrat sprožil globlji notranji odziv. Nekatere Žvižge sem kasneje spontano »prevedel« iz besed v zvoke meni najljubšega izraznega medija - klavirja.
Cikel Malenkosti zajema široko stilno in izrazno območje in v tem smislu vsebuje za poslušalca tudi možne asociacije na nekatere kompozicijske prvine Marija Kogoja, Francisa Poulenca in Erika Satieja, v teh refleksijah pa se zrcali tudi vpliv meni ljubih ustvarjalcev področja drugih umetnosti, kot sta pisatelja Franz Kafka in Philip K. Dick, pesnik Daniil Harms, slikarja Rene Magritte in Paul Klee, režiser Luis Bunuel, šahovski velemojster Bobby Fischer...


Izid nove literarne zbirke Žvižgi Bojana Glavine

Piše: Darinka Jug
Skladatelj, pianist, klavirski pedagog in oče dveh otrok Bojan Glavina je tik pred svojim 55. rojstnim dnem izdal svoj pesniški prvenec z naslovom Žvižgi.
Žvižgi so slikoviti in barviti, duhoviti, topli, prežeti z natančnim opažanjem, doživetji, drobnimi življenjskimi radostmi... Ostri, izvirni, domiselni. Izražajo lepoto, prijetno, veselje... V svojih zaznavah je pesnik natančen in pronicljiv, njegova doživetja in občutki globoki. Življenje hoče hvaležno zajemati »z veliko žlico«, kar - z veliko rahločutnosti, pa tudi s strastjo - zna in more preliti na papir.
Z žvižgom lahko izraziš vse, kar se da (in je treba) izraziti z besedo, ko in če je v glasbi dvoumno ali preveč abstraktno. Zažvižgaš lahko tudi pravljično (sladko) zmago nad mračnim.


lz recenzije: »... (pesniška zbirka) je nenavaden in povsem poseben, svojevrsten zapis, utrinek vsakdanjosti in čarobne umetnikove notranjosti, zmešane v kromatski marmeladi besed, podob, zvokov in vsestranskih čutenj ...« (Patricija Dodič)

Zbirko je založilo in izdalo Kulturno društvo ARS MAGNA Sečovlje, pregledala, uredila in spremno besedo napisala Patricija Dodič, naslovnico je narisal Brin Češnjevar Glavina.