Novice, članki in odmevi ...

BALETNI ŽIV ŽAV V KAMNIKU
Leto 2015/2016  |  29.06.2016  |  Videno: 361312  |  A+ | a-
Istra, št. 6
Tekst: GV



Društvo baletnih umetnikov Slovenije je edino društvo s področja profesionalne baletne umetnosti na slovenskem in zadnjih 10 let organizira revije, na katerih se lahko predstavijo tako baletne šole kot tudi društva, hkrati pa plesalci in njihovi mentorji lahko izmenjajo izkušnje s svojimi kolegi iz drugih delov Slovenije. Nekoliko pa le čudi dejstvo, da je hkrati potekala tudi 12. baletna revija na Krasu v Sežani, ki jo vsako leto organizira Društvo ljubiteljev baletne umetnosti Divača. Žal se iz tega razloga marsikatera plesalka ali plesalec ni mogel udeležiti državne revije, baletnim navdušencem pa je bila tako odvzeta možnost, da bi si ogledali obe prireditvi.

V Kamniku je predsednica organizacijskega odbora baletne revije Ana Vovk Pezdir v uvodnem govoru poudarila, da cilj baletnega izobraževanja za otroke in mladostnike ni le profesionalna pot plesalca, ampak predvsem sklepanje prijateljstev, pridobivanje samozavesti, optimalni telesni in umski razvoj in ne nazadnje nasmeh na obrazih mladih plesalk in plesalcev. In nasmehov smo na odru Kulturnega doma Kamnik videli res veliko: iz Kamnika, Bleda, Ljubljane, Nakla, Pirnič, Nazarij, Gornje Radgone, Radelj ob Dravi, Celja, Trbovelj, Zagorja ob Savi ter seveda iz Kopra.

Učiteljica baleta Manjana Milostnik iz Glasbene šole Koper je za nastop na reviji združila učenke šestega letnika baletnega oddelka z dekleti, ki so svoje redno šolanje že zaključile, vendar še vedno rade zaplešejo s svojimi mlajšimi vrstnicami. Plesna točka z naslovom Ples deklet na glasbo iz baleta Don Kihot Ludwiga Minkusa je bila sestavni del letošnje baletne predstave koprskih baletk, ki je 10. maja Gledališče Koper napolnila do zadnjega kotička. Pod naslovom Pahljača mladosti in plesa je Milostnikova razvila zgodbo, ki se iz dneva v dan odvija pred njenimi očmi, ko opazuje svoje varovanke, kako se spoprijemajo z vsakdanjimi pripetljaji, mladostniškimi zadregami in lepotami obdobja odraščanja. Znova je dokazala, da je izredno iznajdljiva scenaristka in koreografinja baletnih predstav, ki jih spretno začini z duhovitimi podrobnostmi. V Kamniku so dekleta zaplesala le kratek odlomek celotne predstave in v skupinskem plesu ubrano in tehnično suvereno s pomočjo ustrezno izbranih baletnih elementov s kančkom španskega temperamenta poskrbele za crescendo v plesni interpretaciji sicer kratkega, vendar po navdušenju publike sodeč, zelo ustreznega plesa za tovrstno prireditev.  

Mlade koprske plesalke so se udeležile skoraj vseh državnih baletnih revij, čeprav le-te potekajo ravno v času zaključevanja ocen v šolah in pred letnimi izpiti. Očitno jim to do sedaj ni  preprečilo, da se ne bi potrudile in se predstavile tudi širši slovenski baletni javnosti.