Novice, članki in odmevi ...

BREZPOGOJNO PREDANI GLASBI
Leto 2015/2016  |  31.08.2016  |  Videno: 361273  |  A+ | a-
Istra
Tekst: GV
Foto: FPA



Pred 11. leti se je za to obliko podeljevanja priznanj odločila dolgoletna ravnateljica glasbene šole Marija Gombač, ker je učiteljski zbor le tako lahko nagradil učence za njihovo požrtvovalnost in odrekanje, ki je v glasbi ključnega pomena pri doseganju nadpovprečnih rezultatov dela.

Junija letos je ravnatelj Iztok Babnik na zaključnih koncertih vseh treh glasbenih šol podelil kar 9 zlatih ključkov. V iztekajočem se šolskem letu je šolanje zaključilo veliko učencev, ki so v obdobju osnovnega glasbenega izobraževanja izstopali in učiteljski zbor se ni mogel omejiti na predvidenih pet dobitnikov. Tako je bilo v Kopru podeljenih 5 priznanj, v Izoli 2 in v Piranu 2.

Prvi se je v Kopru zlatega ključka razveselil kitarist Matic Blagonič, ki se iz razreda profesorice Tanje Brecelj z novim šolskim letom poslavlja, s seboj pa odnaša nagrade in znanja, ki jih je pridobil v času šolanja v Kopru. Vendar to ne pomeni, da bo kitaro postavil v kot. Zaradi posebne strasti do znanosti se je odločil, da bo v prihodnje dijak Bežigrajske gimnazije v Ljubljani, s študijem kitare pa bo vzporedno nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani.

Za njim je na odru v klavirskem duu GR.AN. DUO nastopila druga prejemnica priznanja Andreja Gregorič, ki je od svojega 4 leta dalje večino svojega prostega časa namenila klavirju in se pod mentorstvom njene profesorice Selme Chicco Hajdin redno udeleževala tekmovanj tako solistično kot tudi v komorni igri. Poleg ostalih nagrad in priznanj je nazadnje v duu z Ano Gerzetič osvojila prvo nagrado na državnem tekmovanju mladih glasbenikov. Poleg klavirja pa sta bili njeni strasti tudi zborovsko petje in balet.

Naslednji dobitnici zlatega violinskega ključka sta bili v Kopru sestri Julijana in Katarina Peroša, ki sta se predstavili v duu klavir in harmonika. Obe dekleti igrata oba instrumenta, le da se je Julijana specializirala v igranju na harmoniko pri profesorici mag. Eriki Udovič Kovačič, Katarina pa na klavir pri profesorju Denysu Masliuku. V času šolanja v Piranu, ko so bili njuni mentorji Aleksandra Češnjevar Glavina, Bojan Glavina, Piroška Sič Birsa in Mirjana Gvozdenac, in kasneje v Kopru sta prejeli tako številne zlate plakete, posebna priznanja in nagrade na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih, da jih je težko našteti. Ker ostaja glasba njuna velika strast, odhajata v Ljubljano, kjer bosta šolanje nadaljevali na Konservatoriju za glasbo in balet.  

Zadnji je na oder stopil pianist Vid Ibic, izjemen mladi glasbenik, ki je sprva pod mentorstvom profesorice Valentine Češnjevar, trenutno pa profesorice Selme Chicco Hajdin dosegel izredno zavidljive uspehe na tekmovanjih doma in v tujini. Nazadnje je osvojil 1. nagrado na letošnjem državnem tekmovanju TEMSIG in s tem prejel posebno nagrado – samostojni junijski recital v Viteški dvorani mariborskega gradu v ciklu koncertov »Poletne muzejske noči klavirske glasbe« od 170. obletnici Lisztovega koncertiranja v Mariboru. Vid se je odločil, da bo ostal doma v Kopru in šolanje nadaljeval na Gimnaziji Koper, v okviru katere bo obiskoval vzporedno glasbeno izobraževanje Umetniške gimnazije. 

V Izoli sta violinski ključ prejela Tadej Časar in Aja Golob. Tadej je vsestranski mladi glasbenik, ki se je osem let kalil sprva pri učiteljih kitare Boštjanu Andrejcu in Blažu Lamovcu, nazadnje pa pri profesorju Bojanu Kuretu. Poleg tega je svoj čas namenil petju v otroškem in kasneje mladinskem pevskem zboru glasbene šole ter sodelovanju v številnih najrazličnejših oblikah komornih skupin, kot je izolski Etnotok pod mentorstvom profesorice Mirjane Gvozdenac.

Sicer skromna, vendar vsestransko aktivna Aja je najvišje priznanje šole prejela za svoje dosežke na področju igranja na violončelo v razredu profesorja Antonija Hajdina. Poleg uspehov s tekmovanj je v njenem kurikulumu zapisano tudi šestletno igranje v ansamblu »Violoncello principale«, pod mentorstvom njenega profesorja, katerega članica je od samega začetka ter vestno sodelovanje v orkestru »Vladimir Lovec«, s katerima je gostovala na različnih koncertih tako doma kot v tujini.  

Piranska dobitnika zlatega violinskega ključka sta Nina Rupnik in Gaj Bostič. Nina je v šestih letih šolanja na piranski šoli sprva v razredu profesorja Bojana Glavine, nato pa profesorice Aleksandre Češnjevar Glavina na tekmovanjih osvojila več zlatih odličij. Uspehi so jo motivirali in vzpodbujali za nadaljnje vse bolj in bolj trdo delo. Morda jo najlažje opišemo z besedami letošnje strokovne žirije TEMSIG-a: »Izredno muzikalna pianistka, ki jo krasijo poseben notranji mir in globina ter zrelost pri interpretiranju glasbe.«

Gaj Bostič, iz razreda profesorja Tomislava Hmeljaka, je izjemno aktiven tolkalec, ovenčan z nagradami z regijskih in državnih tekmovanj, ki ga kljub mladosti redno srečujemo na odrih slovenske scene, o čemer priča tudi dejstvo, da je njegova glasbena skupina StillOut vse pogosteje predskupina odmevnim glasbenim imenom, kot so Pero Lovšin, Let 3, Haeven ipd.

Tretje leto zapored Glasbena šola Koper izbranemu dijaku ali dijakinji Gimnazije Koper glasbene smeri ob zaključku srednjega izobraževanja podeljuje tudi štipendijo iz sklada Mirana Hasla za nadaljevanje študija glasbe. Svojima predhodnicama klarinetistki Juliji Vrabec in violinistki Niki Toškan se je letos pridružila klarinetistka Samanta Škorja.

Vsi letošnji dobitniki posebnih priznanj so se že zelo mladi srečali z lepotami in tegobami glasbenega poklica, razumeli, da je za zastavljene cilje treba pošteno garati in da trud ni vedno poplačan. Kljub temu so vztrajali in ure in ure svojega časa brezpogojno namenili glasbi, ki bo vedno ostala njihova zvesta spremljevalka, ne glede na profesionalno pot, za katero se bodo odločili, ko bodo ˝veliki˝.