Novice, članki in odmevi ...

SREBRNI RED ZA ZASLUGE ZVEZI SLOVENSKIH GLASBENIH ŠOL OB 200-LETNICI JAVNEGA GLASBENEGA ŠOLSTVA
Leto 2016/2017  |  13.11.2016  |  Videno: 360822  |  A+ | a-
MMC RTV SLO/STA

Po podelitvi še koncert v Cankarjevem domu

200 let je minilo od začetka javnega glasbenega šolstva pri nas, v poklon temu jubileju je predsednik države Borut Pahor Zvezi slovenskih glasbenih šol podelil srebrni red za zasluge, kasneje se je odvil še koncert v Cankarjevem domu.
Predsednik države je Zvezi slovenskih glasbenih šol podelil srebrni red za zasluge pri utrjevanju glasbenega znanja in za razvoj slovenske glasbene kulture ob 200-letnici delovanja slovenskega javnega glasbenega šolstva.

Spodbujanje ustvarjalnosti na vseh ravneh

V obrazložitvi odlikovanja so zapisali v uradu predsednika republike zapisali, da je slovensko glasbeno šolstvo dragocen del slovenskega šolstva. "Ima spoštljivo dvestoletno tradicijo, je dobro organizirano ter s svojim sistematičnim, strokovnim in predanim delovanjem ohranja in uveljavlja slovensko glasbeno identiteto, spodbuja našo glasbeno ustvarjalnost, izobražuje ljubiteljske glasbenike in baletnike, pa tudi vrhunske umetnike."
Zveza spodbuja tudi skladatelje, da ustvarjajo dela za slovenske mlade glasbenike, še navajajo v predsednikovem uradu. Zveza si prav tako prizadeva za usklajeno delovanje in celovit vzgojno-izobraževalni proces, ki naj zagotovi kakovostno rast slovenskega glasbenega šolstva in njegov strokovni razvoj. Posebno skrb namenja pedagoškim pristopom in izmenjavi dobrih praks. Vsako leto podeljuje prestižne nagrade Frana Gerbiča, ki jih prejmejo najboljši glasbeni pedagogi za izjemne dosežke in uspešno delo.

Od mnogih nadobudnih učencev do redkih svetovno priznanih umetnikov
Nadarjeni učenci pa so tisti, ki so deležni posebne pozornosti, in sicer v želji, da bi jih uspešno popeljala na pot nadaljnjega šolanja do poklicnega glasbenika ali baletnega plesalca. Pod okriljem zveze vsako leto poteka državno tekmovanje najboljših mladih glasbenikov in baletnikov. Mnogi nagrajenci državnih tekmovanj pa so danes svetovno priznani umetniki, virtuozi najboljših filharmoničnih orkestrov, zmagovalci tekmovanj, tudi zvezdniki, ki predstavljajo sam vrh glasbenih in plesnih poustvarjalcev.
Zveza slovenskih glasbenih šol je združenje javnih in zasebnih glasbenih šol, konservatorijev in glasbenih šol iz zamejstva, ki se zavzemajo za izboljševanje učnih in delovnih pogojev in za uveljavljanje glasbenega izobraževanja. Trenutno je v Sloveniji 69 glasbenih šol, od katerih jih je 62 vključenih v zvezo. Od teh jih je 54 javnih in osem zasebnih.

Slavnostni koncert, simpozij in razstava
Na popoldanskem koncertu v Cankarjevem domu nastopajo 90-članski združeni orkester slovenskih glasbenih šol, 65-članski združeni orkester konservatorijev za glasbo in umetniških gimnazij ter Orkester Akademije za glasbo v Ljubljani. Nastopajo pod vodstvom Simona Krečiča.
Gre le za enega izmed dogodkov, s katerim Zveza slovenskih glasbenih šol zaznamuje jubilej javnega glasbenega šolstva. Med večjimi velja omeniti razstavo Dostopno in plemenito, ki so jo v četrtek odprli v Slovenskem šolskem muzeju, in simpozij, ki bo v sredo v prostorih Akademije za glasbo.
Na razstavnih panojih v Slovenskem muzeju je na ogled zgodovina glasbenega šolstva, razstavljenih je tudi nekaj dokumentov. V okviru razstave bo med drugim na ogled izvirnik organizacijskih statutov javne glasbene šole v nemškem jeziku, ki je bil podpisan 15. februarja 1816, gubernij za deželo Kranjsko in beljaško okrožje pa ga je potrdil 29. marca istega leta.
Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj koncerta, je zvezi glasbenih šol podelil srebrni red za zasluge pri utrjevanju glasbenega znanja in za razvoj slovenske glasbene kulture pred nedeljskim popoldanskim koncertom.