Novice, članki in odmevi ...

GOZD FLAVT V TRSTU
Leto 2016/2017  |  03.01.2017  |  Videno: 361576  |  A+ | a-
Tekst in foto: Olga Sosič
 
Mesec december je bil za flavtistični aktiv res nekaj posebnega. Že septembra smo namreč prejeli vabilo, da se z učenci udeležimo VI. TRIESTE FLUTE DAY v Trstu. Izziv smo sprejeli in z učenkami pripravili program, ki so nam ga poslali. V petek, 16. decembra 2016, ko smo na srečanju aktiva flavtistov KIP skupaj vadili in potem še taisti program predstavili staršem, je bilo s strani vseh nastopajočih začutiti veliko pričakovanje in nestrpnost pred velikim dogodkom.

In končno smo dočakali ponedeljek 19. december! Po vožnji z avtobusom do Trsta nas je pred gledališčem Rossetti že čakala gneča učencev z drugih šol, ki so čakali na vstop v gledališče. Tako kot vsi ostali, tudi mi nismo vedeli, kaj so nam pripravili za velikimi vrati. Namestili smo se na  drugem balkonu in se nato počasi spustili na oder za skupno vajo. Največji oder v Furlaniji Julijski Krajini se je vse bolj polnil, dokler ni na odru stalo kar 310 flavtistov - od začetnikov, pa vse do učiteljev in profesorjev, ki so v Trst prišli iz Slovenije (Koper in Sežana), Trsta, Gorice, Vidma, Padove, Imole, Trenta in celo iz Toskane. V eni uri smo skupaj preigrali vse skladbe. Zanimivo je bilo, da je vsako vodil drug predstavnik sodelujočih šol.
 
 
Končno se je predstava začela. Parter je bil nabito poln s starši in drugimi zvestimi spremljevalci, člani velikega orkestra pa smo prvemu delu programa prisluhnili z balkonov. Prvi se je predstavil zbor tržaškega liceja "Carducci-Dante" in "Nuovo AuriCorale Voce", ki je s tremi božičnimi pesmimi občinstvo popeljal v božični čas. Sledil je nastop organizatorja prireditve ansambla flavt "Trieste Flute Ensamble".
 
Napetost in pričakovanje sta se vse bolj krepila, z balkonov smo se vsi nastopajoči spustili na oder in se temeljito pripravili na naš nastop. Ko smo bili vsi postavljeni in uglašeni, se je zastor odprl in pričakujoči publiki smo se predstavili mi, tako imenovani GOZD FLAVT. Poslušalce smo namreč pozdravili z dvignjenimi flavtami nato pa zaigrali priredbe prvega in tretjega stavka iz Vivaldijevega koncerta »Jesen«, Promenado iz »Slik iz razstave Musorgskega«, Tanga Cumparcita, božične Sveta noč in južnoameriške Tico Tico. Prav vsako skladbo je publika nagradila z bučnim aplavzom.
 
 
Dogodek je bil za vse nastopajoče in tudi za poslušalce res enkratna izkušnja. Izlet v Trst in nastop na odru take dvorane sta za učenke predstavljala nekaj nepozabnega, navdušujočega in predvsem motivacijo za prihodnje delo.