Novice, članki in odmevi ...

7 KONCERTOV ZA OKROGLIH 70 LET
Leto 2015/2016  |  29.06.2016  |  Videno: 362691  |  A+ | a-
Istra, št. 6
Tekst: GV
Foto: Elia Ferrini


Učitelji strokovnih predmetov umetniške gimnazije so predvideli sedem koncertov in štiri likovne razstave. Uvodni koncert novembra 2015 je bil zaupan dijakoma 4. letnika, trobilcu Eriku Jurjevčiču in klarinetistki Samanti Škorja, ki je nastopila tudi na drugem koncertu v okviru sezone v vlogi solistke s Simfoničnim orkestrom »Vladimir Lovec«, kjer je igrala Rossinijevo »Introduzione« – temo z variacijami za klarinet in simfonični orkester. Dirigenta  Antonije Hajdin in Igor Coretti Kuret sta se v ostalem delu programa odločila za simfonično glasbo Purcella, Verdija, Jenkinsa in Elgarja. Na tretjem koncertu smo poslušali zanimiv program dveh komornih skupin. Prvi je nastopil kvartet tub Gimnazije Koper, zasedba, ki je na glasbenih odrih ne slišimo pogosto. Patrik Rijavec, Erik Jurjevčič, Nejc Rogelja in njihov mentor Rok Vilhar so za poslušalce pripravili privlačen program, ki je vključeval priredbe svetovno znanih glasbenih del, kot je recimo Mozartova Mala nočna glasba za tube. Za njim se je predstavil trio z dvema saksofonistoma Žano Morel in Vidom Starcem ter pianistko Meto Červ. Vsi trije člani skupine so dijaki 4. letnika vzporednega glasbenega izobraževanja. Februarja sta četrti koncert mojstrsko zaokrožila trobentač Tadej Vujanić, dijak 3. letnika, in violinistka Nika Toškan, dijakinja 4. letnika, ki violino igra že od svojega tretjega leta starosti, trenutno pa vzporedno študira tudi na prestižnem Konservatoriju v Amsterdamu in je za to priložnost pripravila zahtevno Brahmsovo Sonato št. 3. Dijak 3. letnika kitarist Kim Babič in maturantka pianistka Mojca Pregeljc sta pripravila koncertni program za peti koncert. Kombinacija novejše glasbe za kitaro v prvem delu koncerta in pianističnega recitala z glasbo iz obdobij od baroka do romantike je bila nenavadna vendar zanimiva poteza organizatorjev. Aprila je bil šesti koncert posvečen brenkalom. Nastopila sta kitarist Leonard Medica Gregorič in dijakinja 2. letnika, harfistka Bilka Peršič. Leonard v Koper že peto leto zapored prihaja iz hrvaške Istre in letos zaključuje 4. letnik kitare. Bilka pa ima kljub mladosti za seboj zelo veliko odrskih izkušenj, nazadnje se je uvrstila v finalni izbor za tekmovanje Evrovizijski mladi glasbeniki 2016, na katerem je nastopila s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Zadnji koncert je v prvi polovici maja na odru združil vse dijake umetniške gimnazije glasbene smeri. Nastopil je namreč Mešani mladinski pevski zbor pod vodstvom Ambroža Čopija, katerega začetki segajo v leto 1948. Vse do danes se je zbor s krajšo prekinitvijo spreminjal in razvijal, vanj so se vključevali dijaki gimnazije, kasneje vseh koprskih srednjih šol, z ustanovitvijo vzporednega glasbenega izobraževanja in umetniške gimnazije pa so zadnjih 15 let njegovi člani predvsem dijaki – glasbeniki. Zbor se lahko pohvali s številnimi uspehi na državnih in mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Na zadnje so se letos aprila iz Zagorja ob Savi vrnili z zlato plaketo.

Glasbena in upodabljajoča umetnost sta si segli v roko tudi izven gimnazijskih učilnic. V okviru koncertne sezone so bile zato postavljene štiri samostojne razstave likovnih del. Njihovi avtorji Kristina Boturović, Tamara Ćorković, Loris Timotej Vodeb, Alenka Tabaković, Una Stojković, Jakob Satja Jurc Blagovič, Nikol Stojanović in Vid Prinčić so pod nenavadnimi naslovi ustvarili zanimive kompozicije, ki so bile na ogled v avli Glasbene šole Koper. Njenim obiskovalcem, tako učencem kot tudi njihovim spremljevalcem, so omogočile vpogled v dušo mladega umetnika, ki si šele utira umetniško pot in v sebi odkriva skrite potenciale. 

Morda pa se bo v naslednji sezoni glasbenikom in likovnikom pridružil tudi kak mlad literarni umetnik in z besedo povezal likovno in glasbeno ustvarjalnost.